Retro Stories

Η βραδιά που ένα νόμισμα χάρισε στον ΠΑΟ το νταμπλ μέσα στο Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης!

Η βραδιά που ένα νόμισμα χάρισε στον ΠΑΟ το νταμπλ μέσα στο Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης!

Είναι ο μοναδικός τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας που κρίθηκε στο στρίψιμο του νομίσματος, με την τύχη να χαμογελάει στον Παναθηναϊκό ο όποιος κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του και από την άλλη πλευρά να απογοητεύει τον Ολυμπιακό.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Πάνος Δημητρίου

Το βράδυ της 9ης Ιουλίου 1969 περίπου 40.000 θεατές στριμώχτηκαν στις εξέδρες του φαληρικού σταδίου για να παρακολουθήσουν τον 27ο τελικό ενός θεσμού που οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν χάσει ποτέ από τους «πράσινους»!

Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο Χρήστος Μίχας και επόπτες οι Αμπατζόγλου-Φακής, ενώ προπονητές των δύο φιναλίστ ήταν οι αείμνηστοι Λάκης Πετρόπουλος και Θανάσης Μπέμπης. Από τη μία πλευρά ο ΠΑΟ ήταν πρωταθλητής από την άλλη ο Ολυμπιακός υπερασπιζόταν τον τίτλο που είχε κατακτήσει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην εξέδρα  βρισκόταν με κοστούμι και ο Στέφαν Μπομπεκ, ο άνθρωπος που έφερε το 4-3-3 στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό και, μεταξύ άλλων, του χάρισε το αήττητο πρωτάθλημα του 1964 και ακόμα ένα το 1965.

Η μετάβαση του στον Ολυμπιακό τελικά ανακοινώθηκε την επόμενη μέρα αλλά οι πληροφορίες υπήρχαν στις εφημερίδες! Αυτό δεν άρεσε σε μερίδα «πρασίνων» οπαδών  η οποία είχε συγκεντρωθεί στο σημείο που βρισκόταν παλιά το «ρολόι» στο Στάδιο Καραϊσκάκη και τον αποδοκίμαζε έντονα.

Η έκπληξη των ενδεκάδων προήλθε από το στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Ο Θανάσης Μπέμπης επέλεξε για βασικό τερματοφύλακα τον Βαγγέλη Λιαδέλη και όχι τον Τάκη Ξαρχάκο που, δεν είχε δεχθεί ποτέ γκολ σε ντέρμπι «αιωνίων».

Στις εξέδρες έδωσαν και παρών πολλές  γυναίκες, με αποτέλεσμα ο Τύπος της εποχής να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο καύσων του Ιουλίου, ο πυρετός του αγώνος και τα αποκαλυπτικά «μίνι» συνέθεταν μία… ανυπόφορη ατμόσφαιρα».

Οιωνός τίτλου ήταν για τον Παναθηναϊκό το γεγονός ότι πήρε τη σέντρα στο στρίψιμο του νομίσματος, όμως ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος.

Στο 18ο λεπτό ο Νίκος Σιδέρης σέντραρε στον Γιώργο Σιδέρη, εκείνος σούταρε η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Τάκη Οικονομόπουλου αλλά ο Παύλος Βασιλείου δεν πρόλαβε να εκμεταλλευτεί!

Η απόφαση του Λάκη Πετρόπουλου (που υπήρξε βοηθός του Μπόμπεκ επί σειρά ετών στον ΠΑΟ) να αγωνιστεί πιο μπροστά από τη συνηθισμένη του θέση ο Μίμης Δομάζος δεν απέδιδε.

Στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου Καραϊσκάκη ο Παναθηναϊκός ανέβαινε αλλά ο Ολυμπιακός ήταν που βρήκε δίχτυα στο 49ο λεπτό με προβολή του Σιδέρη , ο οποίος εκμεταλλεύθηκε λάθος του Καμάρα.

Ο Βίκτωρας Μητρόπουλος λίγο έλειψε να αποδειχθεί μοιραίος για το «τριφύλλι», αφού στο 51’ τσακώθηκε με τον Βασιλείου, του έριξε μια κλωτσιά και, αποβλήθηκε από τον διαιτητή Μίχα.

