Retro Stories

Η Γουέστ Χαμ ξαναβρίσκει την Άιντραχτ έπειτα από 46 χρόνια και πάλι σε έναν ημιτελικό!

Η Γουέστ Χαμ ξαναβρίσκει την Άιντραχτ έπειτα από 46 χρόνια και πάλι σε έναν ημιτελικό!

Έχοντας πραγματοποιήσει αμφότερες, εξαιρετική πορεία. Γουέστ Χαμ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, θα τεθούν αντιμέτωπες στα ημιτελικά μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έπειτα από 46 χρόνια.

Με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να οδεύουν προς το τέλος του και με το τοπίο σιγά σιγά να ξεκαθαρίζεται, φτάσαμε αισίως στα ημιτελικά και του Europa League. Δύο από τις εντυπωσιακότερες ομάδες της διοργάνωσης, η Γούεστ Χαμ και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, θα τεθούν αντιμέτωπες κατ’ αρχήν στο Λονδίνο στις 28 Απριλίου και έπειτα από μια εβδομάδα στην «Ντόιτσε Μπανκ Αρίνα» της Φρανκφούρτης για μια θέση στο μεγάλο τελικό της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα ραντεβού, το οποίο «ανανεώθηκε» 46 χρόνια μετά, όταν οι δύο ομάδες διεκδίκησαν μια θέση στον τελικό του «Χέιζελ», για το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1976.

Η πορεία προς τα ημιτελικά

Όπως και σήμερα, έτσι και εκείνη τη χρονιά, Γουέστ Χαμ και Άιντραχτ, χρειάστηκε να κάμψουν τις αντιστάσεις σημαντικών ομάδων της εποχής. Αφενός η αγγλική ομάδα, διαθέτοντας ένα εξαιρετικό ρόστερ, με κύριους άξονες τους Τόμι Τέιλορ, Μπίλι Μπόντς, Τρέβορ Μπρούκινγκ, αλλά και τον Φράνκ Λάμπαρντ, πατέρα του σημερινού προπονητή της Έβερτον, απέκλεισε κατά τη σειρά την Λάχτι από τη Φινλανδία, την Αραράτ από την Αρμενία και την Ντεν Χάαγκ από την Ολλανδία. Από την άλλη πλευρά οι «αετοί» της Φρανκφούρτης με τον Ντίντριχ Βάιζε στον πάγκο τους, απέκλεισαν με τη σειρά τους την Κόλερεϊν από τη Βόρειο Ιρλανδία, αλλά και τις Ατλέτικο Μαδρίτης και Στούρμ Γκράτζ. Επιπλέον, η Γερμανική ομάδα, διέθετε ένα εξίσου εντυπωσιακό σύνολο βασισμένο σε Γερμανούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Μπέρντ Xόλτσενμπάιν, ο Γιούργκεν Γκραμπόβσκι και ο Μπέρντ Νίκελ.

Η αναμέτρηση της Φρανκφούρτης

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Μαρτίου του 1976, όταν η Άιντραχτ υποδεχόταν στη Φρανκφούρτη την Γουέστ Χαμ, μπροστά σε 50.000 θεατές, για την πρώτη αναμέτρηση των ημιτελικών του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Και οι δύο ομάδες, ήταν αήττητες στην πορεία τους προς τα ημιτελικά γεγονός που προσέδιδε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις αναμετρήσεις του εν λόγω ζευγαριού.

Οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν πρώτοι, αφού πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση στην έδρα τους, επικράτησαν με 2-1 των «σφυριών». Το σκορ ωστόσο, άνοιξε μόλις στο 9ο λεπτό ο Γκρέιαμ Πάντον, με εντυπωσιακό αριστερό σουτ στη δεξιά γωνία του Πίντερ Κούντερ. Η Άιντραχτ, δεν παρέδωσε τα όπλα, αφού είκοσι λεπτά αργότερα, ο Γουίλι Νόιμπέργκερ, ισοφάρισε βάζοντας φωτιά στην αναμέτρηση. Οι γηπεδούχοι, πίεσαν με τους κόπους τους να καρποφορούν στο 47ο λεπτό. Η μπάλα έπειτα από μαγικό συνδυασμό τριών ποδοσφαιριστών εμφανίστηκε στην εστία του Μέρβιν Ντέι, δια ποδός, Βόλφγκανκ Κράους, ολοκληρώνοντας έτσι την ανατροπή για την Άιντραχτ, η οποία απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης για τον επαναληπτικό.

 

O νόμος του Μπόλεϊν Γκράουντ

Mεσολάβησαν 14 βράδια, από την πρώτη αναμέτρηση της Φρανκφούρτης. Η Γουέστ Χαμ, προσπάθησε να μαζέψει τα κομμάτια της και να ανακτήσει ψυχολογία εν’ όψει του επαναληπτικού, ωστόσο ούτε στο πρωτάθλημα γεύτηκε τη χαρά της νίκης, καθώς ενδιάμεσα απέσπασε «λευκή» ισοπαλία από τη Γούλβς στο «Μολινό» και γνώρισε την ήττα από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με 3-2.
Παρόλα αυτά, η ομάδα από το Λονδίνο διατηρούσε την πίστη της για την ανατροπή απέναντι στην Άιντραχτ, η οποία θα ισοδυναμούσε με πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

thumbnail_6.png

Μπροστά στα μάτια 40.000 φίλων της Γουέστ Χαμ, γράφτηκε στις 14 Απριλίου του 1976, μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Διανύοντας ένα αγχωτικό πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια με το σκορ στο 0-0 και με την πρόκριση να διαφαίνεται πλέον ευκολότερη για τους Γερμανούς. Ωστόσο, τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Σέρ Τρέβορ Μπρούκινγκ, επιβεβαίωσε την ανωτερότητα των γηπεδούχων σκοράροντας για το 1-0 με εντυπωσιακή κεφαλιά. Στη συνέχεια, παρά το λασπωμένο αγωνιστικό χώρο, το παιχνίδι απέκτησε μια άγρια ομορφιά. Ώσπου στο 68ο λεπτό, ο Κιθ Ρόμπσον, με ένα υπέροχο σουτ έστειλε τη μπάλα στο βάθος της γερμανικής εστίας για το 2-0. Ο συνήθης ύποπτος Τρέβορ Μπρούκινγκ, έγραψε στο 77’ το 3-0 δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην νίκη των Άγγλων. Λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης ο Κλάους Μπέβερουνγκεν διαμόρφωσε το 3-1 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

NO_CAPTION_2.jpgf45d8fb9073d91f7a981bc353db54cca_1.jpg
 

Τα «σφυριά», παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο, μιας και γνώρισαν την ήττα στον τελικό του Χέιζελ από την Άντερλεχτ με σκορ 4-2.



Πλέον 46 χρόνια μετά, οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε ένα ραντεβού βγαλμένο από το παρελθόν, με φόντο τον τελικό της Σεβίλλης στις 18 Μαΐου .

Γιώργος Ζαχαρίου


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0