Πρόσωπα

Μπέκι Χάμον: Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις… (video)

Μπέκι Χάμον: Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις… (video)

Η σχέση εμπιστοσύνης δάσκαλου-μαθητή που έχει δημιουργήσει ο Γκρεγκ Πόποβιτς με την Μπέκι Χάμον έρχεται για να δώσει μια «γροθιά» σε όλα τα στερεότυπα που επικρατούν στον χώρο του αθλητισμού και αφορούν τις γυναίκες.

Η Μπέκι Χάμον πέρασε στο πάνθεον του μπάσκετ, ούσα πλέον Hall of Famer μαζί με τον άνθρωπο που την πίστεψε όσο κανείς κάνοντας στην άκρη τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, τον μέντορά της, τον Γκρεγκ Πόποβιτς.

Το μπασκετικό… ταξίδι της Χάμον ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 με εκείνη να παίζει μπάσκετ με τον πατέρα της και τον αδερφό της στην αυλή του σπιτιού τους. Οι προσλαμβάνουσες της εποχής για εκείνη ήταν κατά αποκλειστικότητα από το NBA καθώς το WNBA δεν υπήρχε τότε, άρα συνήθισε να βλέπει άντρες να παίζουν το άθλημα που αγαπούσε χωρίς να υπάρχει εκπροσώπηση για την ίδια και για άλλα νεαρά κορίτσια στην θέση της.

Τα πόστερ του Μάικλ Τζόρνταν κοσμούσαν κάθε τοίχο του δωματίου της τον οποίο είχε για πρότυπό της. Μετά τις επιτυχίες της στο κολεγιακό πρωτάθλημα (NCAA), το WNBA ήταν το επόμενο βήμα για την Χάμον που υπέγραψε ως ελεύθερη με τις Νιου Γιορκ Λίμπερτι το 1999. Το 2007 έγινε ανταλλαγή στην ομάδα του Σαν Αντόνιο, όπου και έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας της χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει ένα πρωτάθλημα.

8f4f6cba0ef0995812028760125509e7.jpg

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς έμαθε την 6 φορές All Star στην θητεία της ως παίκτρια των Σαν Αντόνιο Σταρς, της γυναικείας ομάδας της πόλης, όπου εντυπωσιάστηκε με τον τρόπο που εκείνη «διάβαζε» το παιχνίδι και έκανε τους πάντες ό,τι ήθελε.

Ο θαυμασμός και η εμπιστοσύνη που είχε ο προπονητής των Σπερς για το πρόσωπο της Χάμον ήταν τέτοια που την προσκαλούσε σε όλα τα μίτινγκς της ομάδας. Έναν χρόνο αργότερα (2014) την επέλεξε να βρίσκεται στο πλευρό του στον πάγκο του Σαν Αντόνιο κι έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που προσλήφθηκε σαν βοηθός προπονητή στο ΝΒΑ αλλάζοντας εντελώς την ζωή της. Ο Πόποβιτς με αυτή του την κίνηση έγραψε ιστορία στο μπάσκετ ακόμη κι αν δεν το έκανε με αυτόν τον σκοπό.

5fb2dc17402d49001924f391.webp

«Ξέρω ότι δεν ήθελες να φανείς θαρραλέος όταν με προσέλαβες αλλά έκανες κάτι που κανένας δεν είχε κάνει στον επαγγελματικό αθλητισμό», είπε η Μπέκι Χάμον απευθυνόμενη σ’ εκείνον κατά την ομιλία της στην τελετή του Hall of Fame.



Τα επιτεύγματα της Χάμον γνωστά και αξιοθαύμαστα, όμως αυτό που κάνει την μεγαλύτερη και πιο θετική εντύπωση είναι πως ο πιο καταξιωμένος και μακροβιότερος προπονητής στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν άφησε τα στερεότυπα να τον επηρεάσουν, αλλά εμπιστεύτηκε την κρίση του χωρίς παρωπίδες και το αποτέλεσμα σίγουρα τον αποζημίωσε και με το παραπάνω. Έμεινε στον οργανισμό για επτά ολόκληρα χρόνια, έως το 2022, αποτελώντας μία εκ των πιο έμπιστων και αξιόπιστων συνεργατών του κόουτς «Ποπ» και όχι μόνο αφού αποτελούσε πηγή έμπνευσης και θαυμασμού για όλους τους παίκτες της ομάδας.

3561.webp

Το 2015 ήταν εκείνη που οδήγησε τους Σπερς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος κατά το Summer League έχοντας κλείσει μόλις έναν χρόνο στην ομάδα και το 2020 έγραψε ιστορία, όταν μετά από αποβολή του Πόποβιτς σ’ ένα παιχνίδι, έγινε η πρώτη γυναίκα προπονητής σε αγώνα στον «μαγικό» κόσμο του NBA.

«Μου έλεγες απλά να είμαι ο εαυτός μου, άλλαξες την ζωή μου, όπως και σε πολλά άλλα κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Σε ευχαριστώ πολύ, σε αγαπώ», είπε στην ομιλία της η Χάμον που είχε την χαρά και την τιμή να είναι στην «τάξη» του 2023 μαζί με τον δάσκαλό της, τον Γκρεγκ Πόποβιτς.

becky-hammon_becky_hammon_t6t1p5ogm3mc17fxm2irwq9nt.jpg

Από το 2022 προπονεί την ομάδα που την ανέδειξε και έχει μετονομαστεί σε Λας Βέγκας Έισις, την οποία οδήγησε και στο πρωτάθλημα την ρούκι της χρονιά στον πάγκο της κάτι που προσπαθούσε να πετύχει και ως παίκτρια για τον σύλλογο αλλά δεν κατάφερε ποτέ. Οδήγησε τον οργανισμό στον πρώτο του τίτλο στο WNBA και το ίδιο επιθυμεί να επαναλάβει και στο μέλλον.

Η Μπέκι Χάμον πέρασε στο πάνθεον του Hall of Fame με την τάξη του 2023 έχοντας στο πλευρό της τον σταρ των Σπερς, Τόνι Πάρκερ και τον αγαπημένο της «δάσκαλο», Γκρεγκ Πόποβιτς, που πίστεψε στις δυνατότητές της από την πρώτη στιγμή.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0