Retro Stories

ΑΕΚ - Κολωνία 3-3: Η ευρωπαϊκή βραδιά που «έσβησαν» τα φώτα στη Νέα Φιλαδέλφεια!

ΑΕΚ - Κολωνία 3-3: Η ευρωπαϊκή βραδιά που «έσβησαν» τα φώτα στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που η Κολωνία ταξίδεψε στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ για το Κύπελλο UEFA, με την εξέλιξη του συγκλονιστικού ματς, που είχε πολλά γκολ και αρκετές ευκαιρίες να περνά σε δεύτερη μοίρα, εξαιτίας της ξαφνικής συσκότισης των προβολέων στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, δύο λεπτά πριν το φινάλε του ματς και ενώ το σκορ ήταν 3-3.

Γράφει ο Αργύρης Κωστούρος

Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του '82 . Τρεις ημέρες μετά τη λήξη του Μουντιάλ διεξάγεται η κλήρωση των Κυπέλλων Ευρώπης για τη σεζόν '82-'83. Η ΑΕΚ επέστρεφε με όρεξη και φιλοδοξίες στις διοργανώσεις της UEFA, μετά από τριετή απουσία, λόγω τιμωρίας από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, εξαιτίας των επεισοδίων που είχαν προκαλέσει οι οπαδοί της τον Σεπτέμβριο του '79 στον αγώνα με την Άρτζες Πιτέστι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Προπονητής της ήταν ο διάσημος Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, που είχε αναλάβει την ομάδα στα μέσα της προηγούμενης σεζόν, κατορθώνοντας να αντιστρέψει το κακό κλίμα και τα ανεπιτυχή αποτελέσματα του προκατόχου και συμπατριώτη του Χανς Τιλκόφσκι, σώζοντας την χρονιά με την έξοδο στην Ευρώπη. Η ομάδα έμεινε, σχεδόν, αναλλοίωτη, χωρίς σημαντικές ανακατατάξεις, με εξαίρεση την προσθήκη του Βούλγαρου χαφ Άγγελ Κόλεφ, στη θέση του τεράστιου σε αξία Κρίστο Μπόνεφ, που ωστόσο η καριέρα του στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν σύντομη και ανεπιτυχής.

Όμως, το μπαλάκι της κληρωτίδας δεν έμελλε να ήταν τυχερό. Στο άκουσμα του ονόματος «FC Koln» όλοι πάγωσαν, καθώς η ομάδα της Βόρειας Ρηνανίας διέθετε στις τάξεις της μερικά από τα διασημότερα αστέρια του Δυτικογερμανικού ποδοσφαίρου, με τους Χάραλντ Σουμάχερ, Πιερ Λιτμπάρσκι και Κλάους Φίσερ να αποτελούν βασικά στελέχη της Nazionalmanschaft στο Espana '82 και τον Στέφαν Ένγκελς να συμπληρώνει το καρέ των άσων που εκπροσώπησαν το club στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με κερασάκι στην τούρτα των μουντιαλικών άσων, τον Βόσνιο μπαλαντέρ Έντεμ Σλίβο, που εξαργύρωσε τις θαυμάσιες εμφανίσεις του με την εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Μουντιάλ με την μεταγραφή του στην Κολωνία και την Bundesliga.

AEK-KOLN4.JPG

Επίσης, το πλούσιο δυναμικό του συγκροτήματος του διάσημου Ολλανδού τεχνικού Ρίνους Μίχελς απαρτιζόταν από σημαντικά στελέχη σε όλες τις γραμμές, με τον 30χρονο Ράϊνερ Μπόνοφ και τον αρχηγό Μπερντ Κούλμαν να αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς του παιχνιδιού, ενώ η nouvelle vague του γερμανικού ποδοσφαίρου και της εθνικής Νέων (Γκέρμπερ, Στρακ, Βίλμερ, Στάϊνερ) θωράκιζε τα μετόπισθεν, προσδίδοντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση στον Χάραλντ Σουμάχερ κάτω από τα γκολποστ .

Ο τρόπος παιχνιδιού της Κολωνίας είχε όλα τα χαρακτηριστικά του γερμανικού ποδοσφαίρου. Μεθοδικότητα και αλληλοκάλυψη σε όλες τις γραμμές, κάθετο και επιβλητικό παιχνίδι, σε συνδυασμό με μία θαυμαστή αποτελεσματικότητα στην επίθεση, έφτιαχναν ένα εκρηκτικό μείγμα που καθήλωναν τον αντίπαλο που όμως δεν μπορούσε να μετουσιωθεί σε κατάκτηση της γερμανικής κορυφής, αφού το Αμβούργο του Έρνστ Χάπελ κατάφερε να επικρατήσει στην μονομαχία-τίτλου την σεζόν '81-'82.

Ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι ήταν συνδεδεμένος με το Νταμπλ της ΑΕΚ το 1977-78 αλλά και με τον πρώτο τίτλο της εποχής Μπουντεσλίγκα το 1964 στον πάγκο της Κολωνίας συνεπώς η παρουσία του προκαλούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα γερμανικά μέσα της εποχής!

Το μεγάλο ματς είχε ορισθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου του 1982, μία χρονική στιγμή όπου η Αθήνα βρισκόταν στον απόηχο των Πανευρωπαϊκών αγώνων στίβου και του χρυσού μεταλλίου της Άννας Βερούλη στον ακοντισμό και τα ελληνικά γήπεδα να μην σφύζουν από τις ιαχές των οπαδών, καθώς η σέντρα του πρωταθλήματος είχε μετατεθεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου .

Η ΑΕΚ δεν παρουσίαζε προβλήματα στη συγκρότηση της ενδεκάδας, με τα ατού της να είναι έτοιμα για τη μάχη. Ο «Τσικ» ζητούσε νίκη με δύο γκολ διαφορά για να πάει με σιγουριά στη ρεβάνς του «Μιγκερσντόρφερ Στάντιουμ», παρασυρόμενος και από το γεγονός πως οι Γερμανοί βρίσκονταν εκτός φόρμας λόγω της κακής εκκίνησης στη Bundesliga.

AEK-KOLN7.JPG

Μία ώρα πριν τη σέντρα, το γήπεδο της ΝΦ ήταν ασφυκτικά γεμάτο από 35.000 θεατές που δεν άργησαν οι φωνές τους να διαπεράσουν εκκωφαντικά την γύρω περιοχή και να ακουστούν σε χιλιάδες τηλεοπτικούς δέκτες όταν μετά από την εκτέλεση φάουλ του Θωμά Μαύρου και την λάθος εκτίμηση του Σουμάχερ, το γόνατο του Βαγγέλη Βλάχου έδινε το προβάδισμα στην ΑΕΚ (1-0) από τα… αποδυτήρια. Το εκρηκτικό ξεκίνημα των κιτρινόμαυρων δεν είχε ανάλογη συνέχεια, καθώς όσο περνούσαν τα λεπτά το πάθος και η φλόγα του ενθουσιασμού έσβηναν, με τους Γερμανούς να κυριαρχούν πλήρως και επιχειρώντας ταχύτατους διεμβολισμούς και πλαγιοκοπήσεις, με επικεφαλείς τους Λιτμπάρσκι και Σλίβο, αλλά και τα ακραία μπακ, να δημιουργούν ρήγματα στην ελληνική άμυνα, που άντεξε μέχρι το μισάωρο, όταν το κεφάλι του Φίσερ και ο… σεμιναριακός συνδυασμός Φίσερ-Κούλμαν-Τσίμερμαν έδιναν το προβάδισμα στην Κολωνία (1-2) . Όμως, μία αναλαμπή των κιτρινόμαυρων που κράτησε στο τέλος του ημιχρόνου και στις αρχές της επανάληψης έδωσε νέο ενδιαφέρον στο ματς, αναπτερώνοντας, προς στιγμήν , το ηθικό της ελληνικής ομάδας . Το εύστοχο χτύπημα πέναλτυ του Ντίνου Μπαλλή και η συρτή βολίδα του Τάκη Νικολούδη γύρισαν το σκορ υπέρ της ΑΕΚ (3-2) που όμως δεν κράτησε, παρά μόνο έξι λεπτά, καθώς ο Στρακ αφρούρητος, κάρφωσε τον Στεργιούδα ισοφαρίζοντας (3-3).

