Retro Stories

«Αυτοκράτορας» στην Προύσα – 25 χρόνια από το θρίμβο επί της Τόφας και το Κύπελλο Κόρατς (video)

«Αυτοκράτορας» στην Προύσα – 25 χρόνια από το θρίμβο επί της Τόφας και το Κύπελλο Κόρατς (video)

3 Απριλίου 1997: Ο Άρης κάνει τη μεγάλη ανατροπή, ρίχνει στο καναβάτσο την Τόφας μέσα στην Προύσα και κατακτά το Κύπελλο Κόρατς, δίνοντας ώθηση στους φίλους της ομάδας να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα

Πενήντα ημερών. Τόσο ήμουν στις 3 Απριλίου του 1997 όταν ο Άρης, καθοδηγούμενος από τον Λευτέρη Σούμποτιτς, άλωσε την Προύσα και κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς. Στον «Αυτοκράτορα» ταίριαζαν φαίνεται οι τουρκικές ομάδες, αφού τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στις 16 Μαρτίου του 1993, οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσσαλονίκης είχαν κερδίσει τον παρθενικό ευρωπαϊκό τους τίτλο επικρατώντας με 50-48 της Εφές Πίλσεν στον επεισοδιακό τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που είχε λάβει χώρα στο Τορίνο.

Επιστροφή στην Προύσα. Ο Άρης έχει υποστεί ήττα-σοκ με 77-66 μέσα στο «Παλέ» στις 26 Μαρτίου (σσ. σε ένα παιχνίδι που είχε διακοπεί μετά από επεισόδια και ο Άρης γλίτωσε παρά τρίχα τον μηδενισμό) και καλούνταν να ανατρέψει μια διαφορά 11 πόντων στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς με την Τόφας που διεξήχθη στο «Ατατούρκ Σπορ Σαλόνου», παρουσία πέντε χιλιάδων ένθερμων Τούρκων οπαδών. Το σύνολο του Ατίλα Τσακμάκ είχε πάρει ένα σπουδαίο διπλό επί ελληνικού εδάφους και άπαντες πίστευαν ότι δεν θα έχανε τον τίτλο, με τις «φιέστες» να έχουν ξεκινήσει από νωρίς.

Η ελληνική ομάδα είχε όμως αντίθετη άποψη. Το πρώτο μέρος έκλεισε με τον Άρη να βρίσκεται στο +3 (37-34). Έξι λεπτά πριν το φινάλε οι παίκτες του «Πίξι» είχαν αποσπαστεί με 13 πόντους και πλέον άπαντες στο γήπεδο καταλάβαιναν προς τα που έγερνε η πλάστιγγα. Τριάντα δευτερόλεπτα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης οι οπαδοί των γηπεδούχων ξεκίνησαν να εκσφενδονίζουν κάθε λογής αντικείμενα προς τον αγωνιστικό χώρο, αναγκάζοντας τον διαιτητή να προχωρήσει σε εκκένωση του γηπέδου. Κάπως έτσι, οι παίκτες του Άρη, που επικράτησαν εν τέλει με 88-70, υπεκαλύπτοντας τη διαφορά από τον πρώτο αγώνα.

Σε ρόλο πρώτο βιολιού εκείνο το βράδυ στην Προύσα ο Πορτορικάνος Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ με 25 πόντους και 7 ριμπάουντ. Από κοντά και ο Ιταλός Μάριο Μπόνι με 20 πόντους, ενώ από τον ελληνικό κορμό είχε ξεχωρίσει ο Παναγιώτης Λιαδέλης με 15 πόντους και ο Γιάννης Σιούτης με 12 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ και ισάριθμα κλεψίματα.

Οι παίκτες του Σούμποτιτς σήκωσαν, λοιπόν, το Κύπελλο Κόρατς μπροστά σε άδειες εξέδρες, την ίδια ώρα που ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλόνικης είχε γίνει ... κίτρινος (σσ. φήμες που θέλουν τον Λευκό Πύργο να μην είναι έτσι κι αλλιώς λευκός κρίνονται ως κακοήθεις) από τους οπαδούς που είχαν ξεχυθεί στους δρόμους για να γιορτάσουν τον θρίαμβο.

 
aris-korac-1997.jpg

liadelis-boni-aris-1997.jpg

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί δεν έμειναν εκεί. Την επομένη του τελικού, οι φίλοι του Άρη επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους θριαμβευτές που κατέφτασαν στον αεροδρόμιο «Μακεδονία» με το βαρύτιμο τρόπαιο στα χέρια και αποθεώθηκαν.

 aris-korac-1997-airport.jpg

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στον δρόμο για την Προύσα ο Άρης είχε αποκλείσει την Μπεσίκτας, την Μπεομπάνκα, το Περιστέρι και την Μπενετόν Τρεβίζο.

Οι λεπτομέρεις του αγώνα με την Τόφας

Γήπεδο: Ataturk Spor Salonu

Διαιτητές: Κατσάρο (Ιταλία), Βιρόβνικ (Ισραήλ)

Τόφας (Ατίλα Τσακμάκ): Ερντέν, Αλάνοβιτς 7(1), Μπας 18(2), Ρότζερς 26(2), Κονούκ 2, Τοπσακάλ 8(2), Άβντιτς 2, Γκρίφιθ 7

Άρης (Λευτέρης Σούμποτιτς): Ορτίθ 25 (9/11 β., 8/10 δπ., 0/1 τρ., 7 ριμ., 2 ασ.), Λιαδέλης 15 (3/5 β., 6/8 δπ., 0/1 τρ.), Σταυρακόπουλος 5 (2/3 β., 0/2 δπ., 1/6 τρ.), Σιούτης 12 (6/8 β., 3/3 δπ., 0/4 τρ., 8 ριμ., 3ασ., 3κλ.), Αγγελίδης 6 (2/2 β., 2/3 δπ.), Σάκλεφορντ 5 (1/5 δπ., 1/2 τρ., 10 ριμ.), Μπόνι 20 (2/2 β., 6/9 δπ., 2/2 τρ., 2 ριμ.)

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0