Retro Stories

Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ, The sequel: Η ρεβάνς ενός πρωταθλήματος που κρίθηκε για… χιλιοστά! (video)

Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ, The sequel: Η ρεβάνς ενός πρωταθλήματος που κρίθηκε για… χιλιοστά! (video)
Μπορεί μία ήττα σε ολόκληρη την σεζόν να «κοστίσει» ένα ολόκληρο πρωτάθλημα; Και όμως, μπορεί, με την Λίβερπουλ να το αποδεικνύει πριν από τρία χρόνια! Οι «κόκκινοι» έχασαν μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι, τερμάτισαν την χρονιά με 97 βαθμούς και ουδείς δεν θα ξεχάσει στις τάξεις τους, εκείνη την ευκαιρία του Σαλάχ μετά το δοκάρι του Μανέ, με την μπάλα να μην περνά την γραμμή για… χιλιοστά στο Έτιχαντ. Ώρα για sequel όμως, πράγμα που «δικαιούται» να ξαναδεί ο ποδοσφαιρικός πλανήτης!

10 Απριλίου. H ημερομηνία που όλοι περίμεναν. Η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την Λίβερπουλ στο Έτιχαντ, σε ένα παιχνίδι που αν λάμβανε χώρα πριν από δύο μήνες, όλοι θα μιλούσαν για ένα ντέρμπι που δεν θα είχε και ιδιαίτερη σημασία.

Μετά την ισοπαλία των «κόκκινων» με την Τσέλσι άλλωστε στο Στάμφορντ Μπριτζ, η διαφορά βρέθηκε στο -14, στα μέσα Ιανουαρίου. Έκτοτε, δεν έχουν παρέλθει περισσότερες από 80 ημέρες και η Premier League έχει αποδείξει ξανά πως δεν είναι μόνο απρόβλεπτη, αλλά δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος, για οποιαδήποτε συζήτηση και αν γίνει.

Ποιος περίμενε η Λίβερπουλ να κερδίζει με 2-0 την Μπράιτον και να ισοφαρίζεται στο Άνφιλντ; Ποιος περίμενε αυτή η ποδοσφαιρική μηχανή να σκοράρει τρεις φορές απέναντι στην Μπρέντφορντ, εκτός έδρας και να μην κερδίσει;

Προφανώς και δεν υπάρχει απάντηση. Ή η καλύτερη απάντηση είναι πως τα περίμεναν όσοι προέβλεπαν τις «γκέλες» της Μάντσεστερ Σίτι με την Κρίσταλ Πάλας ή το ότι ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα είχε περισσότερες νίκες στα νοκ-άουτ του Champions League με τους «πολίτες» από ό,τι με την Μπαρτσελόνα, αλλά δύο λιγότερες κατακτήσεις!

Συνεπώς, αυτό που συμβαίνει στην Premier League είναι ανεξήγητο. Και κάπως έτσι, η διαφορά γύρισε, με την Λίβερπουλ να περνά πριν από μία εβδομάδα στην κορυφή της βαθμολογίας, για πρώτη φορά μετά την 1η Οκτωβρίου. Πώς φτάσαμε εκεί; Χρειάστηκαν στραβοπατήματα της Μάντσεστερ Σίτι και ένα εκπληκτικό σερί της Λίβερπουλ, που μετρά και οκτώ σερί εκτός έδρας νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Φτάνουμε στο «σήμερα». Κυριολεκτικά στο… σήμερα, μιας και η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ μεταβαίνει στο Έτιχαντ για να πάρει κεφάλι στην κούρσα, με ίδια ματς και να κάνει κάτι που θα ήθελαν οι φίλοι της, που έχουν λίγο καλύτερη… μνήμη από τους υπολοίπους.

Να πάρει εκδίκηση για όσα συνέβησαν την σεζόν 2018-19! Τότε που η Λίβερπουλ δεν έχασε σε ολόκληρη την χρονιά, παρά μόνο σε ένα παιχνίδι. Αυτό απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι στο Έτιχαντ, με την φάση με το τελείωμα του Σαλάχ που δεν έχει περάσει την γραμμή, να την έχει «στοιχειώσει»!

Τελικό σκορ 2-1, η Σίτι κερδίζει και η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Premier League που χάνει τον τίτλο, ενώ είχε συγκεντρώσει 97 βαθμούς! Και όλα αυτά, για μία παρέμβαση πάνω στην γραμμή, για ένα τάκλιν, για μία περισσότερη ισοπαλία και για μία… ήττα στην κυριολεξία.

Η Λίβερπουλ ξεπέρασε τους 89 βαθμούς της «δεύτερης» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την σεζόν 2011-12 και έχασε ένα πρωτάθλημα που θεωρούνταν δικό της. Από εκείνη την χρονιά και μετά, μέχρι και σήμερα, Γκουαρδιόλα και Κλοπ έχουν συγκεντρώσει ακριβώς τους ίδιους βαθμούς, με ειδοποιό διαφορά το +1 των «πολιτών» που ενδέχεται να καταρριφθεί.

Συνεπώς, μιλάμε για κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι, όσο και αν θέλουν να μας πείσουν τόσο ο Πεπ, όσο και ο Κλοπ πως δεν κρίνεται η σεζόν σε αυτό. Διότι, πιθανότατα κρίνεται!

Αν η Σίτι κερδίσει, «κλειδώνει» τον τίτλο, αναλογικά με το πρόγραμμά της. Αν η Λίβερπουλ κερδίσει, θα έχει περισσότερες πιθανότητες, από όσες έχει πριν από την έναρξή του η Μάντσεστερ Σίτι.

Όπως και να έχει όμως,  μιλάμε για μία ρεβάνς του 2019! Μία ραψωδία ανάμεσα σε τέσσερις γραμμές, που σίγουρα έχει νικητή. Το ποδόσφαιρο και τους φίλους του. Σίτι εναντίον Λίβερπουλ ξανά. Στο ίδιο γήπεδο. Υπό τις ίδιες συνθήκες. Όποια και να χάσει το πρωτάθλημα, μπορεί να αισθάνεται υπέροχα, διότι δεν το έχασε επειδή ήταν… χειρότερη, αλλά επειδή σε ένα ενενηντάλεπτο, η αντίπαλός της ήταν καλύτερη.

Δύο ποδοσφαιρικές μηχανές γυρνούν τον χρόνο πίσω. Ο διαιτητής «σφυρίζει» και ο Θεός του ποδοσφαίρου χαμογελά!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0