Football Talk

Η ΑΕΚ βγάζει συνεχώς «ήρωες» και κοιτάει κορυφή (video)

Η ΑΕΚ βγάζει συνεχώς «ήρωες» και κοιτάει κορυφή (video)
Επιστροφή στη Φιλαδέλφεια, νίκη επί της Λαμίας, ισοπαλία για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, γενέθλια ο Αλμέιδα, ο Φαν Βέερτ μπήκε κι αυτός στην εξίσωση των σκόρερ και η ζωή στην ΑΕΚ κυλάει για να κάνει (επιτέλους) ήρεμα Χριστούγεννα…

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Λίγο… απότομα, αλλά υπέροχα ξεκινήσαμε ξανά το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μετά το Μουντιάλ. Για την ΑΕΚ ήταν μία υπέροχη Τετάρτη. Tρεις ημέρες μετά τον τελικό – έπος στο Κατάρ, Επιστροφή στη Φιλαδέλφεια, νίκη με 3-0 επί της Λαμίας, γενέθλια για τον Αλμέιδα, με τη ζωή στην πορεία να κυλάει εξίσου φανταστικά: Ισοπαλία για Ολυμπιακό στα Γιάννινα και Παναθηναϊκό στη Νίκαια και το πρωτάθλημα έχει… σφυγμό με την ΑΕΚ γερά μέσα στο κόλπο.

Βλέποντας τα παιχνίδια και των τριών ομάδων το σίγουρο είναι πως η διακοπή τους έχει επηρεάσει. Σε χειρότερη κατάσταση δεδομένα ο Ολυμπιακός: όλο αυτό το μήνα τονιζόταν πόσο… σημαντική δουλειά κάνει ο Μίτσελ και πως ετοιμάζει την ομάδα του για «αντεπίθεση». Από 0-2 στο ημίχρονο τελικό 2-2 και θα μπορούσε να είχε χάσει κιόλας από τον ΠΑΣ, ο οποίος έχει τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος, έχοντας δεχθεί 30 γκολ. Ο μόνος που βελτιώθηκε ήταν ο… Φορτούνης. Αγωνιστική ταυτότητα ο Ολυμπιακός δεν εμφάνισε ούτε στα Γιάννινα. Ο Παναθηναϊκός στη Νίκαια βίωσε την πρώτη μεγάλη γκέλα της σεζόν γι’ αυτόν. Κάποια στιγμή θα γινόταν εξάλλου, ποδοσφαιρικά βέβαιο ήταν αυτό. Δεν «καθάρισε» το παιχνίδι και πέταξε δύο βαθμούς στην έδρα του τελευταίου (μαζί με τον Λεβαδειακό) Ιωνικό. Είναι σημαντικό για το πρωτάθλημα, όλες οι ομάδες να χάνουν παντού βαθμούς, όταν δεν αξίζουν να κερδίζουν…  

Και πάμε στην ΑΕΚ… Μία ΑΕΚ που το θετικό γι’ αυτήν ήταν ότι είχε το πρώτο ματς μετά τη διακοπή στην έδρα της. Εκεί όπου ξέρεις πως όση ώρα κι αν περάσει, ό,τι κι αν γίνεται, όσες απουσίες κι αν υπάρχουν, ένα γκολ θα έρθει. Ένα γκολ που θα «ξεκλειδώσει» το παιχνίδι και θα στρώσει το δρόμο προς τη νίκη. Έτσι έγινε χθες το απόγευμα: Χάθηκαν ξανά ευκαιρίες, το γκολ άργησε να μπει, μέχρι να φέρει σωστά ο Αλμέιδα τον Φαν Βέερτ από τον πάγκο, να κάνει ταυτόχρονα δυο – τρεις εσωτερικές αλλαγές και να φτάσουμε στο άνετο τελικά 3-0.

Η αναμενόμενη εικόνα και τα λόγια του Παντελίδη

Ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη η όλη εικόνα της ΑΕΚ στο παιχνίδι. Ο Σάββας Παντελίδης είπε κάτι πολύ σωστό στη συνέντευξη Τύπου, ότι δηλαδή μετά από μία τόσο μεγάλη διακοπή, η ομάδα που έχει τη μπάλα στα πόδια της δεν μπορεί να βρει εύκολα τους αυτοματισμούς και τα τρεξίματα που είχε. Έχοντας αυτό στο μυαλό το ζητούμενο ήταν ένα πριν τον αγώνα: οι τρεις βαθμοί και με γκολ έστω και στο… 90’. Και για το ματς με το Βόλο την Τετάρτη το ίδιο ζητούμενο θα είναι! Μη σας πω και στα Γιάννινα στις 3 Γενάρη. Γενικά η ομάδα χρειάζεται δεδομένα λίγο χρόνο για να βρει ξανά τα πατήματα και τη φρεσκάδα που είχε.

