Retro Stories

Ο ευρωπαϊκός θρίαμβος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη σεζόν που το Κύπελλο UEFA μιλούσε μόνο γερμανικά! (video)

Ο ευρωπαϊκός θρίαμβος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη σεζόν που το Κύπελλο UEFA μιλούσε μόνο γερμανικά! (video)

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης βρίσκεται και πάλι στον τελικό του Europa League και φιλοδοξεί να επαναλάβει τον θρίαμβο του 1980 όταν είχε κατακτήσει το τρόπαιο, σε μία σεζόν όπου το γερμανικό ποδόσφαιρο κυριάρχησε στο τότε Κύπελλο UEFA, έχοντας πέντε ομάδες στα προημιτελικά της διοργάνωσης!

Το βαρύτιμο τρόπαιο δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει καμία γερμανική ομάδα μέχρι στιγμής ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει και με το Κύπελλο UEFA. Μάλιστα, η σεζόν 1979-80 έχει μείνει στην ιστορία, καθώς τότε το γερμανικό ποδόσφαιρο κυριάρχησε στο θεσμό με πέντε (!) ομάδες της τότε Δυτικής Γερμανίας να φτάνουν μέχρι τα προημιτελικά και τέσσερις στα ημιτελικά, με την Άιντραχτ να κατακτά στο τέλος το τρόπαιο απέναντι στη Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ.

Εκείνη τη σεζόν, Μπάγερν Μονάχου, Καϊζερσλάουτερν, Στουτγάρδη και  Άιντραχτ Φρανκφούρτης είχαν προκριθεί στο θεσμό από τις θέσεις τους στο πρωτάθλημα, ενώ η Γκλάντμπαχ μπήκε ως κάτοχος του τίτλου, έχοντας κερδίσει την προηγούμενη χρονιά τον Ερυθρό Αστέρα στον τελικό. Κι όμως, κανένας μη γερμανικός σύλλογος δεν κατάφερε να πετάξει εκτός διοργάνωσης κάποια από αυτές τις ομάδες!

csm_221357-FotoJet__80__dd79bc103e.jpg

Ο πρώτος εμφύλιος

Ο πρώτος εμφύλιος έγινε στη προημιτελική φάση ανάμεσα στη Καϊζερσλάουτερν και τη Μπάγερν Μονάχου. Στον πρώτο αγώνα, οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν των Βαυαρών με 1-0, σε ένα κατάμεστο «Fritz-Walter-Stadion», χάρη σε τέρμα του 18χρονου τότε Άξελ Μπρούμερ. Η ρεβάνς ωστόσο αποδείχθηκε τελείως διαφορετική και εξελίχθηκε σε θρίαμβο της Μπάγερν, η οποία φιλοδώρησε με τέσσερα τέρματα την αντίπαλο της παίρνοντας φυσικά το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Είχε προηγηθεί μάλιστα και άλλο παιχνίδι μεταξύ τους για το πρωτάθλημα το οποίο είχε έρθει ισόπαλο 1-1.

Ο επαναληπτικός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου ήταν θρίλερ μέχρι το 73ο  λεπτό. Το σκορ εκείνη τη στιγμή ήταν 2-1 υπέρ των γηπεδούχων, αποτέλεσμα που έδινε στην Καϊζερσλάουτερν την πρόκριση. Ωστόσο σε εκείνο το λεπτό οι ισορροπίες άλλαξαν, όταν σε μια κακή απόκρουση του θρύλου των φιλοξενούμενων, Ρόνι Χέλστρομ, ο Κλάους Αουγκεντάλερ θα προσπαθήσει να πάει πρώτος στη μπάλα ωστόσο θα ανατραπεί, με τον διαιτητή της αναμέτρησης να δείχνει την άσπρη βούλα. Ο Πολ Μπράιτνερ ανέλαβε την εκτέλεση και έδωσε τεράστιο προβάδισμα στην ομάδα του για την πρόκριση ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο Ντίτερ Χένες θα σφραγίσει τον θρίαμβο για την ομάδα του διαμορφώνοντας το τελικό 4-1.

Στον ίδιο γύρο, οι άλλες τρεις γερμανικές ομάδες δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα και εύκολα πέρασαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η Γκλάντμπαχ κέρδισε και στα δύο παιχνίδια τη Σεντ-Ετιέν (6-1) , η Στουτγάρδη δεν ζορίστηκε καθόλου από τη Λοκομοτίβ Σόφιας (4-1)  και η Άιντραχτ πέρασε εύκολα την Τσέχικη Ζμπρογιόβκα Μπρνο (6-4).