Το ματς ήθελε δύο λεπτά για να τελειώσει. Οι Γερμανοί πίεζαν για το γκολ της νίκης, ώσπου ξαφνικά όλα σκοτείνιασα, δημιουργώντας αναταραχή και κομφούζιο. Οι φίλαθλοι άναβαν κεριά και πετούσαν φωτοβολίδες, ενώ οι 22 ποδοσφαιριστές συγκεντρωμένοι γύρω από τον Βούλγαρο διαιτητή Ντόντσεφ δεν ήξεραν εάν τελείωσε η όχι το ματς. Η αιτία βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια όπου εξερράγη πυρκαγιά στο Τατόϊ, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί βραχυκύκλωμα στον σταθμό της ΔΕΗ στην Αγία Παρασκευή και να πέσει η τάση του ρεύματος στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Εκείνη τη στιγμή κανείς δεν γνώριζε την τύχη του αγώνα . Οι Γερμανοί ήταν διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη, ενώ για να είναι καλυμμένοι από τυχόν ηθελημένη δολιοφθορά της ελληνικής πλευράς, κάλεσαν εσπευσμένα έναν τεχνικό της Siemens για να ελέγξει την κατάσταση. Οι τεχνικοί του Σταδίου ανέφεραν πως χρειάζονταν 20 λεπτά για να ανάψουν όλοι οι προβολείς από την κάθε κολώνα, άρα οι ομάδες θα έπρεπε να περιμένουν μιάμιση ώρα για να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη. Η ΑΕΚ, μέσω του αείμνηστου προέδρου της Μιχάλη Αρκάδη και της προσωπικής παρέμβασης του προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Χατζηγιάννη, επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με την UEFA και τον αρμόδιο επί των έκτακτων περιστατικών Τίμους Έμπερλε αναφέροντας, μέσω του Αυστριακού παρατηρητή Ντέμοντ, πως οι ομάδες περίμεναν 45 λεπτά την διόρθωση της βλάβης χωρίς αποτέλεσμα. Στα αποδυτήρια, οι ιθύνοντες της Κολωνίας και οι παίκτες δεν ήθελαν να αποχωρήσουν από το γήπεδο, περιμένοντας καρτερικά να παίξουν τα εναπομείναντα δύο λεπτά, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της ΑΕΚ που είχαν ήδη φορέσει τα πολιτικά, έτοιμοι να φύγουν για τα σπίτια τους.

AEK-KOLN6.JPG

Στο φύλλο αγώνα που συνέταξε ο Βούλγαρος διαιτητής Ντόντσεφ, ανέφερε όλο το περιστατικό και σε συνεννόηση με τον Αυστριακό παρατηρητή και τον αρμόδιο της UEFA Τίμους Έμπερλε, διακόπτει το ματς λόγω βλάβης στους προβολείς και αφού οι ομάδες περίμεναν στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αποφάνθηκε πως η ΑΕΚ δεν είχε καμία υπαιτιότητα, ούτε δόλο, στη βλάβη των προβολέων, παρά το γεγονός πως ο κανονισμός της UEFA τόνιζε κατηγορηματικά πως η γηπεδούχος ομάδα οφείλει να λειτουργεί γεννήτρια σε έκτακτες περιπτώσεις. Η ΔΕΗ, μέσω του υποδιοικητή της, ανέφερε σε έκθεση της, αλλά και στον Αυστριακό παρατηρητή της UEFA, που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την ζημιά που προκλήθηκε, πως λόγω εκτεταμένων καταστροφών στις καλωδιώσεις του Τατοϊού, ήταν αδύνατη η άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο γήπεδο της ΑΕΚ, ακόμη και αν λειτουργούσε γεννήτρια.

Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης, η UEFA αποφάσισε να ακυρωθεί ο αγώνας και να επαναληφθεί από την αρχή, όχι την επόμενη ημέρα, διότι η Κολωνία θα έπαιζε μετά από δύο ημέρες αγώνα για την Bundesliga, αλλά 15 ημέρες αργότερα. Οι Γερμανοί, αιφνιδιάστηκαν, καθώς περίμεναν είτε να τιμωρηθεί η ΑΕΚ, είτε να παιχτούν τα δύο λεπτά που απέμεναν μέχρι τη λήξη, απειλώντας πως θα σύρουν την UEFA στα δικαστήρια εάν δεν τηρηθεί ο κανονισμός που στο παρελθόν τους είχε ευνοήσει όταν σε αγώνα με την Φορτούνα Ντίσελντορφ είχαν σβήσει οι προβολείς, η γεννήτρια δεν δούλεψε και το ματς κατακυρώθηκε στην Κολωνία, ενώ υπήρχε δεδικασμένο και στο ντέρμπυ της Ρώμης, όταν η Λάτσιο, τυπικά γηπεδούχος, τιμωρήθηκε σε ανάλογη περίπτωση, με ευνοημένη την Ρόμα!

AEK-KOLN8.JPG

Τελικά 15 ημέρες αργότερα, η ΑΕΚ υποδέχθηκε ξανά την Κολωνία και σε ένα υποτονικό ματς, σε μία… μισοάδεια και χωρίς παλμό Νέα Φιλαδέλφεια, o Κλάους Άλοφς χάρισε τη νίκη με 1-0 στους Γερμανούς.

Μία εβδομάδα μετά, οι Γερμανοί κέρδισαν  με 5-0  τους  παίκτες της ΑΕΚ, παίρνοντας μία άτυπη ρεβάνς για την «ταλαιπωρία» , σύμφωνα με το σκεπτικό τους, που υπέστησαν στο επεισοδιακό 3-3, σε ένα ματς που έγραψε ιστορία όχι για τα έξι γκολ, αλλά για όσα επακολούθησαν, με τους παλιούς να τα διηγούνται υπό την σκέπη του μύθου.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0