Πρόσωπα

Ο μήνας της ποδοσφαιρικής αναγέννησης του Ριτσάρλισον με σφραγίδα «Άνγκε»! (video)

Ο μήνας της ποδοσφαιρικής αναγέννησης του Ριτσάρλισον με σφραγίδα «Άνγκε»! (video)

Το καλοκαίρι, η θέση του βασικού επιθετικού «χήρεψε» καθώς ο Χάρι Κέιν αποφάσιζε μετά από μία ολόκληρη ζωή να αλλάξει ποδοσφαιρική στέγη και να μετακινηθεί στην Μπάγερν Μονάχου. Η Τότεναμ, πήρε το «πακέτο» και προτίμησε να διαθέσει ένα μέρος του για την απόκτηση ενός περιφερειακού επιθετικού (Μπρέναν Τζόνσον) δίχως ν’ αναζητήσει αντικαταστάτη. Όπως προκύπτει, ο αντικαταστάτης βρισκόταν ήδη εκεί αλλά ήταν περιθωριοποιημένος. Ο λόγος για τον Ριτσάρλισον, ο οποίος με «σφραγίδα» Ποστέκογλου μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της νέας Τότεναμ.

Στο πρόσφατο παιχνίδι της Τότεναμ με την Έβερτον μπορεί να αποτέλεσε μεγάλη είδηση, η επανεμφάνιση στην ενδεκάδα (και μάλιστα με γκολ) του… ξεχασμένου Αντρέ Γκόμες, ωστόσο το παιχνίδι επεφύλασσε και μία ακόμη εντυπωσιακή είδηση αυτή τη φορά για την ομάδα του Άγγελου Ποστέκογλου.

H είδηση αφορά όχι το γκολ που σημείωσε ο πρώην παίκτης της Έβερτον, Ριτσάρλισον, το οποίο δεν πανηγύρισε, σεβόμενος το παρελθόν του στην ομάδα των «εφοπλιστών», αλλά το γεγονός πως ο Βραζιλιάνος στράικερ φαίνεται πως έχει βρει, στα χέρια του ομογενούς προπονητή, τον καλό του εαυτό και πλέον σκοράρει και το κάνει με συνέπεια.

Ριτσάρλισον: Από μεταγραφικό φιάσκο σε λύση πρώτης γραμμής

Είναι γεγονός πως η παρουσία του Χάρι Κέιν στο Βόρειο Λονδίνο και οι «ανορθογραφίες» του Βραζιλιάνου επιθετικού, είχαν οδηγήσει τον Ριτσάρλισον στο περιθώριο, τόσο του Αντόνιο Κόντε όσο και των μεταβατικών, Κρίστιαν Στελίνι και Ράιαν Μέισον. Ο Ιταλός ήταν εκείνος που είχε εισηγηθεί στη διοίκηση της Τότεναμ, την απόκτησή του, επιθυμία που έκανε πράξη ο Ντάνιελ Λίβι, προσφέροντας 58 εκατομμύρια ευρώ στην Έβερτον για την εξαγορά των δικαιωμάτων του Βραζιλιάνου. Έκτοτε, η επένδυση που έγινε στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου έμοιαζε ως παταγώδης αποτυχία και ισοδυναμούσε με «πεταμένα λεφτά» στον «σκουπιδοφάγο». Όλα αυτά έως ότου αναλάβει ο Άγγελος Ποστέκογλου και έως την στιγμή της καθιέρωσής του στην αρχική ενδεκάδα, διαδικασία που χρειάστηκε χρόνο και τρόπο.

Η διαδικασία καθιέρωσης και το τρομερό στατιστικό του Ριτσάρλισον

Στο ξεκίνημα της Premier League, ο προπονητής της Τότεναμ χρησιμοποιούσε τον Βραζιλιάνο στην κορυφή της επίθεσης δίχως όμως ο τελευταίος να θέλξει με τις εμφανίσεις του. Παρόλα αυτά το πρώτο και πολύ κρίσιμο γκολ ήρθε στις 16 Σεπτεμβρίου, στο παιχνίδι της ομάδας του με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο 98’. Ήταν γκολ ισοφάρισης στις καθυστερήσεις για τους «Πετεινούς» και ήταν γκολ που σημειώθηκε με κεφαλιά. Η τελευταία παράμετρος έχει σημασία, καθώς έως τότε, όλα τα γκολ του Ριτσάρλισον με την φανέλα της Τότεναμ, είχαν σημειωθεί με κεφαλιές! Και δεν ήταν πολλά. Όλα κι όλα τέσσερα, μαζί με αυτό πέντε σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο τους ενός χρόνου.

