Retro Stories

Ρονάλντο Ναζάριο: Από το μίσος και την χλεύη του ντεμπούτου... μέχρι το πρωτάθλημα με την Κορίνθιανς! (video)

Ρονάλντο Ναζάριο: Από το μίσος και την χλεύη του ντεμπούτου... μέχρι το πρωτάθλημα με την Κορίνθιανς! (video)
Σαν σήμερα, 13 χρόνια πίσω, ο Ρονάλντο Ναζάριο Ντε Λίμα σημείωνε την πρώτη του συμμετοχή με την φανέλα της Κορίνθιανς. Μία προσπάθεια για επανεκκίνηση, η οποία στιγματίστηκε από μίσος, χλεύη και εν τέλη ευχάριστη κατάληξη για το "Φαινόμενο" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Όπως ο Ροναλντίνιο ή ο Αντριάνο έτσι και ο Ρονάλντο, επέλεξε με τον τρόπο ζωής του να γυρίσει από πολύ νωρίς στην πατρίδα του, ώστε να δώσει το "κύκνειο άσμα" στην ποδοσφαιρική του πορεία. Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Μαρτίου 2009, όταν ο άλλοτε κορυφαίος επιθετικός του πλανήτη πραγματοποίησε το δεύτερο ντεμπούτο του στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Ημέρα η οποία δεν είχε πολύ θετική κατάληξη για τον ίδιο...
 

Το χρονικό της παρακμής
ronaldo_injuresknee.jpg

Σοβαροί τραυματισμοί σε συνδυασμό με την ακατάλληλη εξωαγωνιστική ζωή που έκανε καθ' όλη την διάρκεια της καριέρας του, συνέθεσαν την εικόνα ενός παλαίμαχου αθλητή. Στην τελευταία του σεζόν στην Μαδρίτη με την φανέλα της Ρεάλ παρουσίασε σημάδια παραίτησης, ωστόσο βρέθηκε η ιστορική Μίλαν για να του προσφέρει ακόμη μία ευκαιρία ανάκαμψης.
 
Το σώμα του άρχιζε να τον εγκαταλείπει, όπως έκανε και ο ίδιος τόσα χρόνια με αυτό, έχοντας ως αποτέλεσμα δύο μεγάλα διαστήματα αποχής από το προπονητικό κέντρο των «ροσονέρι». Η εικόνα ενός αγύμναστου ποδοσφαιριστή με σακατεμένα πόδια, σε συνδυασμό με την συμμετοχή του σε μόλις 30 αναμετρήσεις σε δύο σεζόν, οδήγησαν τους Ιταλούς στην αποδέσμευση του συμβολαίου του.
 

Επιστροφή στο σπίτι

Έτσι αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του, προς αναζήτηση πλέον του νέου σταθμού της καριέρας του, γνωρίζοντας ότι οι συνθήκες εκεί είναι πιο χαλαρές.. Έγινε μέλος των προπονήσεων της Φλαμένγκο με σκοπό να διατηρηθεί σε αξιοπρεπή αγωνιστική κατάσταση. Ο χρόνος κυλούσε, ο Ρονάλντο έβρισκε μονίμως τοίχο, μέχρι που ένα εξάμηνο αργότερα βρέθηκε η πρώτη πρόταση στο τραπέζι.

Από την συμπολίτισσα Κορίνθιανς. Δίχως δεύτερες σκέψεις, ο άλλοτε κορυφαίος παίκτης του πλανήτη υπέγραψε, με σκοπό να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του. Για να πραγματοποιήσει όμως το επίσημο ντεμπούτο του, χρειάστηκε να περάσουν ακόμη τέσσερις μήνες, καθώς η σωματική του κατάσταση δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση επαγγελματία αθλητή. 

Πρεμιέρα, μίσος και χλεύη

Xωρίς να το βάλει κάτω, κατόρθωσε να βρει αγωνιστικό ρυθμό και να πραγματοποιήσει την μεγάλη του επιστροφή στα γήπεδα για τον θεσμό του κυπέλλου. Εκεί όπου η ομάδα του αντιμετώπιζε την αδύναμη Iτουμπιάρα, ομάδα της 3ης εθνικής κατηγορίας του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος. Σημείωσε την πρώτη του συμμετοχή σε αναμέτρηση χαμηλού ρίσκου, με την εικόνα του ωστόσο να θυμίζει την χειρότερη δυνατή του εκδοχή.Δίχως γκολ και συμμετοχή στο παραγωγικό παιχνίδι, ανάγκασε τον τύπο να τον αποκαλέσει «Φαινόμενο Απατεώνα»
 
Το κλίμα δυναμιτισμένο από πριν και ο τίτλος μόνο τυχαία δεν προήλθε. Διότι οι φίλοι της Φλαμένγκο δεν του συγχώρησαν ποτέ το γεγονός ότι προπονήθηκε υπό την στέγη τους, για να υπογράψει μετέπειτα στον αιώνιο εχθρό. Καμένες φανέλες και συνθήματα με το προσωνύμιο προδότης έδιναν και έπαιρναν στην πόλη, με τον ίδιο να αναγκάζεται να τοποθετηθεί: «Είμαι οπαδός της Φλαμένγκο. Ήμουν όμως στο προπονητικό κέντρο της ομάδας και δεν δέχτηκα ποτέ πρόταση συνεργασίας. Κάτι που έκανε η Κορίνθιανς, επιτρέποντας μου να συνεχίσω την ποδοσφαιρική μου καριέρα».

Αυτόφωτο Αστέρι

Κόντρα στις πιθανότητες και στην κοινή λογική, ο Ρονάλντο κατάφερε να δείξει σπουδαία ποδοσφαιρικά στοιχεία. Στις αμέσως επόμενες εννέα αναμετρήσεις σκόραρε οκτώ τέρματα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η ανέλπιστη κλήση στην εθνική ομάδα. Και μετέπειτα αγωνίστηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος με αντίπαλο την ιστορική Σάντος, με σκοπό να δώσει ένα μεγάλο μάθημα στους επικριτές του. Μέσα σε κλίμα παροξυσμού, «το Φαινόμενο» σκόραρε δύο καθοριστικά τέρματα, που οδήγησαν εν τέλει την Κορίνθιανς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.


Μάλιστα το τελευταίο προήλθε έπειτα από θεαματική λόμπα στο 90ο λεπτό, μπροστά στα μάτια του θρυλικού Πελέ ο οποίος βρισκόταν στο γήπεδο. Τα 10 γκολ σε 14 αναμετρήσεις δεν άφησαν κανένα σημάδι αμφιβολίας για την επιρροή του στην κατάκτηση του τίτλου εκείνης της σεζόν. Με αποτέλεσμα να ανανεώσει για ακόμη έναν χρόνο, ώστε το 2010 να αποσυρθεί γεμάτος, έχοντας διανύσει την δική του "χρυσή" πορεία στα κορυφαία γήπεδα όλης της γης. 
Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr


 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0