Πρόσωπα

Χβίτσα Κβαρατσχέλια: Ο νέος αγαπημένος των Ναπολιτάνων! (video)

Χβίτσα Κβαρατσχέλια: Ο νέος αγαπημένος των Ναπολιτάνων! (video)

Δύσκολα προφέρεις το όνομά του, ακόμα πιο δύσκολα το ξεχνάς. Και πως να το κάνεις άλλωστε παρακολουθώντας τη Νάπολι; Ο Χβίτσα Κβαρατσχέλια εντυπωσιάζει στο ξεκίνημα του στη Serie A (3 γκολ και μία ασίστ), παρόλο που έξι μήνες πίσω αγωνιζόταν στη Ντιναμό Μπατούμι.

Ριζικές αλλαγές έγιναν στον ιταλικό νότο το καλοκαίρι του 2022, με τη Νάπολι να μπαίνει σε μία άλλη εποχή. Οι παλιές «καραβάνες» του συλλόγου (Κουλιμπαλί, Ινσίνιε, Μέρτενς), που σηματοδοτούσαν την καλύτερη εκδοχή των «Παρτενοπέι» στην μετά Μαραντόνα εποχή, κίνησαν για άλλες πολιτείες. Ωστόσο, παρά το όποιο «θολό τοπίο» υπήρχε πριν τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, οι απαντήσεις δίνονται στο γήπεδο. Και τα πρώτα δείγματα είναι άκρως θετικά.

Η κύρια αιτία που συμβαίνει αυτό έχει ονοματεπώνυμο. Και ακούει σε αυτό του Χβίτσα Κβαρατσχέλια. Ο νεαρός Γεωργιανός, παρά το τεράστιο άλμα που έκανε, «πηδώντας» από το πρωτάθλημα της χώρας του σε αυτό της Serie A, δείχνει πως δε χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Κάθε άλλο μάλιστα. Το BN Sports σκαλίζει την περίπτωσή του εκ νέου και αποδεικνύει ότι μόνο από το πουθενά δεν ήρθε.

Πηδάει δυο-δυο τα σκαλιά!

Από μικρός εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Ντιναμό Τιφλίδας και υπέγραψε μόλις σε ηλικία 16 ετών το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Όμως δεν έπεισε τους ανθρώπους της ομάδας, μετρώντας μετά βίας 150’ αγωνιστικά λεπτά και έφυγε για τη Ρουστάβι. Εκεί, παρά το νεαρό της ηλικίας του έδειξε ένα μέρος του ταλέντου του, αρκετό για να πάρει μεταγραφή ως δανεικός στη Λοκομοτίβ Μόσχας. Η Γεωργία άνηκε στο ανατολικό μπλοκ και τη Σοβιετική Ένωση, συνεπώς ακόμα και τώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Στη Μόσχα έμεινε λίγο και μετέβη στο Καζάν για να καθιερωθεί. Πέρασε 2μιση γεμάτες σεζόν στην τοπική Ρούμπιν, με τους αριθμούς του να ανεβαίνουν συνεχώς και να εξελίσσεται σε σημαντικό «κομμάτι» της ομάδας. Ο πόλεμος όμως που ξέσπασε τον ανάγκασε να επαναπατριστεί και η Ντιναμό Μπατούμι ήταν η… τυχερή. Το επίπεδό του φυσικά δεν είναι για το γεωργιανό πρωτάθλημα και η κρούση από τη Νάπολι ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα, από τα γεννοφάσκια του!

Όντας έφηβος ακόμα «φόρτωνε κατά ριπάς» τα αντίπαλα δίχτυα με το εθνόσημο στο στήθος, πετυχαίνοντας 15 γκολ σε 20 αγώνες με την U-17. Συνεπώς δεν άργησε πολύ να «χτυπήσει την πόρτα» της πρώτης ομάδας, με τον Βλαντιμίρ Βάις να του δίνει το «βάπτισμα του πυρρός», τον Ιούνιο του 2019 σε ηλικία 18 ετών.

Καθιερώθηκε άμεσα και αγωνιζόταν αδιαλείπτως όταν δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα τραυματισμού. Σιγά σιγά εξελίχθηκε μάλιστα και στον πιο επιδραστικό και σημαντικό παίκτη της εθνικής του ομάδας, με την απόδοσή του να καθορίζει εν πολλοίς και αυτή του συνόλου.

Ένα από τα «θύματά» του υπήρξε και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο του Κατάρ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προερχόταν από τον ανέλπιστο βαθμό της ισοπαλίας στη Γρανάδα, απέναντι στους Ισπανούς (1-1) και ήθελε «πάση θυσία» το πρώτο τρίποντο. Ο Κβαρατσχέλια όμως «χάλασε» τα ελληνικά σχέδια. Με μία ατομική ενέργεια, κουβάλησε για πάνω από 30 μέτρα τη μπάλα, ξεπέρασε σαν σταματημένο τον Μαυρία και με δυνατό σουτ, διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

Ο ίδιος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και στην τεράστια νίκη της Γεωργίας απέναντι στους Σουηδούς με 2-0. Τι κι’ αν η παρέα του Ιμπραίμοβιτς ήθελε μόνο νίκη; Το «άστρο» του Χβίτσα έλαμψε και γκρέμισε τους Σκανδιναβούς από την κορυφή του ομίλου.

Serie A: Όλα δείχνουν εκτόξευση!

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πως ήταν θέμα χρόνου η μεγάλη μεταγραφή. Στη Νάπολι έχει συναντήσει όλα όσα χρειάζεται για να «απογειωθεί». Ποιοτικούς συμπαίκτες, αλλά όχι «φίρμες», έμπειρο και ικανό προπονητή (Λουτσιάνο Σπαλέτι) και κυρίως έναν τόπο λατρείας. Στο τέως Σάο Πάολο, νυν Στάδιο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, «διψούν» για νέους ηγέτες.

Μπορεί η Ελλάς Βερόνα και η Μόντσα, τις οποίες διέλυσε η Νάπολι και έκανε ότι ήθελε ο Κβαρατσχέλια, να μην αποτελούν τα «μεγαθήρια». Μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς στη σεζόν και εκείνος μόλις 21 ετών χωρίς ανάλογες παραστάσεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Γεωργιανός είναι «χάρμα ιδέσθαι» στον ιταλικό Νότο μετά το πέρασμα των δύο πρώτων αγωνιστικών, με 3 γκολ και μία ασίστ, ανεβάζοντας μόνος του τον πήχη ψηλά.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0