Ριτσάρλισον: Όποτε σκοράρει η ομάδα του κερδίζει

Από το γκολ του Βραζιλιάνου στα μέσα Σεπτεμβρίου, η παρουσία του στην αρχική ενδεκάδα γνώρισε αρκετές διακυμάνσεις. Γενικά ξεκινούσε βασικός και γινόταν αλλαγή. Από την 11η αγωνιστική και μετά, ο Ριτσάρλισον εξαφανίστηκε από την ενδεκάδα και στη συνέχεια από τον πάγκο, όπου επανεμφανίστηκε και μάλιστα έλαβε αγωνιστικό χρόνο στο πολύ θεαματικό παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής με την Μάντσεστερ Σίτι στο Έτιχαντ (το οποίο ολοκληρώθηκε ισόπαλο 3 – 3). Είχαμε πια μπει στον Δεκέμβριο και αυτός ο μήνας έμελλε να χαρακτηριστεί ως μήνας ποδοσφαιρικής «αναγέννησης» του Βραζιλιάνου επιθετικού. Στο παιχνίδι με αντίπαλο τη Νιούκαστλ στις 10 Δεκεμβρίου, ο Ριτσάρλισον έβαλε δύο γκολ και υπέγραψε τον θρίαμβο – ρεβάνς της ομάδας του με 4 – 1 κόντρα στις «καρακάξες».



Μάλιστα, αυτά ήταν τα πρώτα τέρματα που σημείωσε με το (αριστερό) πόδι (αν και το όχι καλό του). Λίγες μέρες μετά, στο Σίτι Γκράουντ, ο Ριτσάρλισον ξαναχτύπησε με το κεφάλι για να ανοίξει τον δρόμο νίκης στην ομάδα του, στο παιχνίδι με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Κάπως έτσι, φτάνουμε εσχάτως στο παιχνίδι με την Έβερτον, όπου ο Βραζιλιάνος σημείωσε νέο γκολ, προσφέροντας προβάδισμα ασφαλείας και σφραγίζοντας την κατάκτηση των τριών πόντων για την ομάδα του.



Ο Βραζιλιάνος έχει χτίσει ένα σερί παιχνιδιών στα οποία σκοράρει «κατά ριπάς» και μάλιστα και στις τρεις αυτές περιπτώσεις η Τότεναμ έχει πάρει όλους τους προς διεκδίκηση βαθμούς, σκαρφαλώνοντας στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, με συγκομιδή 36 βαθμών, επτά περισσότερους από όσους είχε συγκεντρώσει πέρυσι την ίδια περίοδο.

Την προσεχή Πέμπτη, η Τότεναμ φιλοξενείται στο Amex από την Μπράιτον και ο Ριτσάρλισον δείχνει έτοιμος να διευρύνει το σερί του. Ένα πράγμα είναι δεδομένο. Πως ο Ποστέκογλου βρίσκει στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου, τον επιθετικό με τον οποίο θα προσπαθήσει αναπληρώσει το μεγάλο κενό που άφησε η αποχώρηση του Χάρι Κέιν.

Ο Ποστέκογλου τον πίστεψε και τον «απογείωσε»

Ο «Άνγκε» επανέφερε στον ποδοσφαιρικό χάρτη τον παίκτη που η Τότεναμ πλήρωσε 58 εκατομμύρια ευρώ στην Έβερτον για να αποκτήσει. Έχει άλλωστε αποδειχθεί πως ένας παίκτης, όταν περιβάλλεται από ένα κλίμα σιγουριάς αποδίδει καλά. Το περιβάλλον της Τότεναμ του Ελληνοαυστραλού προπονητή είναι ένα προστατευμένο περιβάλλον που «σφυρηλατείται» μέσα σε αντιξοότητες (πολλά προβλήματα τραυματισμών και απουσιών) και εντός ενός πολύ ισχυρού εγχώριου ανταγωνισμού και δείχνει ανθεκτικότητα. Ο Βραζιλιάνος φέτος θα έχει την ευκαιρία του να ξεχωρίσει, αρκεί να μην κάνει ξανά του κεφαλιού του και «χύσει την καρδάρα» με το γάλα που με τόση προσπάθεια μάζεψε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0