Box to Box

Ας πούμε οριστικά «αντίο» στους τελευταίους ομίλους του Champions League: Τι αλλάζει από τη νέα σεζόν;

Ας πούμε οριστικά «αντίο» στους τελευταίους ομίλους του Champions League: Τι αλλάζει από τη νέα σεζόν;
Το Champions League όπως το γνωρίζαμε, έριξε «αυλαία». Από τη σεζόν 2024/25 οι όμιλοι αλλάζουν, γίνονται ένας, κι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το format διεξαγωγής του, βρίσκονται εδώ!
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι θα έχουν να περηφανεύονται, πως στο τελευταίο Champions League, υπό τη μορφή που το γνωρίσαμε επί 20 χρόνια, έκαναν το απόλυτο στους ομίλους, συγκεντρώνοντας 18 βαθμούς.

Ακριβώς 20 χρόνια! Από τη σεζόν 2003/04, όταν το φορμάτ των δύο ομίλων, αντικαταστάθηκε από αυτό του ενός, και της πρόκρισης στη φάση των «16». Από τη νέα αγωνιστική περίοδο (2024/25), όμως, θα έχουν... 24 βαθμούς για να διεκδικούν!

Η ιστορία του θεσμού δείχνει πως συνεχώς δοκιμάζει καινοτομίες. Ίσως κι αυτός είναι ο λόγος, που από μία τρελή ιδέα το 1955, έχει εξελιχθεί στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό προϊόν, και δεν έχασε την αίγλη του.

Όσο δυσνόητες κι αν μοιάζουν οι αλλαγές που έρχονται, πάντως, ο παρακάτω «οδηγός», θα σας λύσει κάθε απορία.

Τι αλλάζει;

Από τη νέα αγωνιστική περίοδο, οι οκτώ όμιλοι αντικαθίστανται από έναν και ενιαίο, με τις 32 ομάδες, να αυξάνονται σε 36. Οι τέσσερις νέες θέσεις, θα μοιραστούν ως εξής:

Θέση 1: Στον σύλλογο που θα τερματίσει 3ος στο εγχώριο πρωτάθλημα, της χώρας που βρίσκεται στην 5η θέση του Ranking της UEFA.

Θέση 2: Σε έναν εγχώριο πρωταθλητή, επεκτείνοντας από τέσσερις σε πέντε τον αριθμό των συλλόγων που «μπαίνουν» στους ομίλους μέσω της προκριματικής φάσης, που θα αποτελείται από τέσσερις προκριματικούς γύρους.

Θέσεις 3 & 4: Αυτές οι θέσεις θα πηγαίνουν στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες συλλογικές επιδόσεις την προηγούμενη σεζόν. Ανάλογα, δηλαδή, τους πόντους, τις νίκες και τις επιδόσεις των ομάδων μίας χώρας, διαιρούμενη με τον αριθμό των συμμετεχόντων συλλόγων από αυτήν τη χώρα. Οι ομάδες, λοιπόν, που θα ακολουθούν στη βαθμολογία του εγχώριου πρωταθλήματος, μετά από αυτές που έχουν προκριθεί ήδη, θα παίρνουν το εισιτήριο. Με τα νυν δεδομένα του Ranking της UEFA, θα πάει σε Γερμανία και Ιταλία.

champions_league_2.jpg

Το φορμάτ του ομίλου


Σε αυτόν τον ενιαίο όμιλο των 36 ομάδων, θα παίζονται οκτώ ματς, αντί για έξι. Κάθε ομάδα, θα κληρώνεται με δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ δυναμικότητας. Τον έναν θα τον αντιμετωπίζει εντός και τον άλλον εκτός, αφού όπως γίνεται αντιληπτό, τα «διπλά» παιχνίδια, σταματούν.

Η βαθμολογία θα είναι μία και ενιαία για όλους, και βάσει αυτής, θα κρίνεται η ευρωπαϊκή τους συνέχεια.

Από τη θέση Νο.1 έως Νο.8, θα δίνεται απευθείας πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Από τη θέση Νο.9 έως Νο.24, οι ομάδες θα παίζουν μεταξύ τους νοκ-άουτ διπλά ματς, για να εξασφαλίσουν μία θέση επίσης στους «16». Τα ζευγάρια θα προκύπτουν μετά από κλήρωση. Συγκεκριμένα, οι σύλλογοι από τη θέση Νο. 9 έως Νο.16 θα μπαίνουν σε ένα pot και οι σύλλογοι από τη θέση Νο.17 έως Νο.24 σε ένα άλλο. Και κατόπιν κλήρωσης, θα προκύπτουν τα ζευγάρια τους. Σημειώνεται πως πρόθεση της UEFA, είναι οι ρεβάνς να παίζονται στην έδρα των ομάδων που τερμάτισαν από τη θέση Νο.9 έως Νο.16.

