Μια Φώτο μια Ιστορία

Η απόκρουση του Σμάιχελ στο πέναλτι του Φαν Μπάστεν που έστειλε την Δανία στον τελικό του EURO 1992! (video)

Η απόκρουση του Σμάιχελ στο πέναλτι του Φαν Μπάστεν που έστειλε την Δανία στον τελικό του EURO 1992! (video)

22 Ιουνίου 1992: Η Δανία συνεχίζει να τρελαίνει το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο και με την σωτήρια επέμβαση του Πίτερ Σμάιχελ, περνάει στον μεγάλο τελικό του EURO 1992, βγάζοντας εκτός την Ολλανδία.

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

Ο αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβίας λόγω των εσωτερικών προβλημάτων, έφερε την Δανία να στα τελικά του EURO του 1992. Μία είσοδο που από μόνη της, αποτελούσε έκπληξη αλλά λίγοι είχαν αντιληφθεί την διαφορά που θα έκανε στην διοργάνωση. Ένας από τους πρωταγωνιστές, ήταν ο Πίτερ Σμάιχελ, ο οποίος σαν εμφανίζεται στα ημιτελικά του EURO.

Συγκεκριμένα, οι Δανοί προκρίθηκαν ως 2οι σε όμιλο με Γαλλία, Σουηδία και Αγγλία. Από εκεί είχε γίνει και ο μεγαλύτερος θόρυβος, καθώς τόσο οι «τρικολόρ» όσο και οι «λιοντάρια» ήταν μεταξύ των φαβορί του τίτλου. Η πρωτοπόρος του ομίλου, Ολλανδία, ήταν η ομάδα που βρέθηκε απέναντι της στα ημιτελικά. Ένα σύνολο που περιείχε τους Μπέργκαμπ, Κούμαν, Ρίκααρντ και Φαν Μπάστεν.

Ο Χένρικ Λάρσεν είχε βάλει μπροστά στο σκορ δύο φορές τους Δανούς, όμως Μπέργκαμπ και Ρίκααρντ ισοφάρισαν, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να πάει στα πέναλτι. Το γεγονός πως οι «οράνιε» ισοφάρισαν στο 86ο λεπτό, τους είχαν σαφές προβάδισμα. Ωστόσο, ο Πίτερ Σμάιχελ είχε την απάντηση.

Αμφότερες είχαν ευστοχήσει σε κάθε εκτέλεση, εκτός από την 2η των Ολλανδών. Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν έστησε τη μπάλα απέναντι στον πατέρα του Κάσπερ Σμάιχελ, με τους Κούμαν και Λάρσεν να έχουν βρει δίχτυα στις πρώτες τους εκτελέσεις. Ο Δανός πορτιέρο αντιλήφθηκε τις προθέσεις του θρυλικού επιθετικού και το απέκρουσε. Ένα πέναλτι που ήταν αρκετά κομβικό, καθώς οι εύστοχες εκτελέσεις των συμπαικτών του, χάρισαν την πολύτιμη πρόκριση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Στην φωτογραφία είναι λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Φαν Μπάστεν αντιληφθεί πως ο Σμάιχελ έχει μπλοκάρει την εκτέλεσή του και η χώρα του, είναι έτοιμη να μείνει εκτός θεσμού. Στον μεγάλο τελικό, η Δανία βρέθηκε απέναντι στην Γερμανία, την οποία κατάφερε να κερδίσει με 2-0, με τον διεθνή άσο να στέκεται επίσης εντυπωσιακά για να χαρίσει στην χώρα του τον πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο της.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0