Μια Φώτο μια Ιστορία

H «κουτουλιά» που έστειλε φυλακή τον Ντάνκαν Φέργκιουσον δεν τιμωρήθηκε καν με κάρτα (video)

H «κουτουλιά» που έστειλε φυλακή τον Ντάνκαν Φέργκιουσον δεν τιμωρήθηκε καν με κάρτα (video)

16 Απριλίου 1994: Ο Ντάνκαν Φέργκιουσον ρίχνει κουτουλιά στον αμυντικό της Ρέιθ ΡόβερςΤζον ΜακΣτέι σε αναμέτρηση για το πρωτάθλημα Σκωτίας. Μία ενέργεια που λίγους μήνες αργότερα θα τον οδηγήσει στη φυλακή και θα γίνει έτσι ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Βρετανία που καταδικάζεται σε φυλάκιση για χτύπημα εντός αγωνιστικού χώρου.

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Ήταν ένα συνηθισμένο μεσημέρι Σαββάτου στη Μεγάλη Βρετανία. Απ’ άκρη σ’ άκρη, το Νησί γεμάτο ποδοσφαιρική δράση. Στην Σκωτία, η Ρέιντζερς έφτανε ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, το έκτο στη σειρά.

Οι «Προτεστάντες» υποδέχτηκαν τη Ρέιθ Ρόβερς εφτά αγωνιστικές πριν το φινάλε της σεζόν και με μία ευρεία νίκη με σκορ 4-0  θα τελείωνε πρακτικά με το πρωτάθλημα. Ωστόσο οι 42.000 θεατές που είχαν βρεθεί στο Άιμπροξ εκείνο το μεσημέρι έγιναν μάρτυρες σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες σκηνές στο βρετανικό ποδόσφαιρο.

Συγκεκριμένα, στο 35’ ο Ντάνκαν Φέργκιουσον σε μία διεκδίκηση της μπάλας με τον Τζον ΜακΣτέι ξέφυγε και χτύπησε με το κεφάλι του, τον αντίπαλο αμυντικό. Μία φάση που ξέφυγε από την προσοχή του διαιτητή Κένι Κλαρκ, ο οποίος δεν απέβαλε τον Φέργκιουσον, καθώς δεν είχε ιδέα τι συνέβη.

Μάλιστα, κανείς δεν φάνηκε να δίνει σημασία στην συγκεκριμένη φάση. Για κακή τύχη του Σκωτσέζου επιθετικού, οι κάμερες είχαν απαθανατίσει την κουτουλιά και το βίντεο δεν άργησε να κάνει το γύρο των ειδήσεων. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να συμβεί κάτι που δεν είχε προηγούμενο στη νομική ιστορία της Σκωτίας.

Συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας άσκησε δίωξη στον Φέργκιουσον για επίθεση και βιαιοπραγία εντός του αγωνιστικού χώρου. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στα χρονικά. Ο 23χρονος τότε ποδοσφαιριστής βρέθηκε μπροστά από μία πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού ένα χρόνο αργότερα κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης για το συμβάν.

Σε αυτή την απόφαση βέβαια έπαιξαν ρόλο και δύο προηγούμενες καταδίκες του για επίθεση και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Η τιμωρία του σε εκείνες τις περιπτώσεις ήταν με αναστολή. Την τρίτη φορά ωστόσο δεν την γλίτωσε. Έτσι, τον  Οκτώβρη του 1995 αναγκάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 44 ημερών. Μάλιστα, η σκωτσέζικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία του επέβαλλε τιμωρία 12 αγωνιστικών, η οποία μπορεί με την έφεση να μειώθηκε, αλλά είχε ενοχλήσει τον Φέργκιουσον, ο οποίος αποφάσισε να μην αγωνιστεί ξανά με την εθνική Σκωτίας.

article-2605626-1D1D04BF00000578-824_634x437.jpg

Όταν μάλιστα κλήθηκε χρόνια αργότερα να σχολιάσει το συμβάν, ανέφερε ότι «δεν συνέβη τίποτα», ενώ ήταν κατηγορηματικός για την ποινή φυλάκισης. «Ποτέ δεν έπρεπε να μπω φυλακή», υποστήριξε.

Κι όλα αυτά ενώ στο ξεκίνημα της σεζόν 1993-94 αποτέλεσε μεταγραφή ρεκόρ στην Σκωτία, όταν για χάρη του η Ρέιντζερς δαπάνησε 4 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει από την Νταντί Γιουνάιτεντ. Βέβαια, το γεγονός με τον ΜακΣτέι και η φυλάκιση φάνηκε να μην επηρέασε ιδιαίτερα την καριέρα του Φέργκιουσον. Ο Σκωτσέζος μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε κανονικά να παίξει ποδόσφαιρο, καθώς είχε ήδη πάρει μεταγραφή στην Έβερτον, στην οποία παρέμεινε για 10 χρόνια, ενώ ενδιάμεσα πέρασε μία διετία στη Νιούκαστλ.

Το 2006 ο Φέργκιουσον κρέμασε τα παπούτσια του και αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Σήμερα βρίσκεται στον πάγκο της Φόρεστ Γκριν η οποία αγωνίζεται στην Λιγκ 1 της Αγγλίας. Μάλιστα, είχε καθίσει και τον πάγκο της Έβερτον ως υπηρεσιακός δύο φορές (2019, 2022).

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι για τον έτερο πρωταγωνιστή του συμβάντος το 1994 τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν θετικά. Ο Τζον ΜακΣτέι επηρεάστηκε ανεπανόρθωτα από τη συγκεκριμένη φάση και όπως έχει υποστηρίξει ο ίδιος, κάθε προοπτική που είχε η καριέρα του «έσβησε» εκείνο το απόγευμα. «Είχε τεράστια επίδραση στην καριέρα μου. Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο πιο πίκρα νιώθω. Γιατί συνέβη αυτό;», ήταν κάποια από τα λόγια του σε παλιότερη συνέντευξη.

article-2605626-1D21003600000578-148_634x418.jpg

Ο ΜακΣτέι ουδέποτε επρόκειτο να γίνει κάποιος αμυντικός παγκοσμίας κλάσης, αλλά η αλήθεια είναι πως όντως η πορεία του πήρε την κατιούσα μετά το χτύπημα που δέχθηκε. 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0