Retro Stories

Όταν το ακόντιο της Σοφίας Σακοράφα έσκιζε τον ουρανό των Χανίων με κατάληξη ένα… Παγκόσμιο ρεκόρ! (video)

Όταν το ακόντιο της Σοφίας Σακοράφα έσκιζε τον ουρανό των Χανίων με κατάληξη ένα… Παγκόσμιο ρεκόρ! (video)

Δεν είχαν περάσει πάρα λίγες μόνο ημέρες μετά το τέλος του ΕΠΑ’82, μιας διοργάνωσης που είχε ως κεντρικό πρόσωπο την Άννα Βερούλη και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό, και η μεγάλη αντίπαλος της, Σοφία Σακοράφα κατάφερνε κάτι μοναδικό. Κατέρριπτε το Παγκόσμιο ρεκόρ στο διεθνές μίτινγκ στίβου των Χανίων στις 26 Σεπτεμβρίου 1982, αφήνοντας άφωνη όλη τη φίλαθλη Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Η ανοδική πορεία και το χάλκινο μετάλλιο στο ΕΠΑ’82 που πείσμωσε την Ελληνίδα πρωταθλήτρια

Η νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είχε αρχίσει τον αθλητισμό σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του Γ.Σ. Τρικάλων και η εξέλιξη της υπήρξε ραγδαία. Συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Νεανίδων το 1975 καταλαμβάνοντας την 5η θέση ενώ είχε έρθει πρώτη στους Μεσογειακούς αγώνες του Σπλίτ το 1972. Από το 1979 που χρέη προπονητή της είχε αναλάβει , ο παλιός δισκοβόλος Τάκης Κωσταβέλης, η πορεία της ήταν ανοδική.

Ο ανταγωνισμός με την Άννα Βερούλη είχε βελτιώσει και τις δυο αθλήτριες που προετοιμάζονταν εντατικά για τους Πανευρωπαϊκούς του 1982. Εκεί, η αντίπαλος της είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με την ίδια να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο πίσω από την Ανατολικογερμανίδα Φέλκε Κέμπε.

Αυτό το αποτέλεσμα πείσμωσε ακόμη περισσότερο την Σακοράφα, που λίγες ημέρες μετά, στο διεθνές μίτινγκ του Λονδίνου θα κατέρριπτε το Πανελλήνιο ρεκόρ με βολή 71,52 όχι μόνο υποσκελίζοντας την Βερούλη (70,02) αλλά ξεπερνώντας και κατά 11 μέτρα τη βολή της Φινλανδής Παγκόσμιας Πρωταθλητριας, Τίνα Λίλακ.

thumbnail_0235.jpg

Με την επίδοση της αυτή κατείχε την 3η θέση στον κόσμο. Οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν μείνει άφωνοι από τις αλλεπάλληλες επιτυχίες των κοριτσιών μας σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, με συνέπεια το άθλημα να γνωρίσει πιένες! Ο μόνος άνθρωπος που δεν είχε εκπλαγεί από τις επιδόσεις της Σακοράφα ήταν ο προπονητής της που είχε δηλώσει τον Μάιο του ίδιου έτους ότι η αθλήτρια του θα πετύχαινε βολές πάνω από τα 72 μέτρα! Και δεν έπεσε έξω…

Το Παγκόσμιο ρεκόρ στα Βενιζέλεια και το ακόντιο στο…μαιευτήριο

Η Σακοράφα είχε αφιχθεί λίγες ημέρες πριν το μίτινγκ και είχε δηλώσει αποφασισμένη να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν τα κατάφερνε στα Βενιζέλεια, θα παράτεινε την παραμονή της στην Κρήτη και θα λάμβανε μέρος σε ημερίδες με σκοπό να προσπαθήσει εκ νέου.

Η εξαιρετική της κατάσταση φάνηκε από το ζέσταμα της, την ημέρα του αγώνα. Η πρώτη βολή έφτασε τα 69 μέτρα και η δεύτερη στα 70. Μάλιστα η ίδια είχε ζητήσει να τοποθετηθεί μια άσπρη ταινία στα 70 μέτρα για να υπολογίζει τις προσπάθειες της.

Όταν ξεκίνησε ο αγώνας οι βολές της ήταν σταθερά πάνω από τα 65 μέτρα, με την «χρυσή» βολή να επιτυγχάνεται με την 4η προσπάθεια της. Το ακόντιο της «ταξίδεψε» στα 74,20 μέτρα, διαλύοντας το ρεκόρ της Λιλακ (72,40).

thumbnail_0353.jpg

thumbnail_σακοραφα.jpg

Οι 8.000 θεατές που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το στάδιο ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, το ίδιο και οι κριτές των αγώνων! Μέσα στον γενικότερο πανζουρλισμό η προσπάθεια της μετρήθηκε δυο φορές! Η ίδια, αν και ψύχραιμη, ξέσπασε σε κλάματα συγκίνησης ενώ οι Χανιώτες φίλαθλοι την είχαν σηκώσει στα χέρια και οι άλλες αθλήτριες την αγκάλιαζαν και της έδιναν συγχαρητήρια.

Οι πρώτες κουβέντες της στον Τύπο αποτύπωναν και το πείσμα της για διάκριση: «Αυτό το ρεκόρ το περίμενα. Ήθελα να γίνει εδώ στα Χανιά όπου ξεκίνησα φέτος με 63,86. Το χαρίζω στον ελληνικό λαό και είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς 4 ετών».

thumbnail_0501.jpg

thumbnail_0480.jpg

Η απόσταση μετρήθηκε στα 74.20 από τους κριτές και το ήμισυ της αναγνώρισης είχε συμβεί! Απέμενε να μετρηθεί το βάρος του ακοντίου της για να επικαιροποιηθεί το ρεκόρ αλλά δεν υπήρχε ζυγαριά στο στάδιο. Η ιδέα έπεσε από ένα γιατρό και οι κριτές μετέφεραν το ακόντιο στο μαιευτήριο της πόλης όπου ζυγίστηκε εκεί που βάζουν μετά τον τοκετό τα βρέφη!

Δείτε στο σπάνιο βίντεο που ακολουθεί, την απίστευτη βολή της Σακοράφα σε περιγραφή του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου.



Νέος στόχος τα… 80 μέτρα

Μετά την μεγάλη της επιτυχία, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έθετε νέους στόχους ,την πρόκριση της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες και μια βολή στα 80 μέτρα! Μάλιστα ήταν σίγουρη πως το ρεκόρ της δεν κινδύνευε μέσα στο 1982 αλλά την επόμενη χρονιά. Αποδείχθηκε πως είχε δίκιο, καθώς η Τίνα Λίλακ σε αγώνες στο Τάμπερε της Φινλανδίας τον Ιούνιο του 1983 θα κατέρριπτε το ρεκόρ της Σοφίας για λίγα εκατοστά (74,76).

Πάνος Δημητρίου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0