Retro Stories

Και όμως κάποτε ο Νικόλας Αλέφαντος απολύθηκε λόγω ενός... πλαγίου άουτ!

Και όμως κάποτε ο Νικόλας Αλέφαντος απολύθηκε λόγω ενός... πλαγίου άουτ!

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το θάνατο του Νίκου Αλέφαντου και το «BN Sports» θυμάται ένα αλησμόνητο περιστατικό που βίωσε κάποτε ως προπονητής.

Ως τεχνικός άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του όπου και αν εργάστηκε, οι ατάκες του έγραψαν ιστορία, ενώ η πολυκύμαντη ζωή του θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφερθεί στις κινηματογραφικές οθόνες. Φυσικά, η αναφορά γίνεται για τον Νίκο Αλέφαντο.

Κάθε άλλο παρά μυστικό αποτελεί ότι οι θητείες του στους πάγκους των συλλόγων ήταν σύντομες (του λόγου το αληθές αποδεικνύει ότι άλλαξε περισσότερες από 20 ομάδες στη σταδιοδρομία του), ενώ η παραμονή του στο τιμόνι του Φωστήρα το Σεπτέμβριο του 2002 για τρεις ώρες(!) συνιστά μοναδικό κατόρθωμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εγχώρια ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι πρόκειται για μια φυσιογνωμία που έχει αγαπηθεί από σημαντικό κομμάτι του φίλαθλου κοινού. Αυθεντικός, εγωκεντρικός, αντισυμβατικός, εκρηκτικός και με θυελλώδη ιδιοσυγκρασία, ουκ ολίγες φορές ενεπλάκη σε ομηρικούς διαξιφισμούς με τους διοικούντες την εκάστοτε ομάδα, με αναπόφευκτη συνέπεια να «σπάει το γυαλί» και η συνεργασία να λήγει απρόσμενα.

Διάσταση απόψεων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, χάραξη διαφορετικής στρατηγικής από τις δύο πλευρές, ελλιπής επικοινωνία, μη ικανοποίηση των εισηγήσεων του τεχνικού κατά τη μεταγραφική περίοδο, θλιβερή αγωνιστική εικόνα, πενιχρή βαθμολογική συγκομιδή. Τα παραπάνω συνιστούν ορισμένα από τα συνηθισμένα αίτια, τα οποία αναγκάζουν έναν προπονητή να «κουνήσει μαντήλι». Παρόλα αυτά, ο «Αλέ», σαρωτική προσωπικότητα, προσέθεσε στη λίστα έναν ολίγον κωμικό λόγο που θα επέφερε ένα ποδοσφαιρικό «διαζύγιο».

Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Τα πάντα όλα» περιγράφει απίθανα περιστατικά που ομολογουμένως δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι πράγματι συνέβησαν. Ο «Αλέφας» από κάθε ομάδα που πέρασε θυμάται συστήματα, τακτικές και τον κάθε παίκτη με την παραμικρή λεπτομέρεια. Τι και αν έχουν περάσει από τότε δεκαετίες ολόκληρες; Μεταξύ των πολυάριθμων συμβάντων τα οποία παρελαύνουν, ένα κεντρίζει την προσοχή. Ο λόγος της αποπομπής του από την Καλαμάτα.

«Το αράουτ να φτιάξεις»

Σεζόν 1993-1994, θερινή προετοιμασία της «Μαύρης Θύελλας».

«Στην Αγγλία αρχίζουμε προετοιμασία, σε όλα τα φιλικά ήμουν αήττητος. Στο δε τελευταίο ματς παίξαμε με τη Λούτον, η οποία είχε πέσει από την Α’ στη Β’ κατηγορία, αλλά ήταν ομαδάρα», αφηγείται παραστατικά και επισημαίνει λίγο αργότερα.

«Στο φιλικό, είχε έρθει και ο πρόεδρος να δει την αναμέτρηση. Και παίζουμε ένα εκπληκτικό παιχνίδι, ερχόμαστε 2-2! Είχαμε προηγηθεί 2-0 και μας ισοφάρισαν οι Εγγλέζοι σε 2-2, μπάλα μεγάλη και από τις δύο ομάδες. Κατεβαίνει κάτω, στενοχωρημένος ήταν, γιατί δεν τον άκουγα και πολύ καλά, ενώ εγώ ήμουν ‘’φτιαγμένος’’ με το καλό ματς που είχαμε κάνει.

Του λέω: “Πώς την είδες την ομάδα;”. Και μου απαντά: “Το αράουτ να φτιάξεις! Δεν μου άρεσε...”. Το είπε αυτό γιατί σε ένα αράουτ ο Παπαϊωάννου είχε κάνει λάθος και ο διαιτητής το έδωσε επανάληψη υπέρ των Εγγλέζων!

Τρελάθηκα. Του λέω: “Δηλαδή τέτοια μπάλα, 30.000 κόσμος, αποθέωση 2-0, 2-2 με τη Λούτον, ομαδάρα, αυτά τα είδες ή μόνο το αράουτ του Παπαϊωάννου είδες; Καλά, ή τελείως άσχετος από μπάλα είσαι ή επίτηδες το κάνεις!” του απαντώ και πάει και λέει του Μαράντου (σ.σ. διοικητικός παράγοντας του συλλόγου) μόλις γυρίσουμε πίσω να πάω να με αποζημιώσει και να απολυθώ! Και έτσι έφυγα από την Καλαμάτα. Άδοξα…».

Παναγιώτης Ιωάννου

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0