Retro Stories

Το καρέ των ιστορικών quadruple-double στα χρονικά του NBA (video)

Το καρέ των ιστορικών quadruple-double στα χρονικά του NBA (video)

17/02/1994: Ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον γίνεται ο μόλις τέταρτος παίκτης στην ιστορία του NBA που πετυχαίνει quadruple-double, ένα επίτευγμα τόσο δύσκολο που εδώ και 28 χρόνια δεν έχει καταφέρει κανείς να επαναλάβει.

Quadruple-double. Ένα σπάνιο ανδραγάθημα που απαιτεί ένας παίκτης να είναι διψήφιος σε τέσσερις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες. Ένα κατόρθωμα τόσο απαιτητικό, το οποίο έχουν καταφέρει να πετύχουν μόλις 4 (ολογράφως τέσσερις) παίκτες στην 75ετή ιστορία του NBA!

Η ιστορική αρχή έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 1974 από τον Νέιτ Θέρμοντ, στο παρθενικό του παιχνίδι με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς. Η στατιστική του Θέρμοντ είχε γράψει 22 πόντους, 14 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 12 μπλοκ στην νίκη των «ταύρων» επί των Ατλάντα Χοκς με 120-115, σε ένα ματς που είχε οδηγηθεί στην παράταση. Το πιο ασυνήθιστο κομμάτι από την εν λόγω εμφάνιση του φόργουορντ/σέντερ ήταν αυτό τον ασίστ, μιας και στα 964 παιχνίδια που κατέγραψε συνολικά στην καριέρα του είχε κατά μέσο όρο μόλις 2.7 τελικές πάσες.

Ακολούθησε στις 18 Φεβρουαρίου του 1986 ο Άλβιν Ρόμπερτσον, ο μοναδικός πόιντ γκαρντ της μικρής αυτής λίστας. Ο βραχύσωμος γκαρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς είχε μετρήσει 20 πόντους, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 10 κλεψίματα και βοήθησε την ομάδα του να επικρατήσει με 120-114 των Φοίνιξ Σανς. Αυτό το quadruple-double ήταν στο κερασάκι στην τούρτα της πιο παραγωγικής σεζόν της καριέρας του Ρόμπερτσον, μια σεζόν που είχε αναδειχθεί πιο βελτιωμένος παίκτης (MIP), αλλά και καλύτερος αμυντικός της Λίγκας!



Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 29 Μαρτίου του 1990, ο Χακίμ Ολάζουον μπήκε σε αυτό το ξεχωριστό κλαμπ χαρίς στους 18 πόντους, στα 16 ριμπάουντ, στις 11 τάπες και τις 10 ασίστ στην εμφατική νίκη των Χιούστον Ρόκετς (120-94) κόντρα στους Μιλγουόκι Μπακς. Μάλιστα, στα «ελάφια» αγωνιζόταν τότε ένας εκ των δύο προκατόχων του ρεκόρ, ο Ρόμπερτσον. Ο Χακίμ «The dream» είχε φτάσει μια ανάσα από το να πετύχει quadruple-double και λίγο νωρίτερα μέσα στη σεζόν έχοντας 29 πόντους, 18 ριμπάουντ, 11 τάπες και 9 ασίστ σε παιχνίδι ενάντια στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Ο Ολάζουον είχε τεράστια έφεση στα μπλοκ, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τον all time leader στην εν λόγω στατιστική κατηγορία, ολοκληρώνοντας την σπουδαία καριέρα του με 3.830 τάπες!



Last but not least, ένας ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Ο «Admiral», όπως είναι το παρατσούκλι του, είχε 34 πόντους με 10 ριμπάουντ, ισάριθμες τελικές πάσες και ισάριθμα «στοπ» στη νίκη των Σαν Αντόνιο Σπερς, με τη φανέλα των οποίων αγωνίστηκε σε ολόκληρη την καριέρα του (1989-2003), επί των Ντιτρόιτ Πίστονς (115-96) την 17η Φεβρουαρίου του σωτήριου 1994. Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο αξιομνημόνευτο ρεκόρ του Ρόμπινσον εκείνη τη σεζόν, αφού στο τέλος της regural season (24/04/94), σκόραρε 71, ναι καλά διαβάσατε, 71 πόντους στο καλάθι των Λος Άντζελες Κλίπερς, ξεπερνώντας τον νεαρό τότε Σακίλ ΜακΚίσικ σε συνολικούς πόντους στη σεζόν και κερδίζοντας τον μοναδικό scoring title της καριέρας του.

Από την τελευταία φορά που σημειώθηκε, λοιπόν, ένα quadruple-double στον μαγικό κόσμο του NBA έχουν περάσει 28 ολόκληρα χρόνια, παρόλο που υπήρξαν αρκετοί που το... άγγιξαν.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0