Retro Stories

To πρώτο πρωτάθλημα της δυναστείας του Παναθηναϊκού στο «αντίο» του Στογιάκοβιτς από την Α1 (video)

To πρώτο πρωτάθλημα της δυναστείας του Παναθηναϊκού στο «αντίο» του Στογιάκοβιτς από την Α1 (video)
Το BN Sports γυρίζει τον χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 90' και συγκεκριμένα στο 1998, εκεί όπου μία μέρα σαν την σημερινή ο Παναθηναϊκός επέστρεφε στην κορυφή της ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Απέναντι του ο ΠΑΟΚ, σε μία αναμέτρηση η οποία έμελλε να είναι η τελευταία του θρυλικού Στογιάκοβιτς με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Σε μία εντελώς διαφορετική εποχή, όπου ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων με πέντε διαδοχικoύς τίτλους, το «τριφύλλι» είχε τον τίτλο του... loser. Τρεις σερί χαμένες σειρές τελικών, έκαναν τον κόσμο της ομάδας πεινασμένο για την επάνοδο στην κορυφή. Στις τάξεις της αθλητές κορυφαίου επιπέδου όπως ο 24χρονος Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Ντίνο Ράτζα αλλά και ο βετεράνος Μπάιρον Σκοτ.
αλβ1.jpg

Απέναντι τους ο «δικέφαλος του βορρά», πολύ πιο ανταγωνιστικός συγκριτικά με σήμερα, στην πενταετία του Πέτζα Στογιάκοβιτς. Διανύοντας την κορυφαία περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του, άπαντες στην ομάδα ευελπιστούσαν στην δεύτερη κατάκτηση πρωταθλήματος, μετά από τον θρίαμβο του 1992. 

Κι όμως ο Παναθηναϊκός τους χάλασε τα σχέδια. Το ΟΑΚΑ είχε κατακλυστεί από το κοινό των πρασίνων οι οποίοι αδημονούσαν να δουν το σύνολο του Λευτέρη Σούμποτιτς να κερδίζει τον πέμπτο τελικό και να σηκώνει τον 20ο τίτλο στα 89 χρόνια «ζωής» του συλλόγου.

Στο αγωνιστικό σκέλος ο Μπάιρον Σκοτ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση σημειώνοντας 23(!) πόντους, σε μία αναμέτρηση η οποία έμελλε να είναι η τελευταία της καριέρας του. Πίσω του οι  Αλβέρτης και Ράτζα οι οποίοι αμφότεροι σημείωσαν 13 πόντους και αποτέλεσαν βασικούς αρωγούς στην τελική έκβαση του αγώνα.
σκοτ1.jpg

Οι 14 πόντοι του Στογιάκοβιτς και οι 10 του συγχωρεμένου Κόνραντ ΜακΡέι δεν στάθηκαν αρκετοί, με τον φωτεινό πίνακα του ΟΑΚΑ να γράφει το τελικό 68-58 και τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει στην κορυφή της ελληνικής καλαθοσφαίρισης έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια.
441.jpg

Πρόκειται για την τελευταία αναμέτρηση του κορυφαίου Σέρβου small forward με την φανέλα του ΠΑΟΚ, καθώς ακολούθησε η μετακίνηση του για τους Σίξερς και τον μαγικό κόσμο του NBA. Στην αντίπερα όχθη οι πράσινοι ξεκίνησαν την αρχή της κυριαρχίας τους η οποία έμελλε να συνοδευτεί άρρηκτα με τα ονόματα του Φραγκίσκου Αλβέρτη αλλά και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Οι συνθέσεις: 

Παναθηναϊκός (Σούμποτιτς): Αλβέρτης 13, Καλαϊτζής 7, Κοχ 2, Παταβούκας 2, Οικονόμου 5, Χούπμαν 2, Σκοτ 23, Μαρτίνεθ 1, Ράτζα 13, Βουρτζούμης

ΠΑΟΚ (Σερφ): Νικολαΐδης 7, Μπουντούρης, Στογιάκοβιτς 14, Μπαλογιάννης 7, Κακιούσης, Ρόουαν 7, Μοράλες 7, Μακ Ρέι 10, Σακλφορντ 6, Γιαννούλης

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0