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τέσσερις ομάδες από την ίδια χώρα θα συμμετείχαν στα ημιτελικά, με τους δύο εμφύλιους να επιστεγάζουν τη γερμανική κυριαρχία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή.

Πέτσεϊ και Ματέους έλαμψαν, στέλνοντας Άιντραχτ και Γκλάντμπαχ στον τελικό

Οι ημιτελικοί αναμένονταν με τεράστια ανυπομονησία από τους Γερμανούς φιλάθλους και ήταν πράγματι εξαιρετικοί. Στο πρώτο ζευγάρι, Μπάγερν και Άιντραχτ αναμετρήθηκαν με φόντο την πρόκριση στον τελικό. Ο πρώτος αγώνας έγειρε στη πλευρά των γηπεδούχων Βαυαρών, οι οποίοι με δύο γκολ των Μπράινερ και Χένες, πήραν σημαντικό προβάδισμα ωστόσο οι «αετοί» δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη.

Ο επαναληπτικός του «Waldstadion», της Φρανκφούρτης, δύο εβδομάδες αργότερα, αποδείχθηκε συναρπαστικός. Ο σπουδαίος Αυστριακός αμυντικός των γηπεδούχων, Μπρούνο Πέτσεϊ, έβαλε την υπογραφή του στο παιχνίδι καθώς με δύο δικά του τέρματα στο 30’ και στο 87’ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση! Ο έξτρα χρόνος παιχνιδιού ήταν καθηλωτικός και πλούσιος σε γκολ και θέαμα καθώς μέσα σε τέσσερα λεπτά μπήκαν τρία τέρματα!

Ο Χάραλντ Κάργκερ στο 103’ έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στην Άιντραχτ, η Μπάγερν απάντησε άμεσα, δύο λεπτά αργότερα με τον Ντρέμλερ ωστόσο ο επιθετικός των «αετών» χτύπησε και πάλι στο 107’ δίνοντας εκ νέου την πρόκριση στην ομάδα του, την οποία και σφράγισε στο 117’ ο Βέρνερ Λόραντ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Η Άιντραχτ μπροστά σε 48.000 φίλους της είχε πετύχει μία ανεπανάληπτη ανατροπή και έδειχνε έτοιμη για να φτάσει ως την κορυφή!

Στον τελικό της διοργάνωσης απέναντι στην ομάδα της Φρανκφούρτης βρέθηκε η Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, η οποία κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της Στουτγάρδης και να βρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, δείχνοντας και αυτή με τη σειρά της έτοιμη να υπερασπιστεί τον τίτλο.

Το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες έγινε στην έδρα της Στουτγάρδης, στο γήπεδο «Neckarstadion», μπροστά σε 42.000 θεατές. Αν και το παιχνίδι πήγαινε προς την λευκή ισοπαλία εντούτοις στο τελευταίο 20λεπτο μπήκαν τρία τέρματα! Ο Χάραλντ σκόραρε στο 73’ ωστόσο οι οι γηπεδούχοι με δύο γκολ, στο 85’ με τον Όλιχερ και στο 89’ με πέναλτι του Φόλκερτ, έφεραν τούμπα το ματς και πήραν τη νίκη. Το πέναλτι αμφισβητήθηκε έντονα από τους φιλοξενούμενους, με τον τεχνικό της Γκλάντμπαχ, Γιουπ Χένικες, να δηλώνει μετά το παιχνίδι αφενώς ότι για τον ίδιο το πέναλτι ήταν «ιδιαιτέρως αμφίβολο» και αφετέρου ότι παρά την ήττα, η ομάδα του «θα φτάσει ξανά στον τελικό!».  

Πράγματι.. δύο εβδομάδες αργότερα, η Μπορούσια θα τα κατάφερνε. Το άστρο του Λόταρ Ματέους έλαμψε ξανά, με τον 19χρονο να συστήνεται για τα καλά στο ποδοσφαιρικό κοινό όχι μόνο της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης! Ο Ματέους με δικό του γκολ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του στο 23’ ενώ ο Βίνφριντ Σέφερ στο 68’ κλείδωσε τη νίκη και την πρόκριση για την Γκλάντμπαχ μέσα σε πανζουρλισμό από τους 23.000 φιλάθλους της ομάδα που βρίσκονταν στο «Bökelbergstadion», οι οποίοι ζούσαν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν μαγικές στιγμές.

