Football Talk

ΑΕΚ: Οι ιστορικές εντός έδρας ήττες της που την σόκαραν και της στέρησαν πρωταθλήματα (video)

ΑΕΚ: Οι ιστορικές εντός έδρας ήττες της που την σόκαραν και της στέρησαν πρωταθλήματα (video)

Η ανατροπή του Παναιτωλικού και η νίκη του μέσα στο ΟΑΚΑ ουσιαστικά πέταξαν από την ΑΕΚ τις όποιες πιθανότητες είχε να διεκδικήσει το φετινό πρωτάθλημα – Το  Sports «έτρεξε» στο παρελθόν, θυμήθηκε και διάλεξε κομβικά εντός έδρας παιχνίδια της Ένωσης που έχασε απέναντι σε «μικρότερες» ομάδες και ουσιαστικά της τελείωσαν, μέσα στο σπίτι της, το δικαίωμα να παλέψει για τον τίτλο.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ έχει μπει ξανά στην προβολή ενός έργου που (δυστυχώς) ο κόσμος έχει ξαναδεί. Η ήττα – σοκ από τον Παναιτωλικό το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ έβαλε ουσιαστικά φινάλε στις όποιες ελπίδες υπήρχαν σε βαθμολογική ανάκαμψη και προσπάθεια να διεκδικήσει το πρωτάθλημα ως το τέλος. Πριν το συγκεκριμένο παιχνίδι η ΑΕΚ ήταν πίσω από τον Ολυμπιακό 9 βαθμούς. Αν κέρδιζε τον Παναιτωλικό και σε συνδυασμό με την ισοπαλία των Πειραιωτών στη Λεωφόρο θα τον πλησίαζε στους 7 βαθμούς.

Θεωρητικά και έχοντας μπροστά μας πολλές αγωνιστικές ακόμα, συν τα πλέι οφ κι άλλα τρία παιχνίδια που έχει να δώσει με τον Ολυμπιακό ως το τέλος της σεζόν, υπήρχαν ελπίδες. Τώρα όμως μετά από την ήττα της Κυριακής η διαφορά πήγε πάλι στους 10 βαθμούς. Και αγωνιστικά και ψυχολογικά πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα και μεγάλες ανατροπές για να ξαναμπεί φέτος η ΑΕΚ στη μάχη του τίτλου.

Με αφορμή λοιπόν, τη χθεσινή ήττα – σοκ από τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ το  Sports θυμήθηκε και διάλεξε παρόμοιες εντός έδρας ήττες της ΑΕΚ στο παρελθόν που την έβγαλαν εκτός διεκδίκησης τίτλου. Ήττες μόνο στην έδρα της  που ήταν… εκτός προγράμματος και έκαναν… κρότο. Ήττες που την πλήγωσαν εκτός από βαθμολογικά και στο πρεστίζ της.

Σεζόν 1971-72: ΑΕΚ – Τρίκαλα 1-2

Τη σεζόν 1971-72 η ΑΕΚ τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος. Τον τίτλο πήρε ο Παναθηναϊκός, όμως η απώλεια του πρωταθλήματος της ΑΕΚ του Στάνκοβιτς σφραγίστηκε από ήττα σοκ μέσα στη Φιλαδέλφεια από τα Τρίκαλα την 26η αγωνιστική. Στις 2 Απριλίου το απόγευμα και μπροστά σε 20.000 κόσμο τα Τρίκαλα κέρδισαν 1-2. Το 0-1 έκανε στο 34’ ο Καλαντζής. Ο Πομώνης στο 76’ ισοφάρισε, όμως ο Σινάτκας έκανε το 1-2 στο 85’ και «έκοψε» τη φόρα της ΑΕΚ προς τον τίτλο. Ήταν μία απίστευτη έκπληξη αυτό το αποτέλεσμα για την ΑΕΚ και γενικά για το πρωτάθλημα. Για την ιστορία τα Τρίκαλα εκείνη τη σεζόν τερμάτισαν στην 12η θέση της βαθμολογίας και έμειναν στην κατηγορία.