Η άνοδος, όμως, του Παναθηναϊκού παρά  το αριθμητικό μειονέκτημα, έφερε το 1-1 όταν ο Δομάζος ισοφάρισε με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 56’. Ο Παναθηναϊκός των 10 παικτών απείλησε και στο 58’ με τον Δομάζο, στο 62’ με τον αείμνηστο Μήτσο Δημητρίου, στο 65’ με τον Κώστα Ελευθεράκη και στο 72’ με τον επίσης αείμνηστο Γιάννη Φραντζή.

Δεκατέσσερα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, ο Βασίλης Μποτίνος έχασε την ψυχραιμία του, έβρισε τον επόπτη Φακή και ο Μίχας τον απέβαλε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Έτσι το 1-1 παρέμεινε μέχρι τέλους και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση εκεί όπου καλύτερος ήταν ο Ολυμπιακός για δέκα λεπτά αλλά μετά έδωσε τη θέση του στον ανώτερο Παναθηναϊκό! Σε τρεις περιπτώσεις  ο Ελευθεράκης (101’), ο Φραντζής (104’) και ο Γονιός (109’) δεν κατάφεραν να χριστούν σκόρερ.

Στο 114’ ο Δομάζος μπήκε ταχύτατα στην περιοχή των «ερυθρολεύκων»  και βρέθηκε στο έδαφος, αλλά ο διαιτητής Μίχας  θεώρησε ότι δεν υπήρχε πέναλτι.

Με το ματς ισόπαλο κι αφού δεν υπήρχε πλέον περίπτωση επαναληπτικού όπως μέχρι το 1966 και ακόμα δεν είχε εφαρμοστεί η διαδικασία των πέναλτι,  για να αναδειχθεί ο κυπελλούχος, χρησιμοποιήθηκε  το στρίψιμο του νομίσματος!

Ο αναπληρωτής ΓΓΑ Γεώργιος Βλαδίμηρος διενήργησε την κλήρωση παρουσία του διαιτητή Μίχα και των αρχηγών Δομάζου-Σιδέρη, με το κέρμα να ευνοεί τον ΠΑΟ.

thumbnail_IMG_2851_1.jpg


thumbnail_IMG_2852.jpg

«Και πάλι η θεά τύχη μας κυνήγησε. Χάσαμε το Κύπελλο από τα καπρίτσια της»,
δήλωνε ο αρχηγός του Ολυμπιακού Γιώργος Σιδέρης που εκείνη τη σεζόν είχε αναδειχθεί δεύτερος σκόρερ σε ολόκληρη την Ευρώπη παίρνοντας το Αργυρό παπούτσι!

Σύμφωνα με το «Φως των Σπορ», ο Σιδέρης αρνήθηκε να υπογράψει το φύλλο αγώνα, κάτι που ανέλαβε τελικά ο Ορέστης Παυλίδης, ο οποίος είπε στον επόπτη Φακή: «Αν αρχίσετε να αποβάλλετε ποδοσφαιριστές επειδή κάτι μουρμούρισαν ή φώναξαν, τότε στο α’ ημίχρονο θα έπρεπε να παίζουν μόνο οι δύο γκολκίπερ!»

Ο Δομάζος, από την πλευρά του, ξέσπασε σε λυγμούς μόλις μπήκε στα αποδυτήρια, αλλά πρόλαβε να πει: «Αποδείξαμε ότι είμαστε η πρώτη ομάδα της χώρας. Ζήτω ο Παναθηναϊκός!»

thumbnail_IMG_9756.jpg

Η «Αθλητική Ηχώ» ανέφερε ότι η διοίκηση θα έδινε πριμ 50.000 δραχμών σε κάθε παίκτη των «πρασίνων».

Ήταν το πρώτο Νταμπλ στην ιστορία του Παναθηναϊκού και φέρε την σφραγίδα μεγαλοπρεπώς του κορυφαίου Έλληνα του Λάκη Πετρόπουλου που στη συνέχεια θα κατακτούσε δυο φορές το Νταμπλ και στον πάγκο του Ολυμπιακού!

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0