Basket Talk

Η… Μεγάλη Πέμπτη του Ολυμπιακού: Τα σφυρίγματα, η βοήθεια από τον πάγκο και το «αν», που έγινε «πρέπει»! (video)

Η… Μεγάλη Πέμπτη του Ολυμπιακού: Τα σφυρίγματα, η βοήθεια από τον πάγκο και το «αν», που έγινε «πρέπει»! (video)

Ο Ολυμπιακός έχασε στο Game 3 την ευκαιρία να κρατά την τύχη στα χέρια του απέναντι στην Μπαρτσελόνα και θα τα δώσει όλα στο τέταρτο παιχνίδι, που θα έχει χαρακτήρα do or die για τους «ερυθρόλευκους». Τι συνέβη όμως στην τρίτη «μάχη»; Τι πήγε σωστά και τι εντελώς λάθος;

Άλλη μία δυναμική «μάχη» εξελίχθηκε ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα, αυτή τη φορά μέσα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το τρίτο μεταξύ τους παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον αέρα του break που έκαναν μέσα στο Παλάου Μπλαουγκράνα στο Game 1, αλλά το έχασαν εν μία νυκτί…

Οι Καταλανοί χρειάστηκαν τα τελευταία δέκατα του δευτερολέπτου του έξτρα πεντάλεπτου για να επιβιώσουν παίρνοντας τη νίκη (82-80) με έναν τρόπο που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο Γάλλος ρέφερι, Μεντι Ντιφαλά, σφύριξε επαφή του Φιλίπ Πετρούσεφ στον Τζαμπάρι Πάρκερ με τον Αμερικανό να πηγαίνει στην γραμμή της… φιλανθρωπίας για να εκτελέσει 2/3 βολές σε σχεδόν «νεκρό» χρόνο.

Έτσι οι «Μπλαουγκράνα» έκαναν το 2-1 στην σειρά και βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την πρόκριση στο Final Four του Βερολίνου. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να ανασκουμπωθεί άμεσα για να τα παίξει όλα για όλα τη Μεγάλη Πέμπτη στο σπίτι του ελπίζοντας στη νίκη και σε ένα θαύμα στο Game 5 μέσα στο Παλάου.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Δεδομένης και της εξέλιξης του ματς…

Είναι όμως δίκαιη η διαμαρτυρία για την διαιτησία ή τέτοια παιχνίδια πρέπει να τα καθαρίζεις έτσι κι αλλιώς για να μην έχεις να σκέφτεσαι τις αποφάσεις;

Σίγουρα το δεύτερο, αφού μετά το αδιανόητο buzzer beater τρίποντο του παραλίγο σωτήρα, Φιλίπ Πετρούσεφ, οι «ερυθρόλευκοι» δέχτηκαν διαδοχικά τρίποντα από τον Άλεξ Αμπρίνες που… ροκάνισε τη διαφορά (71-69) με τον Λαπροβίτολα να στέλνει το ματς στην παράταση (71-71). Οι κακές επιλογές στην άμυνα, τόσο από τον Μόουζες Ράιτ, όσο και από τον Σακίλ ΜακΚίσικ έδωσαν την ευκαιρία στον σουτέρ της Μπαρτσελόνα να δοκιμάσει το χέρι του και μάλιστα δις και να ευστοχήσει.

Παράλληλα, μοιραίος ήταν και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς – Γκος, αφού πήρε λάθος απόφαση αστοχώντας τόσο στην τελευταία επίθεση της κανονικής περιόδου όσο και στην προτελευταία της παράτασης.

Σαφώς και με το παιχνίδι να κρίνεται από μία… κλωστή, ο καθένας μπορεί να πει πολλά. Αρχικά, χαρακτηριστικό αυτής της σειρά είναι το έντονο physical game με τις «μάχες» σώμα με σώμα να πρωταγωνιστούν κάθε φορά στο παρκέ. Οπότε είναι απορίας άξιο γιατί μία τέτοια επαφή να σφυριχτεί στα τελευταία δέκατα του δευτερολέπτου, δεδομένης μάλιστα και της παράβασης των πέντε δευτερολέπτων του Τόμας Σατοράνσκι που προηγήθηκε και πέρασε, αλλά δεν… ακούμπησε.

Αν πάρουμε τα πράγματα με βάση το γράμμα του Νόμου, η επαφή συνιστά και φάουλ και σωστά σφυρίχτηκε, όμως είναι κάπως… περίεργη απόφαση σχετικά με την όλη φιλοσοφία της αναμέτρησης με βάση το «ξύλο» που έπεφτε σε όλο το ματς και φυσικά είναι μια απόφαση που κρίνει το αποτέλεσμα.

Η μεγαλύτερη εικόνα είναι, όμως, ότι ο Ολυμπιακός έχασε μόνος του αυτό το παιχνίδι. Για ακόμη έναν αγώνα ήταν κάκιστος από την περιφέρεια ευστοχώντας σε μόλις 7/26 τρίποντα με τον κύριο σουτέρ του, τον Αϊζάια Κάνααν, να είναι άποντος. Η απουσία του αρχηγού του, Κώστα Παπανικολάου, έχει σαφέστατα πληγώσει τους «ερυθρόλευκους» μιας και λείπει ο παίκτης που μπορεί να πάρει πάνω του μία κρίσιμη απόφαση, όταν η μπάλα… καίει.

Στα θετικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να κρατήσει την πολύτιμη βοήθεια που πήρε από τον πάγκο. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ και ο Μόουζες Ράιτ ήταν οι παίκτες που άλλαξαν την εικόνα του Ολυμπιακού σκοράροντας 18 και 16 πόντους αντίστοιχα, ενώ ήταν επιδραστικοί και στην άμυνα.

Η βελτίωση στην περιφέρεια αποτελεί μεγάλο «πρέπει» για τον Ολυμπιακό που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο κι έχει να ανέβει τον δικό του… Γολγοθά με αφετηρία το παιχνίδι της Μεγάλης Πέμπτης και τερματισμό το εκτός έδρας παιχνίδι για να διεκδικήσει κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0