Σεζόν 1990-91: ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα 0-1

Περίεργη η σεζόν 1990-91 για την ΑΕΚ. Εκείνη τη χρονιά η Ένωση τερμάτισε στην 3η θέση με 42 βαθμούς, πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό (54 βαθμοί) και τον δεύτερο Ολυμπιακό (46 βαθμοί). Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου το μεσημέρι η ΑΕΚ χάνει για την 10η αγωνιστική μέσα στη Φιλαδέλφεια από τον ΠΑΣ Γιάννινα με 0-1, «φωνάζοντας» για τη διαιτησία. Μία ήττα – σοκ που ήρθε με το γκολ του Λάκη Παπαϊωάννου στο 52’ και προκάλεσε εντάσεις έξω από τα επίσημα από τον κόσμο της ΑΕΚ. Ο ΠΑΣ εκείνη τη χρονιά τερμάτισε τελευταίος και υποβιβάστηκε.

Σεζόν 1997-98: ΑΕΚ – Πανηλειακός 1-2

Ιδιαίτερη αγωνιστική σεζόν αυτή του ’97-’98 για την ΑΕΚ. Η Ένωση τότε κέρδισε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μέσα – έξω! Είχε κάνει το 4 στα 4 στα ντέρμπι. Κι όμως τερμάτισε στην 3η θέση με 74 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό (88 βαθμοί) και τον δεύτερο Παναθηναϊκό (85 βαθμοί). Η ΑΕΚ πλήρωσε τότε τις μεγάλες γκέλες της στα θεωρητικά «εύκολα» παιχνίδια. Η ήττα που την… τελείωσε ήρθε στις 9 Μαρτίου του ’98, όταν έχασε μέσα στη Φιλαδέλφεια από τον Πανηλειακό με 1-2, ο οποίος έπαιζε με 10 παίκτες από το 26’ λόγω αποβολής του Μίλτου Σαπάνη. Αυτή η ήττα ήρθε μάλιστα μία εβδομάδα μετά τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού με 0-1 μέσα στο ΟΑΚΑ με γκολ του Μαλαδένη.

Ήταν ο αγώνας που ο Βασίλης Λάκης με τον Πανηλειακό έκανε σπουδαία εμφάνιση, πέτυχε το 0-2 στο 54’ και… σφράγισε τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ, λίγο καιρό μετά. Το 0-1 είχε κάνει ο Τάρντιο, ενώ στο 84’ είχε μειώσει για την ΑΕΚ ο Γκόραν Τόμιτς, ο οποίος είχε αποδοκιμαστεί από τον κόσμο της Ένωσης γιατί δεν έτρεξε να πάρει τη μπάλα από την εστία, προκειμένου να κυνηγήσει η ομάδα γρήγορα το γκολ της ισοφάρισης. Αντ’ αυτού προτίμησε να… πανηγυρίσει. Είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Ντουμίτρου στον πάγκο της. Λίγες εβδομάδες μετά η ΑΕΚ έχασε και από τη Βέροια στη Φιλαδέλφεια με 1-2. Όλα όμως είχαν τελειώσει.

Σεζόν 2000-01: ΑΕΚ – ΟΦΗ 1-2

Δύσκολη χρονιά για την ΑΕΚ η συγκεκριμένη. Το πάλευε να κρατηθεί στη διεκδίκηση του τίτλου, όμως τερμάτισε τελικά 3η. Τα ντέρμπι την πλήγωσαν κυρίως εκείνη τη σεζόν την ΑΕΚ, η οποία έβαλε «τέλος» στη χρονιά μετά την ήττα από τον ΟΦΗ μέσα στη Φιλαδέλφεια για την 26η αγωνιστική στις 22 Απριλίου του 2001. Τότε οι Κρητικοί κέρδισαν 1-2. Δυο γκολ είχε πετύχει ο Κιάσσος στο 36’ και στο 85’, ενώ για την ΑΕΚ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κωνσταντινίδης στο 45’. Ο ΟΦΗ μάλιστα έπαιζε με 10 παίκτες μετά από αποβολή του Μουνιόθ στο 78’. Πήρε όμως τη νίκη. Το εντυπωσιακό είναι πως εκείνη τη σεζόν το ματς του πρώτου γύρου είχε λήξει 3-3 στο Ηράκλειο και το δεύτερο στη Φιλαδέλφεια 1-2. Ακριβώς δηλαδή τα ίδια αποτελέσματα με τα φετινά στα ματς ΑΕΚ – ΟΦΗ! Από τότε είχε να κερδίσει στην Αθήνα η ομάδα του Ηρακλείου την Ένωση και την ξανακέρδισε φέτος!

