Retro Stories

Η «βόμβα» του Ραγκάτσι που μετέτρεψε το όνειρο της ευρωπαϊκής κούπας στο ΣΕΦ σε εφιάλτη! (video)

Η «βόμβα» του Ραγκάτσι που μετέτρεψε το όνειρο της ευρωπαϊκής κούπας στο ΣΕΦ σε εφιάλτη! (video)
29 χρόνια πέρασαν από την ήττα του ΠΑΟΚ στον ημιτελικό του FinalFourτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών και την μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί στον τελικό του θεσμού, ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο.
Η 13η Απριλίου, δεν «ξυπνά» και τις καλύτερες αναμνήσεις για τον κόσμο και την… μπασκετική ομάδα του ΠΑΟΚ. Εν έτη 1993, ο «Δικέφαλος του Βορρά» γνώρισε τον αποκλεισμό από την Μπενετόν Τρεβίζο, μπροστά σε 12.000 φίλους της ομάδας της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα και «πλημύρισαν» την περιοχή του Πειραιά, καθώς το Final 4 έλαβε χώρα στο... εχθρικό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Επί ελληνικού εδάφους οι συγκυρίες θα μπορούσαν να είναι… ευνοϊκότερες για τον ΠΑΟΚ, καθώς οι Θεσσαλονικείς ήταν φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, πόσω μάλλον, με τόσους φιλάθλους στο «πλευρό» τους. Η Μπενετόν Τρεβίζο όμως και πιο συγκεκριμένα ένας από τους όχι διάσημους παίκτες της, ο Μαουρίτσιο Ραγκάτσι, είχε άλλα σχέδια και… έβαλε φωτιά στα όνειρα του.

Ο ΠΑΟΚ για να φτάσει μέχρι και τα ημιτελικά όμως, είχε καταφέρει να τερματίσει πρώτος στον 1ο όμιλο με 8 νίκες και 4 ήττες. Να σημειωθεί πως στον ίδιο όμιλο συμμετείχε και η Λιμόζ (η οποία στη συνέχεια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια). Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε το «Αλεξάνδρειο», όπου εκεί η ομάδα του Ίβκοβιτς υπερασπίστηκε απόλυτα την έδρα της κάνοντας το 6/6. Σε αντίθεση με τα εκτός έδρας παιχνίδια, όπου οι Θεσσαλονικείς γνώρισαν 4 ήττες, εκ των οποίων οι 2 ήταν οριακές (Λιμόζ και Μακάμπι Τελ Αβίβ) και πέτυχαν μόνο δύο νίκες απέναντι στην Κνορ Μπολόνια και Τσιμπόνα.

Στα προημιτελικά της διοργάνωσης, η ελληνική ομάδα αντιμετώπισε την Πο Ορτέζ όπου και… πέρασε με μεγάλη άνεση, κάνοντας δύο νίκες. Επί γαλλικού εδάφους με σκορ 103-86 (στο ματς όπου ο Φασούλας έβαλε... τρίποντο και στη συνέχεια ξεστόμισε τον περιβόητο χαρακτηρισμό "σοφός" για τον αείμνηστο «Ντουντα»), ενώ στην Ελλάδα επικράτησε με 81-65.

Με το Πάσχα να πλησιάζει, η καρδιά του Final4 χτυπούσε στο Φάληρο και όλος ο μπασκετικός κόσμος ανέμενε αυτό το event. Η ημέρα του ημιτελικού φτάνει. Μεγάλη Τρίτη και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι κατάμεστο από «ασπρόμαυρους» οπαδούς του ΠΑΟΚ όπου περιμένουν καρτερικά τον ημιτελικό της ομάδας τους απέναντι στην Μπενετόν Τρεβίζο.

Ο αγώνας ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς για την ομάδα του Ίβκοβιτς, καθώς ο Σέρβος τεχνικός βλέπει τον Παναγιώτη Φασούλα να… φορτώνεται με 3 φάουλ πριν την ολοκλήρωση του πρώτου πεντάλεπτου. Το γεγονός αυτό προβλημάτισε τον τεχνικό του «Δικεφάλου του Βορρά», καθώς στη θέση «5» υπήρχε τρύπα, λόγω της απώλειας του Χρήστου Τσέκου ο οποίος είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα στην Θεσσαλονίκη και δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί.  Το ημίχρονο παρόλα αυτά ολοκληρώθηκε με την ελληνική ομάδα να προηγείται με 6 πόντους (51-45) χάρη στους ασταμάτητους Μπάρλοου και Κλιφ Λέβινγκστον.

Το παιχνίδι όδευε… ονειρικά για τον ΠΑΟΚ, αφού μερικά λεπτά πριν την λήξη είχε το προβάδισμα έναντι της ιταλικής ομάδας, αλλά τέσσερα διαδοχικά τρίποντα από τον διεθνή, τότε, φόργουορντ, Ιακοπίνι, ισορρόπησαν το παιχνίδι. Ο Πρέλεβιτς έμελλε να είναι το μοιραίο πρόσωπο της βραδιάς, αφού με δύο χαμένες βολές και ένα χαμένο καλάθι από κοντά, άφησε τον ΠΑΟΚ πίσω, τόσο ψυχολογικά, όσο και στο σκορ.
μπενετον.jpg

Η Μπενετόν είχε σε εξαιρετική κατάσταση τον Κούκοτς με 10 ασίστ και 8 ριμπάουντ, τον Ιακομπίνι με 5 εύστοχα τρίποντα και τον Ρουσκόνι των 23 πόντων και των 7 ριμπάουντ. Με το σκορ σε απόλυτη ισορροπία (77-77) και χαμένες ευκαιρίες εκατέρωθεν, η μπάλα έχει καταλήξει στα χέρια των Ιταλών και το χρονόμετρο βρίσκεται σε μονό αριθμό δευτερολέπτων για την κόρνα της λήξης. Ο Κούκοτς κάνει διείσδυση στη ρακέτα του ΠΑΟΚ και η άμυνα συγκλίνει πάνω του. Ο Κροάτης σηκώνει το κεφάλι του και πασάρει στον αμαρκάριστο Ραγκάτσι, εκείνος χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, πατώντας την γραμμή του τρίποντου, εξαπολύει σουτ δυο πόντων. Ευστοχεί, κάνει το σκορ 79-77 και… παγώνει το χρονόμετρο στα 2,3 δευτερόλεπτα. Την τελευταία επίθεση αναλαμβάνει ο Πρέλεβιτς και με ένα ανορθόδοξο σουτ από το κέντρο του γηπέδου, αστοχεί και ο ΠΑΟΚ βρίσκεται εκτός τελικού.

Κανένας στο ΣΕΦ, δεν μπορούσε να… αποδεχθεί αυτό που είχε συμβεί. Η απογοήτευση μεγάλη και η πεταμένη ευκαιρία, ακόμη μεγαλύτερη, ενώ για την ιστορία, στον τελικό οι Ιταλοί γνώρισαν την ήττα από τη γαλλική Λιμόζ με 59-55

ΠΑΟΚ (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Μπουντούρης 3(1), Πρέλεβιτς 21, Μπάρλοου 14, Κόρφας 12(4), Λέβινγκστον 18(1), Φασούλας 9, Φιλίππου.

ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ (Πέταρ Σκάνσι): Μίαν 3(1), Ιακοπίνι 17(5), Κούκοτς 15(1), Ραγκάτσι 5(1), Πελακάνι, Τιγκλ 9, Βιανίνι 7, Ρουσκόνι 23.

Δημήτρης Φεραδούρος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0