Retro Stories

Η τελευταία παράσταση του Ντιέγκο με καλεσμένη την Ελλάδα (video)

Η τελευταία παράσταση του Ντιέγκο με καλεσμένη την Ελλάδα (video)
Το Μουντιάλ του 1994 ήταν η αρχή του τέλους για τον Ντιέγκο Μαραντόνα και κόντρα στην Ελλάδα ήταν η τελευταία φορά που ο κόσμος είδε την ποδοσφαιρική του διάνοια. Το BN Sports θυμάται εκείνο το ματς που πλέον είναι ιστορικό στο οποίο ήταν καλεσμένη και η Εθνική μας ομάδα.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Η Ελλάδα θα είναι πάντα συνδεδεμένη έστω και με έναν έμμεσο τρόπο με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Και δεν είναι μόνο η σχέση αγάπης και λατρείας που είχαν στον Αργεντινό σούπερ σταρ οι Έλληνες φίλαθλοι, αλλά και το γεγονός πως και στο αγωνιστικό κομμάτι μία από τις κλασικές του στιγμές έχει άρωμα Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το τελευταίο γκολ του Ντιέγκο με την Εθνική Αργεντινής ήταν απέναντι στην αντίστοιχη της Ελλάδος στο ιστορικό πλέον Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ.

Σε εκείνη την διοργάνωση η κατάσταση για την «αλμπιτσελέστε» δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Και αυτό γιατί χρειάστηκε την διαδικασία των μπαράζ για να μπει στο αεροπλάνο για τις ΗΠΑ. Στα προκριματικά η ομάδα του Άλφιο Μπαζίλε είχε δει την Κολομβία να την διασύρει μέσα στο Μονουμεντάλ με το ιστορικό 5-0 φτάνοντας στο σημείο να αγωνιστεί με την Αυστραλία για να τσεκάρει το εισιτήριο για το Μουντιάλ.

Ακόμα και με αυτές τις δυσκολίες το ρόστερ της Αργεντινής ήταν εξωπραγματικό για τα δεδομένα της εποχής. Ομάδα που είχε στην σύνθεσή της ποδοσφαιριστές όπως οι Μπατιστούτα, Κανίγια, Ορτέγκα, Ρεδόνδο, Μπάλμπο, Σιμεόνε, Τσαμότ, Σενσίνι, Γκοϊκοετσέα, αλλά και τον ίδιο τον Ντιέγκο. Άλλωστε, αυτό το ρόστερ είχε ένα χρόνο πριν κατακτήσει το Copa America (ο τελευταίος τίτλος της Αργεντινής μέχρι το φετινό καλοκαίρι!) και λόγω των γνωστών προβλημάτων του Μαραντόνα είχε μάθει να ζει με την απουσία του.

Η πρεμιέρα για την ομάδα του Άλφιο Μπαζίλε ήταν κόντρα στην Ελλάδα στο Foxboro Stadium μπροστά σε 54.000 θεατές. Η επιστροφή του Ντιέγκο σε Παγκόσμιο Κύπελλο ξυπνούσε ξανά συναισθήματα αναμονής και ενθουσιασμού. Θα μπορούσε ο Ντιεγκίτο να κάνει ξανά τα μαγικά του, θα έπαιρνε από το χέρι του ένα έθνος που ζητούσε να πάρει πίσω αυτό που του έκλεψαν τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο Ολίμπικο της Ρώμης;
diego_greece.jpg

Το ντεμπούτο της Αργεντινής ήταν μία υπέροχη παράσταση. Καθαρίζει την υπόθεση - νίκη με δύο γκολ του ασταμάτητου από την ελληνική άμυνα Μπατιστούτα. Οι «γκαούτσος» έστελναν μήνυμα τίτλου από την πρεμιέρα. Σε αντίθεση με το 1986 όταν και ο Ντιέγκο ήταν το σημείο αναφοράς της Αργεντινής κι έκανε τα πάντα, σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο προσπαθούσε να καλύψει την όποια αγωνιστική του αποχή λόγω των γνωστών τιμωριών. Εξακολουθούσε να υπαγορεύει το ρυθμό του παιχνιδιού, αν και με λιγότερες πινελιές.

Ο Ντιέγκο ήξερε ότι έπρεπε να στείλει ένα μήνυμα ότι επέστρεψε, ότι είναι εδώ. Με την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού είχε φτάσει η στιγμή του Μαραντόνα. Οι Αργεντίνοι αλλάζουν έξι πάσες έξω από την μεγάλη περιοχή της Ελλάδας. Τελικός αποδέκτης ο Μαραντόνα ο οποίος με το γνωστό του απαράμιλλο στυλ χαϊδεύει την μπάλα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σχεδόν ερωτικό, και παρά το γεγονός πως τέσσερις Έλληνες βρίσκονται γύρω του για να τον εμποδίσουν, αυτός καταφέρνει και στέλνει την μπάλα εκεί που είναι αδύνατον για κανέναν τερματοφύλακα να κάνει κάτι. Ο Μήνου δεν κουνήθηκε καν. Μετά το γκολ ο Μαραντόνα τρέχει στην κάμερα και με ανοικτό το στόμα και διογκωμένα τα μάτια του, βγάζει μια απίστευτη κραυγή.


Το πλάνο με τον πανηγυρισμό του Μαραντόνα τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει διαστάσεις θρύλου και θα χαρακτηριστεί ιστορικό. Ο ίδιος γίνεται αλλαγή στο 83ο λεπτό γνωρίζοντας την αποθέωση από όλο τον κόσμο. Η Αργεντινή σταματάει στα τέσσερα γκολ με τον Μπατιστούτα να πετυχαίνει χατ τρικ. Ο Ντιέγκο έστω και για λίγο έδειχνε να στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του για κάποιο μαγικό που μόλις είχε κάνει εντός αγωνιστικού χώρου. Κανείς όμως δεν φανταζόταν πως αυτή θα ήταν και η τελευταία του παράσταση του «χρυσού παιδιού» με την φανέλα της Εθνικής Αργεντινής, αφού στη συνέχεια θα ακολουθούσε η γνωστή υπόθεση με την χρήση εφεδρίνης.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0