Retro Stories

Ο Όσκαρ Σμιντ απέδειξε στον κόσμο ότι ο Βραζιλιάνοι δεν είναι καλοί μόνο στο ποδόσφαιρο (video)

Ο Όσκαρ Σμιντ απέδειξε στον κόσμο ότι ο Βραζιλιάνοι δεν είναι καλοί μόνο στο ποδόσφαιρο (video)

26/05/2003: Ο 45χρονος Όσκαρ Σμιντ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση μετά από 29 χρόνια στα παρκέ και 49.703, συνολικά, πόντους καριέρας. 

Σχετικά Άρθρα

Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Όσκαρ Σμιντ, ο Βραζιλιάνος αρχισκόρερ, που απέκτησε το προσωνύμιο «ιερό χέρι» (σσ. «Mao Santa» στα βραζιλιάνικα), λόγω της επιθετικής τους δεινότητας

Ο Σμιντ ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία σε ηλικία μόλις 16 ετών από την Παλμέιρας και την ολοκλήρωσε μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες φορώντας τη φανέλα της Κλούμπε ντε Ρεγκάτας ντο Φλαμένγκο, έχοντας σκοράρει, συνολικά, 49.703 πόντους, περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία του αθλήματος, σε 1615 αγώνες (σσ. 30.8 πόντοι ανά παιχνίδι). 

Τα «χρυσά» χρόνια της καριέρας του θεωρούνται εκείνα που πέρασε στην Καζέρτα, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο στην Ιταλία, έφτασε σε δύο τελικούς πρωταθλήματος, αλλά και στον τελικό του Σαπόρτα το 1989, χωρίς όμως να καταφέρει να σηκώσει την κούπα. Οι 44 πόντοι που είχε πετύχει εκείνο το βράδυ της 14ης Μαρτίου στο ΣΕΦ δεν ήταν αρκετοί για τον ιταλικό σύλλογο, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να επικρατεί τελικά με 117-113 στην παράταση, χάρις στους 62 πόντους του αλησμόνητου Ντράζεν Πέτροβιτς, σε μια επιθετική ραψωδία που μνημονεύεται στο πέρασμα των ετών.



Ο Σμιντς πέρασε ακόμα από Εσπόρτε Κλούμπε Σίριο,  Αμέρικα Ρίο ντε Τζανέιρο, Πάβια, Βαγιαδολίδ, Κορίνθιανς, Μάνκο Μαντεϊράντε και Γκρέμιο, κάνοντας μια διαδρομή 29 ετών. Κάπως έτσι, απέδειξε περίτρανα σε όλον τον κόσμο ότι οι Βραζιλιάνοι δεν είναι ικανοί μόνο στο ποδόσφαιρο, σημειώνοντας ένα πλήθος από ρεκόρ, τα οποία πολύ δύσκολα θα καταφέρει κάποιος να καταρρίψει. 

Όταν απέρριψε το NBA

Ο Σμιντ επελέγη από τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς στον έκτο γύρο του NBA Draft του 1984 και έπαιξε μαζί τους στην περίοδο προετοιμασίας εκείνη τη χρονιά. Ωστόσο, αρνήθηκε την προσφορά του συλλόγου για ένα πλήρως εγγυημένο συμβόλαιο, όχι μόνο γιατί στην Ευρώπη μπορούσε τότε να βρει πολύ περισσότερα λεφτά, αλλά κυρίως γιατί εκείνη την εποχή οι NBAερς δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές ομάδες.

Ο Σμιντ έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη Βραζιλία και δεν θα απαρνίοταν ποτέ τη φανέλα με το εθνόσημο. Όταν πια ο κανονισμός άλλαξε (σσ. με τη συμμετοχή της «Dream Team» των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992), ο Όσκαρ Σμιντ δεν βρισκόταν πια στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας του και θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο αθλητικό στιλ της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη.

Τα αξεπέραστα ρεκόρ

Ο Όσκαρ Σμιντ είναι  ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων με 1.093 πόντους σε πέντε τουρνουά, αλλά και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου με 843 πόντους σε 33 παιχνίδια.

Παράλληλα, το «ιερό χέρι»  είναι κάτοχος του ρεκόρ περισσότερων πόντων που σημειώθηκαν σε ένα παιχνίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους 55 που έβαλε εναντίον της Ισπανίας στις 24 Σεπτεμβρίου του 1988 στη Σεούλ (σσ. σε εκείνη την Ολυμπιάδα είχε  338 πόντους σε οκτώ αγώνες, δηλαδή 42.3 κατά μέσο όρο). Ο Λουκα Ντόντσιτς έφτασε κοντά -ας πούμε- σε αυτό το ρεκόρ, με τους 48 πόντους που πέτυχε στον αγώνα της Σλοβενίας με την Αργεντινή στο Τόκιο το περασμένο καλοκαίρι, όμως και πάλι δεν μπόρεσε να το καταρρίψει. 



Φυσικά ο Σμιντ αποτελεί και τον κορυφαίο σκόρερ όλων των εποχών με την μπασκετική «Σελεσάο», αφού στις 326 εμφανίσεις του με το εθνόσημο πέτυχε συνολικά 7.693 πόντους.

Η λίστα δεν τελειώνει όμως εδώ, αφού ο Σμιντ αναδείχθηκε όχι μία, ούτε δύο, αλλά επτά φορές πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος μετρώντας 13.957 πόντους. Ο μοναδικός που έχει βάλει περισσότερους στη γειτονική μας χώρα είναι ο Αντονέλο Ρίβα (14.397), ο οποίος χρειάστηκε όμως περίπου… 400 ματς παραπάνω για να το πετύχει αυτό (785 παιχνίδια, έναντι 403 του Βραζιλιάνου ψηλού).


Στις 20 Αυγούστου του 2010, ο Σμιντ εισήχθη στο FIBA Hall of Fame,ενώ μία τριετία αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2013, εισήχθη και στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame.

Πέραν των ρεκόρ και των διακρίσεων, ο θρύλος του μπάσκετ, Όσκαρ Σμιντ κέρδισε ένα ακόμα παράσημο -το πιο μεγάλο από όλα- όταν νίκησε τον καρκίνο, έπειτα από χημειοθεραπείες και επιτυχημένη επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο τον Μάϊο του 2013! Πλέον, έχει συμπληρώσει 64 χρόνια ζωής και απολαμβάνει ξέγνοιαστος τη συνταξιοδότησή του. 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0