Από τη θέση Νο.25 και κάτω, οι ομάδες αποκλείονται από την Ευρώπη, χωρίς να τους δίνεται δυνατότητα συνέχειας στο Europa League.

Παράλληλα, οι ομάδες που θα προκρίνονται στους «16» από τη θέση Νο.1 έως Νο.8, θα μπαίνουν σε ένα pot και θα αντιμετωπίζουν μία από τις ομάδες που πέρασαν από τα νοκ-άουτ των θέσεων Νο.9 έως Νο.24.

Γενικότερα, πρόθεση της UEFA είναι τα «ζευγαρώματα» να γίνονται γνωστά ήδη από τη φάση των ομίλων, ώστε να είναι λίγο-πολύ γνωστή και η διαδρομή, που θα βγάζει ως τον τελικό.

Προφανώς, από τους «16» κι έπειτα, η διοργάνωση θα συνεχίσει να έχει την ίδια μορφή με τώρα. Ο τελικός θα διεξάγεται σε ουδέτερο γήπεδο, επιλεγμένο από την UEFA, ημέρα Σάββατο.

Όσον αφορά τα παιχνίδια πριν από αυτόν, θα συνεχίσουν να παίζονται μεσοβδόμαδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του εγχώριου ημερολογίου αγώνων σε όλη την Ευρώπη.

Champions League... Πέμπτη;

Οι αγώνες του Champions League και του Europa League θα διεξαχθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου, ενώ οι αγώνες του Europa Conference League θα διεξαχθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Κάθε μία από τις τρεις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA θα έχει μία αποκλειστική αγωνιστική, με τις άλλες δύο διοργανώσεις να μην προγραμματίζονται αυτήν την εβδομάδα.

Στις τυπικές εβδομάδες, οι αγώνες του Champions League θα διεξάγονται την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ οι αγώνες του Europa League και του Europa Conference League θα διεξαχθούν την Πέμπτη.

Στην αποκλειστική εβδομάδα του Champions League, οι αγώνες του θα διεξαχθούν την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa League, οι αγώνες του θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa Conference League, οι αγώνες του θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Για την τελευταία αγωνιστική κάθε φάσης του πρωταθλήματος των διοργανώσεων, όλα τα παιχνίδια θα παίζονται ταυτόχρονα.

europa_league_conference.jpeg


Τι γίνεται με Europa League και Europa Conference League;

Παρόμοιο format θα εφαρμοστεί και στο UEFA Europa League (οκτώ αγώνες και επομένως οκτώ διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του γκρουπ) και στο UEFA Europa Conference League, το οποίο θα ονομάζεται UEFA Conference League από το 2024/25 (έξι αγώνες και επομένως έξι διαφορετικούς αντιπάλους στη φάση του γκρουπ), με τις δύο διοργανώσεις να συμμετέχουν, επίσης, 36 ομάδες στη φάση των ομίλων.

Γιατί όλες αυτές οι αλλαγές;

Ο Νο.1 λόγος, είναι η αύξηση των εσόδων. Και όχι μόνο από την πλευρά της UEFA. Όλοι θυμούνται την πίεση που άσκησαν οι σύλλογοι μέσω της European Super League, για περισσότερο κέρδος.

Η UEFA τους το προσφέρει, μέσω περισσότερων αγώνων κι ενός format που στα «χαρτιά», τουλάχιστον, μοιάζει πιο «ανοιχτό» για εκπλήξεις. Στην τελευταία αγωνιστική, για παράδειγμα, μία νίκη μπορεί να σε φέρει από την 30η θέση, στην 24η και να συνεχίσεις στα νοκ-άουτ.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ματς ομάδων χαμηλότερης δυναμικότητας, όχι με μία, αλλά με δύο ομάδες από τα κορυφαία γκρουπ. Κάτι που εκτός από εισιτήρια, σημαίνει και έξτρα απαιτήσεις στα τηλεοπτικά. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, προφανώς όλα αλλάζουν, από τη στιγμή που αυξάνονται οι ομάδες, άρα και οι αγώνες.

«Έσοδα, μίξη δυναμικοτήτων και περισσότερες ευκαιρίες», αν χρειαζόταν να βάλουμε έναν τίτλο, στο τι θέλει η UEFA να πετύχει με αυτές οι αλλαγές. Αν θα τα καταφέρει;

Όπως σε κάθε αλλαγή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, από το 1955 που ξεκίνησε, μόνο στην πράξη θα φανεί.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0