Μια Φώτο μια Ιστορία

Η νύχτα της μεγάλης ανατροπής και πώς το 0-3 έγινε από «mission impossible»… θαύμα της Πόλης για την Λίβερπουλ!

Η νύχτα της μεγάλης ανατροπής και πώς το 0-3 έγινε από «mission impossible»… θαύμα της Πόλης για την Λίβερπουλ!

25 Μαΐου 2005: Πριν από 17 χρόνια λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους τελικούς UEFA Champions League, με τη Λίβερπουλ να πετυχαίνει μία απίθανη ανατροπή κόντρα στη Μίλαν και να ράβει το 5ο της αστέρι πάνω από το «liver bird» στο σήμα της.  

Γράφει ο Φοίβος Πεφάνης 

Ήταν 25 Μαΐου του 2005, στο Ατατούρκ, όταν οι «reds» ολοκλήρωσαν ένα απίθανο comeback στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης απέναντι στους «ροσονέρι» του Κάρλο Αντσελότι. Μία αναμέτρηση σαν καμία άλλη, που θυμούνται μικροί και μεγάλοι με πρωταγωνιστές τα δέκα ευρωπαϊκά τρόπαια, τα έξι της Μίλαν και τα τέσσερα της Λίβερπουλ αλλά και τον… Γέρζι Ντούντεκ, ο οποίος με μία ανεπανάληπτη διπλή επέμβαση στην παράταση και με δύο αποκρούσεις στην διαδικασία των πέναλτι έστειλε την ομάδα του στον «7ο ουρανό».
Liverpool-Capital-One-Cup-and-Istanbul.jpg

Το «σενάριο»

Δίχως καμία αμφιβολία, δύο ομάδες με διαφορετική πορεία προς τον μεγάλο τελικό αλλά και με φανερή διαφορά δυναμικότητας, καθώς η ιταλική ομάδα έμοιαζε σαν μία ενδεκάδα σούπερ-ηρώων. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε μόλις από το πρώτο λεπτό, με την Μίλαν να αιφνιδιάζει την άμυνα της Λίβερπουλ και τον Πάολο Μαλντίνι να ανοίγει λογαριασμό για το 1-0 και να σημειώνει παράλληλα ένα από τα πιο γρήγορα γκολ σε τελικό. Ενώ στα τελευταία πέντε λεπτά του πρώτου ημιχρόνου ο Αργεντίνος επιθετικός των Μιλανέζων, Ερνάν Κρέσπο, πετυχαίνει δύο γκολ για να σημειώσει το 3-0του πρώτου ημιχρόνου. 

Από εκεί και έπειτα, ο ποδοσφαιρικός κόσμος έμελλε να παρακολουθήσει κάτι… αδιανόητο από τους «κόκκινους». Με την αρχή να γίνεται στο 54ο λεπτό, όταν ο αρχηγός γέννημα θρέμμα του Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ, με μία πολύ ωραία κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ντίντα για να μειώσει σε 3-1 και να κάνει τους Άγγλους εκφωνητές να φωνάζουν «Oh Hello? Here we go!». Μάλιστα, δύο λεπτά αργότερα, ο Βλάντιμιρ Σμίτσερ, που είχε περάσει ως αλλαγή στο 23’ αντί του τραυματία Χάρι Κιούελ έκανε το 3-2 με ένα σουτ «πύραυλο» εκτός περιοχής και έβαλε «φωτιά» στο ματς. Το γήπεδο είχε «κατηφορίσει» προς την πλευρά της Μίλαν και μόλις στο 60’ ο Τσάμπι Αλόνσο βλέπει το πέναλτί του να αποκρούεται από τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα αλλά στη συνέχεια να κερδίζει το ριμπάουντ και να διαμορφώνει το 3-3!

Ύστερα από τριάντα λεπτά παράτασης, με τους Ιταλούς να πιέζουν διαρκώς για το 4-3 και τον Ντούντεκ να βρίσκεται στο διάβα τους σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί όπου, ο Πολωνός τερματοφύλακας των «reds» μοίρασε μία παράσταση ενός ρόλου, αποκρούοντας τα πέναλτι των Πίρλο και Σεφτσένκο, χαρίζοντας στην ομάδα του το 5ο της τρόπαιο του θεσμού για να ολοκληρωθεί αυτό το παιχνίδι που θύμιζε σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας και μπορεί να έχει γραφτεί στην ιστορία, ίσως και ως τον πιο «αξέχαστο» αγώνα τελικού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Κυρίως όμως να κάνει τους φιλάθλους να πιστέψουν στα «θαύματα». 

river_1.jpeg

Οι ενδεκάδες:

Μίλαν (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Γκατούζο (112’ Ρούι Κόστα), Σέεντορφ (86’ Σερτζίνιο), Πίρλο, Κακά, Σεφτσένκο, Κρέσπο (85’ Τόμασον)

Λίβερπουλ (Ράφα Μπενίτεθ): Ντούντεκ, Φίναν (46’ Χάμαν), Κάραγκερ, Χίπια, Τραορέ, Ρίσε, Αλόνσο, Τζέραρντ, Γκαρσία, Κιούελ (23’ Σμίτσερ), Μπάρος (85’ Σισέ)

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0