Retro Stories

Η μέρα που ο Κενι Νταλγκλίς ανέβασε τη Μπλάκμπερν στο θρόνο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Η μέρα που ο Κενι Νταλγκλίς ανέβασε τη  Μπλάκμπερν στο θρόνο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Με τον Άλαν Σίρερ στην κορυφή, έχοντας παρτενέρ τον Κρις Σάτον και προπονητή τον άνθρωπο με το μαγικό ραβδάκι, τον Κένι Νταλγκλίς, η Μπλάκμπερν έριχνε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την κορυφή κατακτώντας το πρώτο της πρωτάθλημα από τη δεκαετία του 1910,  σαν σήμερα το 1995. Έκπληξη; Κάθε άλλο! Οι «ρόβερς» κατάφεραν να πάρουν ένα πρωτάθλημα το οποίο ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα μοιάζει σαν ψέμα, τότε ωστόσο  ήταν η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.

 

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος 

Τελευταίο πρωτάθλημα για τους «ρόβερς» ήταν εκείνο του 1914 και ήδη από την πρώτη σεζόν στην Premier League, το 1992 – 93 έδειξαν τις άγριες διαθέσεις της διεκδικώντας τον τίτλο και παίρνοντας μία θέση για το κύπελλο UEFA.

Στη δεύτερη σεζόν, 1993-94, η Μπλάκμπερν κοντραρίστηκε στα ίσια με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καλύπτοντας μάλιστα κάποια στιγμή διάφορα 14 βαθμών από τα Χριστούγεννα μέχρι τον Απρίλιο, αλλά δεν άντεξε, μένοντας στην δεύτερη θέση.

Ήταν ολοφάνερο πως η ώρα της ερχόταν και ειδικά η προσθήκη του Σάτον από την Νόριτς την άλλαξε επίπεδο. Το δίδυμο των SAS στην επίθεση με τον Σίρερ, σκόρερ  34 γκολ, οδήγησε την ομάδα στον τρίτο τίτλο της ιστορίας της.

Ήταν η τελευταία χρόνια με 42 παιχνίδια στην σεζόν, αφού τότε είχε 22 ομάδες η Premier League και το φινάλε ήταν συγκλονιστικό, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων να μένει στην ισοπαλία στο Λονδίνο με τη Γουεστ Χαμ 1-1, την ώρα που η Μπλάκμπερν έχανε 2-1 στο Άνφιλντ από τη Λίβερπουλ αν και όλοι προεξοφλούσαν πως θα χαρίζονταν οι reds στο αγαπημένο τους είδωλο, τον King Kenny!

IMG_2147.JPG

Το σφύριγμα της λήξης στα δύο γήπεδα βρήκε τον Κενι Νταλγκλίς να πανηγυρίζει μέσα στο γήπεδο που γνώρισε τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του, με αποθέωση ακόμα και από τους οπαδούς της Λίβερπουλ στην εξέδρα, τον τίτλο για την Μπλάκμπερν έπειτα από 81 ολόκληρα χρόνια!

Εκείνο το καλοκαίρι και αφού αναδείχθηκε μάνατζερ της σεζόν, παραιτήθηκε από προπονητής, ανέλαβε τεχνικός διευθυντής και ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε,  με την ομάδα να παίρνει την κατιούσα...

Ήταν η ομάδα που υπέγραψε ο Γιωργος Δωνης το 1996, μερικές ημέρες πριν φύγει ο Σίρερ για τη Νιούκαστλ.

 Μια ακόμη καλή σεζόν έκανε το 1997-98 παίρνοντας εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και τελικά το 1998-99 υποβιβάστηκε! Παραμένει μία από τις πολύ όμορφες ιστορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, για ένα σύνολο που χτίστηκε πολύ γρήγορα, απογειώθηκε, αλλά δεν άντεξε, αφού τελικά ήταν... γίγαντας με πήλινα πόδια.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0