Πρόσωπα

Ο Σαπουιζά, ο Φράι και... ο Νοά Οκαφόρ, ο πέμπτος Ελβετός που σκοράρει δις στο Champions League! (video)

Ο Σαπουιζά, ο Φράι και... ο Νοά Οκαφόρ, ο πέμπτος Ελβετός που σκοράρει δις στο Champions League! (video)
Η νίκη της Σάλτσμπουργκ επί της Βόλφσμπουργκ (20/10, 3-1), έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Νοά Οκαφόρ, ο οποίος σκόραρε δις και μπήκε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, μόλις πέντε Ελβετών ποδοσφαιριστών, που έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο στο Champions League
Όσοι παρακολουθούν την πορεία του επί χρόνια, ήξεραν πως η στιγμή που θα «λάμψει» δεν θα αργήσει!
 
Ο Νοά Οκαφόρ αποτελεί έναν -ακόμα- παίκτη «κόσμημα» που φέρνει στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο η Σάλτσμπουργκ. Μαζί με τον συνήθη ύποπτο, Καρίμ Αντεγέμι, «καθάρισαν» τη Βόλφσμπουργκ (20/10, 3-1), διατήρησαν το αήττητο της ομάδας τους και την κράτησαν μόνη πρώτη στον 7ο όμιλο.
 
Όλα αυτά, μάλιστα, συνδυάστηκαν με μία ιστορική επίδοση του Οκαφόρ.
 
Ο νεαρός μεσοεπιθετικός, σε ηλικία μόλις 21 ετών, έγινε ο πέμπτος Ελβετός ποδοσφαιριστής που σκοράρει δύο φορές σε μία αναμέτρηση Champions League, ακολουθώντας το παράδειγμα των «θρύλων» του εγχώριου ποδοσφαίρου, Στεφάν Σαπουιζά, Κουμπιλάι Τουρκγιλμάζ, Αλεξάντερ Φράι, αλλά και αυτό του πρώην συμπαίκτη του, Ντιμίτρι Ομπερλίν!
 
Ο πρώτος που το έπραξε ήταν ο Κουμπιλάι Τουρκγιλμάζ
 
Με καταβολές από την Τουρκία -όπως γίνεται αντιληπτό από το όνομά του- είχε ένα τριετές πέρασμα από τη Γαλατασαράι, με τη φανέλα της οποίας σκόραρε δύο φορές στους ομίλους του Champions League, απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Το εντυπωσιακό είναι πως το πέτυχε την ίδια ημέρα και μήνα με τον Οκαφόρ, αλλά 28 χρόνια πριν: στις 20 Οκτωβρίου του 1993!
 
Τη σκυτάλη πήρε ο Στεφάν Σαπουιζά
 
Ο εμβληματικός φορ της Ντόρτμουντ και τέταρτος σε εμφανίσεις (103 συμ.) με την Εθνική Ελβετίας, βρήκε δύο φορές δίχτυα για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Champions League, απέναντι στη Στεάουα Βουκουρεστίου, στις 4 Δεκεμβρίου του 1996. Φυσικά, με τη φανέλα των Βεστφαλών, με τους οποίους στο τέλος εκείνης της σεζόν, σήκωσε την κούπα με τα μεγάλα «αυτιά»!
 

Επόμενος στη λίστα, ο πιο πρόσφατος και γνωστό «βαρύ ελβετικό πυροβολικό»: ο Αλεξάντερ Φράι
 
Ο πρώτος στη λίστα των σκόρερ με το ελβετικό εθνόσημο στο στήθος (84 συμ. / 42 γκολ) πέτυχε για πρώτη φορά δύο γκολ σε ένα ματς Champions League απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μία επική ισοπαλία της Βασιλείας με τους «κόκκινους διαβόλους» στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011. 
 
Ήταν η σεζόν που οι Ελβετοί «σόκαραν» την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αφήνοντάς την εκτός συνέχειας, ήδη από τη φάση των ομίλων!
 
Τελευταίος -χρονικά- στη λίστα, ο Ντιμίτρι Ομπερλίν, παίκτης της Σερβέτ, πλέον. 
 
Σε μία ακόμα εκπληκτική πορεία της Βασιλείας στους ομίλους του Champions League, ο 20χρονος τότε επιθετικός συνέβαλε τα μέγιστα! Ακριβώς έξι χρόνια μετά τον Φράι, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2017, σκόραρε δις απέναντι στην Μπενφίκα και έθεσε τις βάσεις για μία ακόμα πρόκριση των Ελβετών στους «16».
 
Η μόνη διαφορά με τη σεζόν 2011-12; 
 
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία συνυπήρξαν και πάλι στους ομίλους, αυτήν τη φορά προκρίθηκε ως πρώτη!

 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0