Μια Φώτο μια Ιστορία

Πολύ πριν το Ανσού Φατί... υπήρξε ο «Πίπης» του Ολυμπιακού (video)

Πολύ πριν το Ανσού Φατί... υπήρξε ο «Πίπης» του Ολυμπιακού (video)
 01/10/1997: Στο παγωμένο Τρόντχαϊμ, ο Ολυμπιακός έμελλε να ζήσει μία από τις πιο εφιαλτικές του βραδιές. Ακόμα έκανε τα πρώτα του βήματα στο νέο Champions League και μαζί του μάθαινε και ο Πίτερ Οφορίκουε. Ο «ερυθρόλευκος» Πίπης, που εκείνο το μπήκε στα βιβλία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Σεζόν 1997/1998 και η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ταξίδεψε στην Νορβηγία με την αυτοπεποίθηση στα ύψη. Βλέπετε η μέθη της πρώτης της νίκης στο Champions League (με τη νέα του μορφή), έδινε την εντύπωση ότι οι Πειραιώτες μπορούσαν να πετύχουν τα πάντα. Ιδιαίτερα με τον τρόπο που ήρθε, απέναντι στην Πόρτο, με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο να σκοράρει ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης. 

Η προσγείωση ήταν απότομη. Το ψυχρό Τρόντχαϊμ (με πληθυσμό περίπου ίδιο με της Λάρισας) και η τοπική Ρόζενμποργκ, αποφάσισαν να φερθούν αφιλόξενα στους «ερυθρόλευκους». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει με 4-0 έπειτα από 1,5 ώρα αγώνα... Πως μπορεί σε ένα τέτοιο παιχνίδι να υπάρξει έστω και μισό σημείο αναφοράς;

Tην απάντηση είχε ο Οφορίκουε. O 17χρονος Γκανέζος επιθετικός, μόλις είχε μετεγγραφεί από την Καλαμάτα στο «Λιμάνι»  και όπως αποδείχθηκε τράβηξε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο από τα μαλλιά. Εννέα λεπτά αφού πέρασε στον αγωνιστικό χώρο (σ.σ. 60') και αντικατέστησε τον Γεωργάτο, έγραψε ιστορία. Μία σέντρα του Ίλια Ίβιτς από την αριστερή πτέρυγα τον βρήκε αποδέκτη, ώστε με δύσκολη εκτέλεση (έχοντας πλάτη στο τέρμα) να στείλει την μπάλα στην αριστερή γωνία των Νορβηγών. Εν τέλει η αναμέτρηση έληξε με το βαρύ 5-1 υπέρ των γηπεδούχων, αλλά ο Οφορίκουε είχε τον δικό του λόγο για να χαμογελάει.

Σε ηλικία 17 ετών και 195 ημερών έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League. Χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια για να αποκαθηλωθεί από την κορυφή, καθώς ο θαυματουργός Ανσού Φατί της Μπαρτσελόνα τον προσπέρασε, όντας 155 μέρες νεότερος. Μετέπειτα ακολούθησε και ο Νούσα της Μπριζ, αλλά επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια... ιδού η λίστα με τους Ευρωπαίους «βενιαμίν»:

1. Ανσού Φάτι (17 ετών και 40 ημέρες)

2. Αντόνιο Νούσα (17 ετών και 149 ημέρες)

3. Πίτερ Οφορίκουε (17 ετών και 195 ημέρες)

4. Ματέο Κόβασιτς (17 ετών και 216 ημέρες)

5. Σεσκ Φάμπρεγκας (17 ετών και 218 μέρες)

Για την ιστορία ο Πίπης (όπως τον φωνάζαν από το πέρασμα του στην Καλαμάτα), έγινε από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της «ερυθρόλευκης» κερκίδας, αλλά στην πορεία απέτυχε να λάμψει. Στον Πειραιά παρέμεινε για έξι ολόκληρα χρόνια, καταγράφοντας 138 συμμετοχές και σημειώνοντας 33 τέρματα. Κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα και χρίστηκε 18 φορές διεθνείς... στα πιθανότατα καλύτερα χρόνια της ζωής του. Όπως και να ΄χει αποτελεί μία καλή ανάμνηση και κατέχει ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, που βρίσκεται εκεί για να ταλανίζει τον ίδιο... για το πιο ήταν πραγματικά το αγωνιστικό του ταβάνι.
ΠΊΤΕΡ_1.jpg

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0