Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν η Νέα Φιλαδέλφεια έκανε φιέστα για τα εγκαίνια της «σκεπαστής»! (video)

Όταν η Νέα Φιλαδέλφεια έκανε φιέστα για τα εγκαίνια της «σκεπαστής»! (video)

7 Οκτωβρίου 1979: Μπορεί η ΑΕΚ να έρχεται αντιμέτωπη με την ήττα από τον Παναθηναϊκό στην έδρα της, ωστόσο μικρή σημασία είχε το αποτέλεσμα αφού την παράσταση έκλεψαν τα έντονα συναισθήματα που προκάλεσαν τα εγκαίνια της «σκεπαστής».

Σχετικά Άρθρα

Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη

Με την «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena» να βρίσκεται καθημερινά ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της και τα εγκαίνια να είναι προγραμματισμένα εντός του έτους, το παρελθόν και το «Νίκος Γκούμας» μοιάζουν ολοένα και πιο μακριά. Βέβαια όσος καιρός να περάσει για τον κόσμο της ΑΕΚ το γήπεδο αυτό και τα συναισθήματα που ρίζωσαν εκεί, θα είναι για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του.

Ήταν 7 Οκτωβρίου του 1979 όταν η λεγόμενη «σκεπαστή» έκανε την εμφάνισή της στην έδρα της «Ένωσης» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το έργο είχε ήδη ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς υπό το βλέμμα του πολιτικού μηχανικού Γεράσιμου Έρτσου. Ένα έργο που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της περιόδου του Λουκά Μπάρλου στην προεδρία, με τον ίδιο μάλιστα να λαμβάνει δάνειο από την τράπεζα «Ιονική και Λαϊκή» με κίνδυνο να χάσει ακόμη και το ίδιο του το σπίτι που είχε δώσει ως υποθήκη!

Τα αποκαλυπτήρια έλαβαν, λοιπόν, χώρα εκείνο το φθινοπωρινό απόγευμα και μάλιστα το έργο αποτέλεσε την πρώτη διώροφη εξέδρα που εθεάθη επί ελληνικού εδάφους. Το πάνω της διάζωμα (θύρες 8-12) ήταν μιας χωρητικότητας 3.500 ατόμων, η εξέδρα των ορθίων (θύρες 9-11) χωρούσε σχεδόν 4.500 θεατές και πλέον το στάδιο μπορούσε να φιλοξενήσει 35.000 φιλάθλους.

Όσον αφορά στο κόστος της όλης κατασκευής αυτό καλύφθηκε από τη ΓΓΑ, με τον πρόεδρο της «Ένωσης» να κατεβαίνει ως αντάλλαγμα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Αθηνών το 1978.

aek-nikos-gkoumas-1000.jpg

Η πρώτη… εμφάνιση ωστόσο της σκεπαστής, δεν συνδυάστηκε και με ένα θετικό αγωνιστικό αποτέλεσμα από την ομάδα. Συγκεκριμένα η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στο κατάμεστο από 36.100 οπαδούς γήπεδο, με τους Πρασίνους να «αποδρούν» από τη Νέα Φιλαδέλφεια με 1-0.

«Χρυσός» σκόρερ της αναμέτρησης για τους φιλοξενούμενους αναδείχθηκε ο Χουάν Όρε ο οποίος έπειτα από πάσα του Χρήστου Υφαντίδη, πλάσαρε εύστοχα στο 79ο λεπτό διαμορφώνοντας έτσι το τελικό αποτέλεσμα και κάνοντας την κερκίδα να… σείεται. Από την άλλη η ομάδα του Χέρμαν Στεσλ ολοκλήρωσε το ματς ούσα με έναν παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Μπάμπη Ιντζόγλου, ενώ απών ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς λόγω τραυματισμού στο ζυγωματικό.

 

Εκείνη η ημέρα αποτελεί μια ανάμνηση που έχει ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά των φιλάθλων που έδωσαν το «παρών» ή όχι και η ήττα άφησε εν τέλει μια γλυκιά επίγευση, ενώ αυτή ήταν που τους… σκέπαζε για τις επόμενες 2,5 δεκαετίες από τότε. Για την διοίκηση πολύ σημαντικό ήταν και το γεγονός πως κατέγραψε ρεκόρ εισπράξεων για αγώνα της Α’ Εθνικής με 8.151.900 δραχμές.

ΑΕΚ (Χέρμαν Στεσλ): Στεργιούδας, Μουσούρης, Δαμιανίδης, Ραβούσης, Ιντζόγλου, Βλάντιτς, Αρδίζογλου (74’ Χατζηιωαννίδης) Νικολούδης, Θώδης, Δομάζος, Μαύρος

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάκης Πετρόπουλος): Κωνσταντίνου, Ελευθεριάδης, Καψής, Κίζας, Κατσιάκος, Κίρισιτς, Δεληκάρης, Λιβαθινός, Υφαντίδης, Όρε, Αλβαρέζ

*Photo credits: sport-retro.gr

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0