Football Talk

Παναθηναϊκός: Οι ομοιότητες με το σερί του 94/95 της ομάδας του Ρότσα και η προσωπική… κατάρα που «ξόρκισε» ο Γιοβάνοβιτς! (video)

Παναθηναϊκός: Οι ομοιότητες με το σερί του 94/95 της ομάδας του Ρότσα και η προσωπική… κατάρα που «ξόρκισε» ο Γιοβάνοβιτς! (video)

Ο Παναθηναϊκός διεύρυνε το απόλυτο νικών του στην Super League στους έξι αγώνες και κυνηγάει πλέον το ρεκόρ της ομάδας του Χουάν Ραμόν Ρότσα από τη σεζόν 1994/95, που αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα των «πρασίνων» για 30 και πλέον χρόνια! Παράλληλα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς «έσπασε την κατάρα» της Τούμπας που τον στοίχειωνε, μετά την επικράτηση του «τριφυλλιού» με 2-1 σκορ επί του ΠΑΟΚ.

Σχετικά Άρθρα

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής του αγώνα της Τούμπας. Οι «πράσινοι» με πρωταγωνιστή τον Αϊτόρ που σημείωσε δύο γκολ, έφυγαν με τους τρεις βαθμούς από την έδρα του ΠΑΟΚ και συνεχίζουν να «προελαύνουν» στην Super League.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει ως τώρα έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στο πρωτάθλημα και με 18 βαθμούς είναι η μοναδική «κάτοικος» της κορυφής, στο +7 από το δεύτερο Ολυμπιακό. Πρόκειται για την καλύτερη εκκίνηση του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια στην Super League και χρειάζεται να ανατρέξουμε μια… ντουζίνα χρόνια πίσω για να βρούμε ανάλογη.

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2009/10, οι «πράσινοι» σημείωσαν επίσης έξι νίκες σε έξι ματς (Εργοτέλης 3-0, Ξάνθη 1-0, Πανθρακικός 1-0, Άρης 2-1, ΑΕΚ 1-0, Λάρισα 4-0), αλλά το σερί σταμάτησε όταν την 7η αγωνιστική το «τριφύλλι» ήρθε ισόπαλο 2-2 στην Καβάλα. Στο τέλος βέβαια του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής!

Ανάλογη ήταν και η πορεία της ομάδας τη σεζόν 1997/98. Πάλι βέβαια το… τρένο σταμάτησε στο 6/6 (Πανιώνιος 3-0, Απόλλων Σμύρνης 1-0, Παναχαϊκή 1-0, Βέροια 2-0, Εθνικό 2-0, Αθηναϊκός 4-1), αυτή τη φορά στην έδρα της ΑΕΚ με σκορ 2-1 υπέρ της «Ένωσης», όμως στο τέλος ο Παναθηναϊκός έχασε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό για τρεις βαθμούς.

DgW5KtvW0AE_5r7_1.jpg

Φυσικά, η καλύτερη εκκίνηση που έχει σημειώσει ποτέ ο Παναθηναϊκός ήταν αυτή την σεζόν 1994/95. Το «τριφύλλι» πέτυχε εννέα νίκες στις πρώτες εννέα αγωνιστικές, με την πρώτη απώλεια να έρχεται τη 10η αγωνιστική στο Καυτατζόγλειο κόντρα στον Ηρακλή (0-0) που είχε στην σύνθεσή του τον… Ιβάν Γιοβάνοβιτς! Μάλιστα, σε εκείνα τα εννέα ματς η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα αντιμετώπισε και κέρδισε ΑΕΚ (1-0), ΠΑΟΚ (3-0), Ιωνικό (5-2) και ΟΦΗ (2-0), αντιπάλους που ο φετινός ΠΑΟ έχει συναντήσει στα πρώτα έξι ματς της σεζόν.

EZzJZZcXgAIXTEH.jpg

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η το «διπλό» επί της «Ένωσης» στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ένα αποτέλεσμα που ανέβασε την ψυχολογία των «πρασίνων» στα ύψη, καθώς η ομάδα του Μπάγεβιτς ήταν η πρωταθλήτρια Ελλάδας την προηγούμενη σεζόν, κατά γενική ομολογία έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο της εποχής και είχε μόλις γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League!

Όσον αφορά την γενικότερη πορεία στο πρωτάθλημα τότε, ο Παναθηναϊκός έκανε… περίπατο προς την κατάκτηση του τίτλου, αφού παρέμεινε αήττητος ως την 24η αγωνιστική και την επίσκεψή του στην Τούμπα. Μάλιστα, η διαφορά του από τον δεύτερο -και πάλι- Ολυμπιακό ήταν 16 βαθμοί!

Φέτος, το «τριφύλλι» αφού… ισοφάρισε τις επιδόσεις των σεζόν 97/98 και 09/10, θέλει να τις ξεπεράσει και γιατί όχι να θυμίσει εποχές 94/95 και της μετέπειτα ομάδας που έφτασε στον ημιτελικό του Champions League! Σίγουρα πρόκειται για ένα μακρινό «όνειρο», αλλά ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της ομάδας δεν περίμενε πως θα φτάσει Οκτώβρης και ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει ήττα στο πρωτάθλημα.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης βέβαια σε αυτό έχει ο άνθρωπος που κάθεται στην άκρη του πάγκου. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δείχνει απόλυτα συνειδητοποιημένος και γνωρίζει «που πατάει», έχοντας φτιάξει έναν Παναθηναϊκό με «μέταλλο».

Εκτός από την ομαδική επιτυχία που συνιστά η νίκη στην Τούμπα, ο Σέρβος τεχνικός, σε προσωπικό επίπεδο, κατάφερε να δώσει τέλος σε μια «κατάρα» που τον στοίχειωνε στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Γιοβάνοβιτς έφυγε νικητής και με «ψηλά το κεφάλι» από την έδρα του «δικεφάλου του βορρά» για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια!

paok_pao.jpg

Ήταν 5 Δεκεμβρίου το 1992 όταν ο Ηρακλής είχε επικρατήσει 1-0 στην Τούμπα, με τον προπονητή του Παναθηναϊκού στη σύνθεσή του, αλλά έκτοτε μετρούσε τρεις ήττες και δύο ισοπαλίες ως παίκτης και τρεις ακόμα ήττες ως προπονητής, μέχρι το βράδυ της 2ας Οκτωβρίου 2022.

Πολύ πιθανό για τον ίδιο τον Γιοβάνοβιτς αυτό να μην έχει καμία αξία, ο οποίος παραμένει απόλυτα προσγειωμένος, καθώς γνωρίζει ότι μόνο με «χαμηλά το κεφάλι» ο Παναθηναϊκός μπορεί να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Πάντα η «ανηφόρα» προς την κορυφή είναι δύσκολη, αλλά το να παραμείνει εκεί είναι ακόμα δυσκολότερο. Πάντα τα σερί κάποτε τελειώνουν και κανείς ποτέ δεν έγινε πρωταθλητής μόνο με έξι νίκες σε έξι αγωνιστικές. Το «τριφύλλι» άλλωστε την είχε πατήσει το 1998

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0