Και στο τέλος κερδίζουν οι… «αετοί» !           

Άιντραχτ και Γκλάντμπαχ πανάξια βρέθηκαν στον διπλό τελικό του Κυπέλλου UEFA με τα ματς να γίνονται στις έδρες των ομάδων και η αρχή να γίνεται στη Βεστφαλία. Η ομάδα της Φρανκφούρτης είχε μία τεράστια απώλεια και μάλιστα αυτή προήλθε από τα πόδια του Ματέους!

Στον τελευταίο μεταξύ τους αγώνα για το πρωτάθλημα, ο 19χρονος επιτελικός της Μπορούσια έκανε ένα σκληρό τάκλιν στον θρύλο της Άιντραχτ, Γιούργκεν Γκραμπόφσκι, με τον τελευταίο να τραυματίζεται σοβαρά και να μένει εκτός δράσης, χάνοντας τους τελικούς. Στην πραγματικότητα, η καριέρα του θα τελείωνε μετά από αυτό το χτύπημα. Οι οπαδοί των «αετών» δεν ξέχασαν ποτέ αυτό το γεγονός, με τον Ματέους μάλιστα να μην αναλαμβάνει το 2001 τον πάγκο της Άιντραχτ ύστερα από αντιδράσεις των φίλων της ομάδας.

Με αυτή την μεγάλη απώλεια, η Άιντραχτ πήγε στην έδρα της Μπορούσια για τον πρώτο αγώνα, ο οποίος έληξε με νίκη των γηπεδούχων με 3-2. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός, με τους φιλοξενούμενους στο 71’ να κάνουν το 1-2 με γκολ του Χέλζενμπαϊν και να κρατάνε τη νίκη στα χέρια τους (είχαν σκοράρει νωρίτερα οι Κάργκερ στο 37’ και Κούλικ στο 45’) ωστόσο ο Λόταρ Ματέους, ο οποίος είχε ήδη παίξει καθοριστικό ρόλο στο πρώτο γκολ της ομάδας του, ισοφάρισε με ένα ωραίο σουτ με το αριστερό από το σημείο του πέναλτι. Μάλιστα, στο 88’ οι γηπεδούχοι πήραν τελικά τη νίκη όταν ο Κρίστιαν Κούλικ με κεφαλιά σκόραρε το δεύτερο προσωπικό του γκολ στον αγώνα.

Το 3-2 φυσικά μόνο απαγορευτικό δεν ήταν για την Άιντραχτ εν όψει του δεύτερου τελικού και παίζοντας πλέον σε ένα κατάμεστο «Waldstadion» από 60.000 θεατές. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένας πραγματικός μονόλογος των γηπεδούχων, οι οποίοι έχασαν πολλές ευκαιρίες για να σκοράρουν δίχως όμως να το καταφέρουν. Στο δεύτερο ημίχρονο, η Γκλάντμπαχ ανέβασε την απόδοσή της ωστόσο ούτε εκείνη κατάφερε να πετύχει κάποιο τέρμα στις επικίνδυνες αντεπιθέσεις της και ο τελικός έδειχνε να έχει «χιτσκοκικό» φινάλε.. μέχρι την χρυσή αλλαγή του προπονητή της Άιντραχτ, Φρίντελ Ράους, στο 77’.

Τότε, ο τεχνικός των γηπεδούχων θα βάλει στο ματς έναν 19χρονο με το όνομα Φρεντ Σάουμπ και μολις τέσσερα λεπτά αργότερα εκείνος θα σκοράρει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, δίνοντας το τρόπαιο στους «αετούς»! Το τελευταίο σφύριγμα, βρήκε τους παίκτες των γηπεδούχων σε έκσταση, να σηκώνουν στους ώμους τους τον τραυματία Γκραμπόφσκι, στον οποίο αργότερα, ο αρχηγός Μπερντ Χέλζενμπαϊν, αφού πήρε το τρόπαιο από τους εκπροσώπους της UEFA, του το έδωσε αμέσως.

UEFA-Cup-Finale-1980-Eintracht-Frankfurt-vs-Borussia-Moenchengl.jpg

Αντώνης Κεφαλωνίτης


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0