Πρόσωπα

Κέπα Αριθαμπαλάγκα: Πιο ώριμος από ποτέ, είναι έτοιμος να επιστρέψει στον καλό του εαυτό! (video)

Κέπα Αριθαμπαλάγκα: Πιο ώριμος από ποτέ, είναι έτοιμος να επιστρέψει στον καλό του εαυτό! (video)

Ο Κέπα Αριθαμπαλάγκα αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πλέον, βρίσκεται στην πέμπτη του σεζόν στην Τσέλσι και το ερώτημα είναι ένα. Έχει δικαιολογήσει την απόφαση των «μπλε» να δαπανήσουν 80 εκατομμύρια για την απόκτησή του από την Αθλέτικ Μπιλμπάο;

Η περίπτωση του Κέπα Αριθαμπαλάγκα είναι αρκετά ιδιάζουσα. Τα προσόντα του είναι αδιαμφισβήτητα, όμως πολλές φορές έχει προβληματίσει με τη συμπεριφορά του. Τον Αύγουστο του 2018, η Τσέλσι ξόδεψε 80 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τον αποκτήσει από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, κάνοντάς τον έτσι την ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τέσσερα χρόνια μετά, έχοντας διανύσει μία πορεία με αρκετά «εμπόδια» στο Λονδίνο, δείχνει έτοιμος να δικαιολογήσει το ποσό με το οποίο αποκτήθηκε.

Τα πρώτα του δύο χρόνια ήταν γεμάτα συμμετοχές με τη φανέλα της Τσέλσι. Τη σεζόν 2018-2019 πραγματοποίησε 54 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ την επόμενη 41 (2019-2020). Κράτησε την εστία του ανέπαφη σε 23 και 10 περιπτώσεις αντίστοιχα.

Αλησμόνητη θα μείνει η άρνηση του Ισπανού γκολκίπερ στον, τότε προπονητή της Τσέλσι, Μαουρίτσιο Σάρι, να γίνει αλλαγή τον Φεβρουάριο του 2019, στον τελικό του League Cup με αντίπαλο την Μάντσεστερ Σίτι. Τότε, οι δύο ομάδες, με το σκορ να παραμένει στο 0-0, οδηγούνταν προς την διαδικασία των πέναλτι.

Ο Κέπα, κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου της παράτασης αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα τραυματισμού, με αποτέλεσμα να δεχθεί δύο φορές τη βοήθεια του ιατρικού επιτελείου της Τσέλσι. Για το λόγο αυτό, ο Σάρι θέλησε να περάσει στο παιχνίδι, λίγο πριν τη λήξη της παράτασης, τον Γουίλι Καμπαγέρο. Αλλαγή που δεν βρήκε σύμφωνο, όμως, τον Κέπα, ο οποίος παρέμεινε πεισματικά στο ματς, επισκιάζοντας στο τέλος ακόμα και τη νίκη της ομάδας του στη διαδικασία των πέναλτι (4-3).

Η φθίνουσα πορεία του στη δεύτερη σεζόν του, καθώς και το γεγονός ότι έφερε ευθύνη σε αρκετά από τα τέρματα της ομάδας του, είχαν ως συνέπεια να χάσει τη θέση του βασικού στην εντεκάδα της Τσέλσι. Για το συγκεκριμένο λόγο, αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 ο Εντουάρ Μεντί από την Ρεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις δύο σεζόν που ακολούθησαν (2020-2021, 2021-2022) ο Κέπα αγωνίστηκε μόλις σε 29 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, διατηρώντας την εστία του ανέπαφη σε 14 από αυτά.

Τώρα, με την έλευση του Γκρέιαμ Πότερ στον πάγκο των «μπλε», ο Βάσκος τερματοφύλακας επέστρεψε σταδιακά κάτω από τα δοκάρια της ομάδας, βρίσκοντας τη «χαμένη» του αυτοπεποίθηση. Τη φετινή σεζόν έχει αγωνιστεί συνολικά σε επτά παιχνίδια, καταγράφοντας τέσσερις ανέπαφες εστίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και έχει παίξει μόλις σε τρία παιχνίδια φέτος στην Premier League, έχει αποσοβήσει τα περισσότερα τέρματα από κάθε άλλο γκολκίπερ του πρωταθλήματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα πως στο τελευταίο εκτός έδρας ματς κόντρα στην Άστον Βίλα (16/10, 0-2), ο Κέπα έκανε επτά επεμβάσεις χωρίς να δεχτεί γκολ, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην καριέρα του. Σύμφωνα με τα έως τώρα στατιστικά του, σε άλλες περιπτώσεις θα περιμέναμε να είχε δεχτεί τουλάχιστον δύο γκολ. Αυτή ήταν, μάλιστα, η τέταρτη διαδοχική φορά που διατήρησε ανέπαφο το τέρμα του, πράγμα που είχε να συμβεί από τον Απρίλιο του 2019.

Με το νέο του προπονητή ο Ισπανός τερματοφύλακας δείχνει να έχει «αναγεννηθεί». Μένει να φανεί, λοιπόν, εάν είναι πράγματι έτοιμος να δικαιολογήσει, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, τα χρήματα που δαπάνησε η Τσέλσι για να τον αποκτήσει.


Τάσος Φαραός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0