Οι απουσίες ήταν και είναι πάρα πολλές και σημαντικές. Ο Τσούμπερ τώρα γυρίζει και το ζητούμενο είναι να μπει κι αυτός στην γρήγορα στην εξίσωση. Όταν σου λείπουν τα δυο εξτρέμ που στηρίχθηκες στον πρώτο γύρο (Γκατσίνοβιτς, Ελίασον), όταν ταυτόχρονα δεν έχεις και τους ΤσούμπερΆμραμπατ που παίζουν επίσης στα άκρα αναγκάζεσαι να δοκιμάσεις άλλα πράγματα. Όπως το να βάλεις τον Πινέδα ή τον Αραούχο στα άκρα. Ηταν καλό αυτό το τρικ του Αλμέιδα με αυτούς τους δύο: Εναλλάξ ξεκινούσαν από αριστερά και έρχονταν στον άξονα. Μπροστά γενικά οι θέσεις για τους παίκτες είναι στα… χαρτιά, γιατί ανεβαίνουν τα μπακ και η ομάδα γεμίζει τον άξονα και την αντίπαλη περιοχή. Γίνεται έτσι απρόβλεπτη δημιουργικά.

Πάντως ειδικά σε παιχνίδια με αντιπάλους όπως η Λαμία, από το δίδυμο ΣιμάνσκιΓιόνσον κάτι χάνεις: Η ΑΕΚ χθες με αυτούς τους δυο στο κέντρο, έχασε τη δυνατότητα που βγάζει ο Πινέδα να έρχεται από τις πίσω γραμμές και να γίνεται έξτρα λύση. Δεν είχαν τα δυο «6άρια» την κάθετη κίνηση του Μεξικανού χωρίς τη μπάλα, άρα έχανε η ΑΕΚ έναν επιπλέον παίκτη στον άξονα και κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Παίζοντας με ένα «6άρι», τον Πινέδα να έρχεται από τις πίσω γραμμές, δυο πλάγια χαφ – εξτρέμ και δυο φορ, η παραγωγικότητα είναι μεγαλύτερη, η πίεση εντονότερη και η ΑΕΚ ομορφότερη. Και δεν αναφέρομαι καν σαν πρόσωπα: ας βάλει ο Αλμέιδα όποιον θέλει, όπου θέλει. Έχει κάνει τόσο καλή ομάδα που όλοι παίζουν παντού. Η δουλειά να γίνεται… Χθες, μόλις η ΑΕΚ έπαιξε με ένα «6άρι», πέρασε ο Ολλανδός μπροστά, πήγε ο Γκαρσία δεξιά, το ματς «ξεκλείδωσε» και ήρθε εύκολα το 3-0. Και στην αρχή του πρωταθλήματος τα δύο «6άρια» δεν βοηθούσαν ιδιαίτερα σε αυτό που θέλει να παίξει ο Αλμέιδα. Θαρρώ, πως μόλις επιστρέψουν οι τραυματίες θα ξαναδούμε αυτό το μοντέλο παιχνιδιού.



Ο Φαν Βέερτ και το απρόβλεπτο

Ολοι επίσης και δικαίως μιλούν για τον Φαν Βέερτ. Ο Ολλανδός είναι φορ του «κουτιού». Τίμιος παίκτης. Καλός παίκτης. Ερχόμενος από τον πάγκο ήδη αρχίζει και βοηθάει ουσιαστικά. Και θα βοηθήσει κι άλλο στην πορεία. Είναι κι αυτός παίκτης του συνόλου. Εφόσον «ταΐζεται» σωστά θα «ξεκλειδώσει» άμυνες και θα φέρει νίκες. Εχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από Λιβάι και Αραούχο. Χαρακτηριστικά που χρειάζονται σε ματς που… ζορίζουν. Και να έχουμε κάτι επίσης στο μυαλό μας: Σε ένα πρωτάθλημα, είναι πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα να «γεννάει» συνεχώς νέους «ήρωες». Να μην έχει μόνιμα τους ίδιους. Αυτό και απρόβλεπτη την κάνει και όλοι χαρούμενοι είναι και οι αντίπαλοι δεν ξέρουν ποιους να υπολογίζουν περισσότερό. Είναι απίστευτα σημαντικό οι αντίπαλοι να έχουν στο μυαλό τους πως αν… μαρκάρουν τον Γκαρσία θα τους κάνει γκολ ο Αραούχο. Αν μαρκάρουν τον Λιβάι και τον Σέρχιο, θα έρθει ο Φαν Βέερτ να τους τιμωρήσει. Αν κλείσουν τους επιθετικούς, θα έρθει ή ο Πινέδα ή ο Γκατσίνοβιτς ή ο Φερνάντες ή ο Μάνταλος ή ο Άμραμπατ ή ο Τσούμπερ ή κάποιος άλλος από τις πίσω γραμμές και θα τους τιμωρήσει πάλι. Η ΑΕΚ έχει λύσεις, η ΑΕΚ έχει προπονητή, η ΑΕΚ έχει πολύ δρόμο μπροστά της… Με σοβαρότητα και ταπεινότητα στα καλά και στα άσχημα ο τερματισμός φέτος μπορεί να γραφτεί στην ιστορία… Προς το παρόν μετά από χρόνια, αγωνιστικά, τα Χριστούγεννα θα είναι ήρεμα και χαμογελαστά στον υπέροχο μικρόκοσμό μας. Υγεία να έχουμε και μην αφήσετε κανένα παιδάκι την παραμονή να φύγει στεναχωρημένο από το σπίτι σας… Αν σας χτυπήσουν το κουδούνι για τα κάλαντα, να ανοίξετε τις πόρτες και φορώντας το πιο όμορφο χαμόγελό σας να τους δώσετε – εκτός από λίγα... ευρώ, φυσικά! - αγάπη. Θα πάρετε περισσότερη…

 
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0