Μια Φώτο μια Ιστορία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: «Αέρινη» Φανή Χαλκιά, κατακτά με απίθανο τρόπο το τελευταίο...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: «Αέρινη» Φανή Χαλκιά, κατακτά με απίθανο τρόπο το τελευταίο...

25 Αυγούστου 2004: Η Φανή Χαλκιά κόβει πρώτη το νήμα στην κούρσα των 400 μέτρων με εμπόδια και το κατάμεστο ΟΑΚΑ σείεται από τα πανηγύρια των Ελλήνων φιλάθλων. Αυτό ήταν το τελευταίο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αλλά και το τελευταίο γενικά στο θεσμό μέχρι τη διοργάνωση του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας… 

Γράφει ο Αντώνης Κεφαλωνίτης

Ακριβώς 18 χρόνια πριν, το βράδυ της 25ης Αυγούστου του 2004, η Ελλάδα πανηγύριζε το τελευταίο της χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα για μία ανεπανάληπτη παρουσία της ολυμπιακής ομάδας, η οποία κατάφερε να πανηγυρίσει 16 συνολικά μετάλλια εκ των οποίων τα 6 ήταν χρυσά! Το έκτο και τελευταίο έμελλε να έρθει στον στίβο, με μία συγκλονιστική Φανή Χαλκιά να τερματίζει πρώτη στον τελικό των 400 μέτρων με εμπόδια και να ξεσηκώνει το κατάμεστο ΟΑΚΑ, στην πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας της!

7069011.jpg

Η Λαρισαία αθλήτρια είχε δείξει της προθέσεις της ήδη από τον ημιτελικό. Με χρόνο 52.77, όχι μόνο πήρε εύκολα την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό αλλά έκανε και ολυμπιακό ρεκόρ! Αυτή η επίδοσή της μάλιστα ήταν η καλύτερη όλων των εποχών στο αγώνισμα! Η αυτοπεποίθησή της μετά την πρόκρισή της ήταν στα ύψη. Το ήθελε όσο τίποτα αυτό το μετάλλιο και ήταν αποφασισμένη να τα δώσει όλα γι’αυτό.

«Στο ζέσταμα ένοιωσα ότι είμαι σε τρομερή κατάσταση. Κατάλαβα ότι δεν πρόκειται να χάσω τη κούρσα, ήμουν έτοιμη για όλα. Έτρεξα δυνατά και στην τελική ευθεία ήξερα ότι εγώ θα είμαι η νικήτρια», θα πει αργότερα σε συνέντευξή της.

Πράγματι, η Φανή Χαλκιά κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, έκανε την κούρσα της ζωής της εκείνο το Αυγουστιάτικο βράδυ του τελικού και έκανε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ να σειέται από τις ιαχές των Ελλήνων φιλάθλων, η υπερηφάνεια των οποίων είχε φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα εκείνο το καλοκαίρι. Με χρόνο 52.82, η Χαλκιά θα αφήσει πίσω της την Ιονέλα Τιρλέα από την Ρουμανία και την Τέρετσουκ από την Ουκρανία, θα κόψει πρώτη το νήμα και θα κατακτήσει το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο.

Ήταν τόσο μεγάλη η νίκη της που πολλά ξένα μέσα δεν πίστευαν πως αυτή η αθλήτρια κατάφερε να φτάσει σε αυτό το μετάλλιο. Το σκάνδαλο με την Κατερίνα Θάνου και τον Κώστα Κεντέρη ήταν νωπό και η καχυποψία των ξένων είχε χτυπήσει κόκκινο ωστόσο τίποτα δεν μπορούσε να μειώσει την τεράστια επιτυχία της «αέρινης» Φανής Χαλκιά, η οποία ήρθε πραγματικά από το πουθενά και τα σάρωσε όλα στον διάβα της…

707013.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0