Μια Φώτο μια Ιστορία

Γκουαρδιόλα – Τσάβι: Μια αγάπη… παντοτινή! (video)

Γκουαρδιόλα – Τσάβι: Μια αγάπη… παντοτινή! (video)

24/8/2022: Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι έδωσαν φιλική αναμέτρηση στην πρωτεύουσα της Καταλονίας για φιλανθρωπικό σκοπό, με την πρώτη συνάντηση βέβαια Γκουαρδιόλα και Τσάβι, υπό την ιδιότητα του προπονητή, να είναι αυτή που «έκλεψε την παράσταση».

Γράφει ο Μάνος Φυρογένης

«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια». Απλώς άλλαξε σχήμα το μπουκαλάκι που την περιέχει πλέον. Πεπ Γκουαρδιόλα και Τσάβι Ερνάντεθ συναντήθηκαν Ερνάντεθ συναντήθηκαν για πρώτη φορά φορώντας τα «καλά» τους, σε ένα sequel με πολύ παρελθόν, παρόν και πιθανότητα μπόλικο μέλλον.

Το βράδυ της Τετάρτης (24/8) στο Καμπ Νόου, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι πρόσφεραν πλούσιο θέαμα σε ένα χορταστικό ματς (3-3). Το σκορ όμως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν προκειμένου να υποστηρίξουν τους πάσχοντες της νόσου του κινητικού νευρώνα, ALS. Και όταν υπάρχει καλός σκοπός, πάντα πρέπει να επιβραβεύεται η κίνηση.

Ο δεύτερος λόγος που το αγωνιστικό κομμάτι δεν ήταν πρωτεύουσας σημασίας, ήταν τα «πορτραίτα» του πάγκου και οι ιστορίες που αυτά γεννούν. Ο Γκουαρδιόλα γύρισε «σπίτι» και ο άλλοτε συμπαίκτης του, αθλητής του και νυν συνάδελφός του, τον υποδέχτηκε.

Η κοινή τους παρουσία στο χορτάρι

Λένε ότι οι μεγάλες προσωπικότητες κάποια στιγμή συναντιούνται. Ο ένας στην ανατολή της καριέρας του στους «Μπλαουγκράνα» και ο άλλος στη δύση της, έπαιξαν πλάι-πλάι 1.125 λεπτά στις τρεις σεζόν που συνυπήρχαν (1998-2001). Αρκετά για τη «μύηση» του νέου ηγέτη και την προετοιμασία του «εδάφους» για τη στιγμή του αποχωρισμού του Πεπ από την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα.
5769447474466834_7b5a40f25c0fb6e55478e7b8856220f992f7fdc5f38fdd03e94b2507509470dd_large_1.jpg

Για να συνέβαινε όμως αυτό, έπρεπε να σιγουρευτεί ότι είχε βρει τον κατάλληλο «μαέστρο», τον άνθρωπο της επόμενης μέρας. Έτσι συμβαίνει όταν αγαπάς κάτι. Προσέχεις ώστε η τύχη του να βρίσκεται σε… καλά χέρια, ακόμα κι΄ όταν αυτά δεν είναι τα δικά σου. Ο Γκουαρδιόλα είχε βρει στο πρόσωπο του Τσάβι τον καινούργιο αρχηγό και τότε μόνο ησύχασε. Μαζί μάλιστα πανηγύρισαν και την κατάκτηση της La Liga τη πρώτη σεζόν του νυν τεχνικού των «Μπλαουγκράνα», στη μεγάλη ομάδα (1998-99).

Ο καθοδηγητής, ο εκτελεστής και η αποθέωση του ποδοσφαίρου

Όπως συμβαίνει συχνά στο ποδόσφαιρο, δυο δρόμοι που έχουν κοινή πορεία για πολλά χρόνια, αργά ή γρήγορα θα ξανασυναντηθούν. Ότι έγινε δηλαδή και στην περίπτωση του Πεπ, αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια (2006). Δύο χρόνια αργότερα, με τον έναν να αποτελεί «φροντιστήριο» στη Β’ ομάδα, έγινε πράξη κάτι που ήταν ήδη προδιαγεγραμμένο. Απλώς το πότε δεν είχε διασαφηνιστεί. Ο Γκουαρδιόλα κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της πρώτης ομάδας, έχοντας να διαχειριστεί μεταξύ άλλων παίκτες, με τους οποίους μοιράζονταν τα ίδια αποδυτήρια μια επταετία πίσω. Κάρλες Πουγιόλ, Βίκτορ Βαλντές και Τσάβι Ερνάντεθ, έγιναν από συμπαίκτες του, αθλητές του και η καριέρα τους εκτοξεύτηκε.
Xavi-Hernandez.jpeg

Ο 51χρονος νυν κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι, δημιούργησε αυτά τα τέσσερα προπονητικά του χρόνια στη Βαρκελώνη, μία ομάδα «μύθο» με πολλούς πρωταγωνιστές και ανελέητο τίκι-τάκα. Για να πετύχει όμως το πλάνο του, όσο καλό και να ήταν, χρειαζόταν κάποιος να έχει και τα κατάλληλα υλικά. Στον άξονα της αλησμόνητης εκείνης Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι «έκοβε και έραβε», όντας ουσιαστικά ο προπονητής μέσα στο γήπεδο. Το μυαλό και η μορφή του Πεπ στο χορτάρι.
Pep-Guardiola-Xavi-F365_1.jpg
Στo τρόπαιο λοιπόν που είχαν πανηγυρίσει μαζί το 1999, ήρθαν να προστεθούν τρία πρωταθλήματα Ισπανίας, δυο εγχώρια Κύπελλα, τρία ισπανικά Super Cup, δυο ευρωπαϊκά, ισάριθμα Κύπελλα Συλλόγων και φυσικά δυο κατακτήσεις Champions League.

Η πρώτη, από τις πολλές λογικά που θα ακολουθήσουν, συνάντηση με την ιδιότητα του προπονητή, θύμισε παλιές ιστορίες. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβλέψει κάποιος την εξέλιξη του Τσάβι ως τεχνικό. Ωστόσο την τελευταία φορά που πάτησε στα «χνάρια» του Γκουαρδιόλα, το αποτέλεσμα δικαίωσε εκείνον και τους «Μπλαουγκράνα» μιας και αποδεδειγμένα, ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο. Αν και τώρα το έργο του είναι σαφώς δυσκολότερο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0