Retro Stories

Γιώργος Αμερικάνος: Ο «Παγκόσμιος» που είχε για γούρι τις νεκροφόρες (video)

Γιώργος Αμερικάνος: Ο «Παγκόσμιος»  που είχε για γούρι τις νεκροφόρες (video)

Οκτώ χρόνια πέρασαν από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Αμερικάνος και το BN Sports κάνει ιστορική αναδρομή στα επιτεγεύματά του.

Ο Γιώργος Αμερικάνος, γνωστός και ως «Παγκόσμιος» λόγω της συμμετοχής του στη Μικτή Κόσμου, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1942, αλλά ταυτίστηκε όσο λίγοι παίκτες με την μπασκετική ΑΕΚ.

 

Τα πρώτα του βήματα με την πορτοκαλί θεά στο χέρι τα έκανε στη ΧΑΝ Νίκαιας, όμως γρήγορα κέντρισε το ενδιαφέρον της «Ένωσης», με την οποία έμελλε να κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Ελλάδας (1963-66, 1968, 1970). Μάλιστα τις δύο φορές εξ'αυτών αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1965, 1968).

 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του και μία από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία της ΑΕΚ γράφτηκε στις 4 Απριλίου του 1968. Εκείνη την ημέρα η «Ένωση» έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, επικρατώντας με 89-82 της Σλάβια Πράγας μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία 80.000 οπαδών-ρεκόρ προσέλευσης που μπήκε και στο Γκίνες-με τον Αμερικάνο, τότε αρχηγό της ομάδας, να σημειώνει 29 πόντους!

 



Φεύγοντας από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2013, ο Αμερικάνος δεν πρόλαβε να χαρεί ούτε την απόσυρση της φανέλας με το αγαπημένο του νούμερο #10 από την ΑΕΚ (σσ. το 2015), ούτε πρόλαβε να θαυμάσει τα ανδραγαθήματά του στη μεγάλη οθόνη μέσα από την ταινία «1968», η οποία κυκλοφόρησε 50 χρόνια μετά από εκείνη την τεράστια διεθνή επιτυχία της «Βασίλισσας», όπως την είχε βαφτίσει εκείνο το βράδυ ο Βασίλης Γεωργίου, απεικονίζοντάς την σε όλη της την αίγλη.

 



Αντί επιλόγου και σε ό,τι αφορά τα περίεργα και τα παράξενα της ζωής του, ο «Παγκόσμιος» είχε ένα πολύ ιδιαίτερο γούρι. Πριν από τα σημαντικά παιχνίδια, έπαιρνε το αυτοκίνητό του και άρχιζε να «χτενίζει» τους δρόμους της Αθήνας έως ότου συναντήσει κάποια νεκροφόρα! Ναι σωστά διαβάσατε, αυτό θεωρούσε ως καλοτυχία ο Αμερικάνος.

 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0