Μια Φώτο μια Ιστορία

Μίμης Παπαϊωάννου: Το μεσημέρι με την ΑΕΚ έβαλε τρία γκολ στον ΠΑΟΚ και το βράδυ τραγούδησε δίπλα στον Καζαντζίδη

Μίμης Παπαϊωάννου: Το μεσημέρι με την ΑΕΚ έβαλε τρία γκολ στον ΠΑΟΚ και το βράδυ τραγούδησε δίπλα στον Καζαντζίδη
Οι αλλοτινές εποχές της ΑΕΚ με τον σπουδαίο Μίμη Παπαϊωάννου πρωταγωνιστή σε γήπεδο και… πάλκο
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Ο τεράστιος Μίμης Παπαϊωάννου έφυγε για τη «γειτονιά των αγγέλων» και εμείς γυρίζουμε το χρόνο πίσω, σε εποχές αλλοτινές… Σε εποχές ιδιαίτερες και γνήσιες. Ήταν 17 του Απρίλη του 1966 και η ΑΕΚ με προπονητή τον Τρύφωνα Τζανετή φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ΑΕΚ ερχόταν από δυο σερί μηδενισμούς! Ο πρώτος είχε έρθει την 19η αγωνιστική σε ένα ματς με τον Παναθηναϊκό. Με το ματς στο 1-1 και την ΑΕΚ να παίζει με 10 παίκτες από το 29’ λόγω τραυματισμού του Πομώνη κι ενώ τότε δεν προβλέπονταν αλλαγές, οι «πράσινοι» έκαναν στο 88’ το 1-2 με γκολ του Λουκανίδη από θέση οφσαιντ. Μετά το γκολ οι παίκτες της ΑΕΚ έξαλλοι, καθώς και το πρώτο γκολ του ΠΑΟ είχε μετρήσει αν και είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ, άρχισαν να χτυπούν τους αντιπάλους και τον διαιτητή! Μηδενισμός και νίκη του Παναθηναϊκού με 2-0! Την επόμενη αγωνιστική η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε και δεν πήγε στις Σέρρες για το ματς με τον Πανσερραϊκό. Αποτέλεσμα; Και δεύτερος μηδενισμός.

Υπήρχε σκέψη στη διοίκηση να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όμως το βαρύ οικονομικό πρόστιμο ύψους 68.000 δραχμών άλλαξε απόφαση. Άξιζε όλος αυτός ο πρόλογος για να καταλάβετε την ψυχολογία μετά τα γεγονότα της εποχής.

Έτσι η ΑΕΚ κατέβηκε κανονικά στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Ένας ΠΑΟΚ που τότε δεν ήταν σε καλό επίπεδο, τερματίζοντας 6ος στην τελική βαθμολογία και πίστευε πως δεν θα κατέβει στην Αθήνα γι’ αυτό το ματς, περιμένοντας την ΑΕΚ να μην συνεχίσει στο πρωτάθλημα. Το κλίμα μεταξύ των δυο ομάδων ήταν τεταμένο.

Στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ του πρώτου γύρου στην Τούμπα το ματς είχε τελειώσει 1-1 με τους παίκτες των δυο ομάδων να συγκρούονται μεταξύ τους, καθώς ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα τη στιγμή που η μπάλα ήταν στον αέρα και πήγαινε προς τα δίχτυα, μετά από κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου!

Το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ λοιπόν έγινε κανονικά εκείνο το μεσημέρι στη Φιλαδέλφεια. Και η ΑΕΚ ήταν απολαυστική έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μίμη Παπαϊωάννου. Τελικό σκορ 5-1 για την «Ένωση», με τον Παπαϊωάννου να κάνει χατ τρικ. Άνοιξε το σκορ μόλις στο 1ο λεπτό, έκανε το 3-1 στο 34’ με κεφαλιά και ήταν αυτός που έκλεισε το σκορ με πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα στο 88’. Στο ενδιάμεσο ο Κώστας Παπαγεωργίου είχε κάνει το 2-0 στο 6’, ο ΠΑΟΚ μείωσε στο 17’ σε 2-1 με τον Χαραλαμπίδη, ενώ δυο λεπτά αργότερα είχε δοκάρι με τον ίδιο παίκτη. Το 4-1 έκανε για την ΑΕΚ ο Γιώργος Πετρίδης με σουτ.

Για τον Μίμη Παπαϊωάννου ήταν άλλη μία εξαιρετική ημέρα στη δουλειά με την ΑΕΚ. Είχε όμως και συνέχεια ο Μίμης… Εκείνη την εποχή έκανε εκτός από ποδοσφαιρική και καλλιτεχνική καριέρα στο πλευρό του μοναδικού και αξεπέραστου Στέλιου Καζαντζίδη.

Ένα χρόνο σχεδόν νωρίτερα ο Παπαϊωάννου είχε προχωρήσει σε αποχή από τις υποχρεώσεις του από την ΑΕΚ, ακολουθώντας τον Καζαντζίδη σε περιοδεία στη Γερμανία. Αιτία που είχε οδηγηθεί σε αυτή την κίνηση το καλοκαίρι του 1965; Η άρνηση της διοίκησης της ΑΕΚ να τον παραχωρήσει με μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Όταν συμφώνησε ο Μίμης Παπαϊωάννου να γυρίσει στην ΑΕΚ είχε ήδη ξεκινήσει τις νυχτερινές εμφανίσεις του στο πλάι του Στέλιου στο νυχτερινό κέντρο «Φαληρικόν» και δεν τις σταμάτησε μέχρι το τέλος της σεζόν. Εκεί εμφανιζόταν λίγες ώρες κάθε βράδυ και τραγουδούσε για έξτρα εισόδημα. Το μεσημέρι στα γήπεδα και το βράδυ στο πάλκο για τον Μίμη Παπαϊωάννου εκείνη τη χρονιά, την οποία έκλεισε, χωρίς να κάνει μάλιστα προετοιμασία όντας πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 γκολ! Αυτός ήταν ο Μίμης Παπαϊώαννου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0