Σεζόν 2003-04: ΑΕΚ – Χαλκηδόνα 1-2

Απίστευτη κακή σεζόν για την ΑΕΚ η συγκεκριμένη, με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο της μέχρι ενός σημείου. Πολλά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, αν και το ρόστερ θεωρητικά ήταν σούπερ. Από την αρχή φάνηκε πού θα πάει η δουλειά… Η ΑΕΚ είχε εγκαταλείψει το γήπεδό της στη Φιλαδέλφεια που γκρεμίστηκε και ξεκίνησε να έχει ως έδρα τη Νέα Σμύρνη. Εκεί, λοιπόν, στις 5 Οκτωβρίου του 2003 η νεοφώτιστη Χαλκηδόνα την κερδίζει με 1-2, με γκολ του Μανουσάκη στο 55’ και του Κορακάκη στο 74’. Ο Ίλια Ίβιτς στο 92’ μείωσε απλά το σκορ. Για την ιστορία εκείνη τη σεζόν η ΑΕΚ τερμάτισε στην 5η θέση με 55 βαθμούς.

Σεζόν 2004-05: ΑΕΚ – Ιωνικός 0-1

Ίσως η μεγαλύτερη ήττα σοκ της ΑΕΚ στη νεότερη εποχής της, που έκρινε φυσικά πρωτάθλημα. Με τον Ντέμη Νικολαΐδη και την ομάδα του από το καλοκαίρι του 2004 στο διοικητικό τιμόνι, με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο η ΑΕΚ με ομόνοια και τη δυναμική της ομάδας διεκδίκησε, κόντρα στα προγνωστικά το πρωτάθλημα ως το τέλος. Όμως στις 8 Μαΐου του 2005 ο Ιωνικός της γκρέμισε τα όνειρα, καθώς την κέρδισε μέσα στο ΟΑΚΑ με 0-1, μπροστά σε 45.000 κόσμο.

Η ΑΕΚ πήγε σε αυτό το ματς ως δεύτερη, ούσα στο -1 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και στο +2 από τον τρίτο Ολυμπιακό, στον οποίο λίγο καιρό πριν είχαν επιστραφεί οι -3 βαθμοί της τιμωρίας για τα επεισόδια των οπαδών του στη Νέα Σμύρνη. Το γκολ του Νατσούρα στο 87’ μνημονεύεται ακόμα, όπως και το γκολ του Σοάρες που κακώς ακυρώθηκε ως οφσάιντ στο 15’. Αν η ΑΕΚ κέρδιζε θα περνούσε πρώτη, καθώς την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός έμενε στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Νικητής της αγωνιστικής και του πρωταθλήματος τελικά ο Ολυμπιακός, ο οποίος κέρδισε 3-1 την Κέρκυρα και πέρασε πρώτος.

Σεζόν 2010-11: ΑΕΚ – Ολυμπιακός Βόλου 0-4

Απίστευτα… αλλοπρόσαλλη σεζόν για την ΑΕΚ η συγκεκριμένη, με πολλά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Μπορεί να κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, όμως γνώρισε και βαριές ήττες στο πρωτάθλημα, τερματίζοντας τελικά 3η. Για την 19η αγωνιστική στις 22 Ιανουαρίου του 2011, η ΑΕΚ του Χιμένεθ γνωρίζει τη συντριβή στο ΟΑΚΑ με 0-4 (Σανκαρέ 11’, Ούμπιδες 19’, Μόνιε 61’, Καπετάνος 80’) από τον Ολυμπιακό Βόλου. Εκείνο το βράδυ η ΑΕΚ έκανε… στροφή στο Κύπελλο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0