Retro Stories

Retro Stories, Εθνική Ελλάδας: Η πρώτη εκτός έδρας νίκη της «γαλανόλευκης» ήταν κόντρα στην Παλαιστίνη το 1938 με 3-1! (video)

Retro Stories, Εθνική Ελλάδας: Η πρώτη εκτός έδρας νίκη της «γαλανόλευκης» ήταν κόντρα στην Παλαιστίνη το 1938 με 3-1! (video)

Σαν σήμερα (22/1), πριν από 84 χρόνια, η Εθνική Ελλάδας θα πετύχαινε την πρώτη της εκτός έδρας νίκη κόντρα στην Παλαιστίνη με σκορ 3-1 στο Τελ Αβίβ!

Σχετικά Άρθρα

Η 22α Ιανουαρίου 1938 είναι μια ημερομηνία που έχει μείνει στην ιστορία για την Εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να σημειώσει την πρώτη του εκτός έδρας νίκη!

Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ μερικές ημέρες πριν από το ματς της 22ας Ιανουαρίου με την Παλαιστίνη, προκειμένου τα στελέχη της να επισκεφθούν τους Άγιους Τόπους, ενώ προπονητής της χώρας μας στο πρώτο «διπλό» εκτός έδρας ήταν ο Κώστας Νεγρεπόντης, ο οποίος είχε εντάξει στην αποστολή σπουδαίους παίκτες από τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον Αστέρα Ζωγράφου αλλά και από ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Η παλαιστινιακή ομοσπονδία οργάνωσε ειδική δεξίωση προς τιμήν των φιλοξενούμενων, ενώ οι ομογενείς του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ συγκίνησαν με την υποδοχή τους. Μια Παλαιστίνη η οποία από το 1920 μέχρι το 1948 τελούσε υπό βρετανική διοίκηση, ώσπου ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και που ουσιαστικά θα ήταν ο πρώτος της αντίπαλος. 

Όσο για τα αγωνιστικά νέα, αξίζει να σημειωθεί, πως ο Σπύρος Κοντούλης ταξίδεψε με νωπό το χτύπημα στο μέτωπο, ένα «σουβενίρ» από ένα φιλικό ματς με τη Μικτή Αλεξάνδρειας, εξ ου ίσως και η χρησιμοποίησή του μόνο στο δεύτερο ημίχρονο.

ethniki-palaistini-1.png

Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Κλεάνθη Βικελίδη!

Περίπου 8.000 θεατές... στοιβάχτηκαν στις ξύλινες εξέδρες του σταδίου, ο αγωνιστικός χώρος του οποίου ήταν βαρύς, γεμάτος σκόνη και άμμο.

Ο σπουδαίος άσος του Άρη, Κλεάνθης Βικελίδης ήταν εκείνος που με μια τρομερή εμφάνιση έδωσε τη νίκη στην Ελλάδα. Βρήκε δίχτυα στο 3’ και το 9’, προτού ο Νούντελμαν μειώσει με κοντινό σουτ, έπειτα από αναμπουμπούλα στο 21ο λεπτό.

Τελικά, η «γαλανόλευκη» ήταν αυτή που έμελλε να ξαναβρεί δίχτυα, στο 51ο λεπτό με τον αρχηγό Αντώνη Μηγιάκη, ο οποίος διαμόρφωσε και το τελικό 1-3.

Ο νικηφόρος αγώνας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας και το αποτέλεσμα «φόρεσε» προς στιγμήν στα πρόσωπα των παικτών ένα χαμόγελο αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Ωστόσο, παρά τη δεύτερη νίκη της Ελλάδας απέναντι στην Παλαιστίνη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με 1-0, ήρθε μετέπειτα ο ολοκληρωτικός διασυρμός με την ήττα από την Ουγγαρία με το ντροπιαστικό 11-1.

Αξιοσημείωτο στοιχείο του αγώνα ήταν  πως πέντε Παλαιστίνιοι αγωνίζονταν στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τέσσερις στη Χάποελ Χάιφα και δύο στη Χάποελ Τελ Αβίβ, ενώ από ελληνικής πλευράς σε αυτό το ματς πραγματοποίησε το διεθνές του ντεμπούτο ο σπουδαίος Κλεάνθης Μαρόπουλος, ο οποίος τίμησε όσο λίγοι τη φανέλα της ΑΕΚ.

Ακόμη, τρεις εθνικοί ύμνοι ακούστηκαν πριν από τη σέντρα του αγώνα: ο ελληνικός, ο ανεπίσημος ακόμη του Ισραήλ και ο βρετανικός.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Κλέιν, Προτοπόποφ (46’ Σούκενικ), Μπέιτ Χαλέβι, Λίμπερμαν, Φοξ, Μιράμοβιτς, Νούντελμαν, Γκίνσμπουργκ, Νόιφελντ, Μπσίτσκι, Μέχλις.

ΕΛΛΑΔΑ: Σκλαβούνος, Δεληγιάννης, Γ. Παπαδόπουλος, Κρητικός, Κασιμάτης (46’ Κοντούλης), Γκίκας, Μηγιάκης, Δ. Μπαλτάσης, Κλ. Βικελίδης, Μαρόπουλος, Θ. Συμεωνίδης.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1938 

Τελ Αβίβ («Νέο Στάδιο»)

Παλαιστίνη-Ελλάδα 1-3 

Προκριµατικά Παγκοσµίου Κυπέλλου 1938

∆ιαιτητής: Γιουσούφ Μοχάµετ (Αίγυπτος)

Σκόρερς: 15΄,30΄ Κλ. Βικελίδης, 73΄ Μηγιάκης / 36΄ Στερν, 

Θεατές: 8.000



Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0