Retro Stories

Το «δεν θα παίξουν ποτέ στο ΟΑΚΑ οι ομάδες» που έλεγε το 1984 ο Κουλούρης κράτησε μόνο μερικούς μήνες!

Το «δεν θα παίξουν ποτέ στο ΟΑΚΑ οι ομάδες» που έλεγε το 1984 ο Κουλούρης κράτησε μόνο μερικούς μήνες!

Ο άλλοτε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Κίμωνας Κουλούρης, ήταν κατηγορηματικός πως καμία ελληνική ομάδα δεν θα δώσει αγώνα πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ για να τον διαψεύσει τελικά η πραγματικότητα. Το BN Sports γυρίζει τον χρόνο πίσω στην δεκαετία του 80’ και θυμάται το εν λόγω περιστατικό.

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

«Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς», έλεγε το σλόγκαν της γνωστής διαφήμισης. Ένα σλόγκαν το οποίο ταιριάζει γάντι στον Κίμωνα Κουλούρη, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έγινε γνωστός από τη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού θέση που κατείχε καθ'όλη τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου (1981 - 1985).

Την δεκαετία του 80 το ΠΑΣΟΚ ζούσε τις καλύτερε στιγμές της ιστορίας του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με κεντρικό σύνθημα «Αλλαγή» αλλά και το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» σαρώνει στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1981 με το σαρωτικό ποσοστό που άγγιζε σχεδόν το 50% (48,07% για την ακρίβεια).

koulouris_1.jpg

Η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται έχει σημαντικά στελέχη που είχαν έντονη αντιστασιακή και αντι-δικτατορική δράση. Ένας από αυτούς ήταν και ο Κίμωνας Κουλούρης τον οποίο ο Παπανδρέου τον τοποθετεί στην θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, μια θέση στην οποία παραμένει και στα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης. Από την θέση του αυτή θα συνδεθεί με μεγάλα έργα υποδομής όπως το ΟΑΚΑ, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και με την κατασκευή πολλών άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβριο του 1982 με κάθε επισημότητα το ΟΑΚΑ κάνει εγκαίνια φιλοξενώντας το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου σε απόλυτα γιορτινή ατμόσφαιρα. Ήταν οι εποχές της Αλλαγής και ο Κίμωνας Κουλούρης βασικό πρόσωπο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού και όχι μόνο το ποδόσφαιρο που αποτελούσε κατεξοχήν προσπάθεια ανάδειξης της χούντας κατά την διάρκεια της δικτατορίας.

Για τον λόγο αυτό η επιτυχία των Βερούλη και Σακοράφα μπροστά σε 80.000 θεατές όπως ήταν λογικό προκάλεσε οργασμό χαρούμενων συναισθημάτων στους απανταχού Έλληνες. Το ποδόσφαιρο έδειχνε να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα κάτι που έδειχνε να είναι και η γραμμή της κυβέρνησης που ήθελε να κάνει στροφή και σε άλλα είδη σπορ.

ixo_1982_1.jpg

 

Γι αυτό και ο ΓΓΑ, ήταν ξεκάθαρος πως το Ολυμπιακό Στάδιο θα φιλοξενούσε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Άλλωστε μετά τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου, το ΟΑΚΑ άνοιξε τις πύλες του για την πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρηση, αυτή ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Έστερ για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οπως ανέφερε και ο Τύπος της εποχής για πρώτη φορά ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί μπροστά σε 75.000 θεατές.

Παράλληλα, η UEFA ανακοίνωνε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εκείνης της σεζόν θα λάμβανε μέρος στο νέο αθλητικό στολίδι της χώρας και όπως ήταν λογικό όλο αυτό άνοιξε την όρεξη όχι μόνο των μεγάλων ομάδων της Αθήνας, αλλά και των οπαδών που έβλεπαν ότι είχαν την χρυσή ευκαιρία να απολαύσουν τις ομάδες τους σε ένα γήπεδο στολίδι για τα δεδομένα της εποχής.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως το ΟΑΚΑ θα ήταν η έδρα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου (ντεμπούτο 1η Δεκεμβρίου του 1982 σε φιλικό με την Ελβετία όπου η Ελλάδα ηττήθηκε με 3-1). Οι ελληνικές ομάδες βλέποντας πως το Ολυμπιακό Στάδιο θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία για τις ίδιες να χρησιμοποιήσουν ένα γήπεδο που θα μπορούσε να γεμίσει τα ταμεία τους.

Και ο Παναθηναϊκός είναι ο πρώτος που κάνει κι επίσημα αίτημα για να μετακομίσει στο ΟΑΚΑ. Τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής αφιερώνουν εκτενέστατα ρεπορτάζ για την επιθυμία των «πρασίνων», αλλά ο παντοδύναμος όμως τότε Κίμωνας Κουλούρης, ξεκαθαρίζει -όπως φαίνεται και από το δημοσίευμα (φωτό) πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση αφού το γήπεδο προορίζεται για αποκλειστική χρήση από την Εθνική ομάδα.  


oaka1.jpg

Όμως, το 1984 ο ΓΓΑ διαψεύδεται με κάθε επισημότητα και οι δύο αιώνιοι μετακομίζουν με κάθε επισημότητα στο ΟΑΚΑ για να τους ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο, το 1985 η ΑΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι στα μέσα της δεκαετίας του '80 το γήπεδο της Καλογρέζας ήταν η κοινή έδρα και των τριών ομάδων (και είναι χαρακτηριστικό ότι την σεζόν 1985-86 κόπηκαν 1.784.844 εισιτήρια σε 45 συνολικά αγώνες)!

Τελικά καλύτερα να μασάς…

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0