Μια Φώτο μια Ιστορία

Τα πρόσωπα αλλάζουν όμως η φιλοσοφία μένει εδώ και μισό αιώνα στην Μπαρτσελόνα: Από τον Μίχελς μέσω του Κρόιφ και του Πεπ στον Τσάβι

Τα πρόσωπα αλλάζουν όμως η φιλοσοφία μένει εδώ και μισό αιώνα στην Μπαρτσελόνα: Από τον Μίχελς μέσω του Κρόιφ και του Πεπ στον Τσάβι

1988 – 2008 – 2021: Στο ποδόσφαιρο, μόνο συμπτώσεις δεν υπάρχουν. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και κάτι… δηλώνουν. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπαρτσελόνα από τον Τσάβι, είναι η φυσική συνέχεια από τις δύο, μεγάλες εποχές των «μπλαουγκράνα».

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να μην ακολουθεί την, γεμάτη τίτλους, ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, όμως συνεχίζει να στηρίζεται στην πρωτοποριακή εξέλιξη του ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα. Οι «μπλαουγκράνα» είναι από τις ομάδες που τους αρέσει να γυρίζουν σελίδα στην ιστορία του αθλήματος και να αλλάζουν τον τρόπο που το έχει συνηθίσει η κάθε εποχή. Η πρόσληψη του Τσάβι στην τεχνική ηγεσία και η επιστροφή του στην Βαρκελώνη μετά το 2015, όπου και αποχώρησε για την Αλ Σάαντ ως ποδοσφαιριστής ακόμα, είναι μία φυσική συνέχεια της παραπάνω φιλοσοφίας.

Ο Ρίνους Μίχελς ήταν ο άνθρωπος που τοποθέτησε την αφετηρία σε αυτό. Δεν ήταν ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, αλλά όταν ανέλαβε ως προπονητής, έφερε μαζί του και τον Γιόχαν Κρόιφ. Έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία, όπου μαζί του άλλαξαν όλο το ποδόσφαιρο μέσω του Άγιαξ και της Εθνικής Ολλανδίας. Ο Μίχελς είχε από κοντά τον Ολλανδό αστέρα ακόμα και όταν πήγαν στην Μπαρτσελόνα.

cruyff_michels_1.jpg

Ο Κρόιφ έγραψε ιστορία ως ποδοσφαιριστής. Ήταν αδύνατο, να μην φορέσει τα προπονητικά όταν θα έδυε η καριέρα του. Όπως και ο μέντοράς του, έτσι και εκείνος, έκανε τα πρώτα του βήματα στους πάγκους από τον Άγιαξ. Η συνέχεια, ωστόσο, ήταν ακριβώς ίδια. Ο επόμενος σταθμός, ήταν η Μπαρτσελόνα. Έμεινε στον πάγκο των Καταλανών από το 1988 μέχρι το 1996, με ένα μικρό διάλειμμα… ενός μήνα.

Η επιτυχία… τεράστια. Σε 413 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ο Κρόιφ μέτρησε 239 νίκες και άλλαξε όλη την ιστορία του ισπανικού συλλόγου. Συγκεκριμένα, κατέκτησε τέσσερις φορές το ισπανικόπρωτάθλημα, αφανίζοντας την κυριαρχία της Ρεάλ Μαδρίτης όπως και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που θαύμαζε πολύ ο Ολλανδός τεχνικός, ήταν και ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Καταλανός αμυντικός χαφ ήταν ο «εγκέφαλος» του άξονα και προερχόταν από τις ακαδημίες των «μπλαουγκράνα».

Έπαιξε για σχεδόν δέκα χρόνια και ήταν μία προσωπική επιλογή του Γιόχαν Κρόιφ για να αφήσει το «συννεφάκι» των ακαδημιών και να μπει στα βαθιά της πρώτης ομάδας. Με τον Ολλανδό στο πλάι του, μέτρησε 212 συμμετοχές. Περισσότερες από κάθε άλλο προπονητή, κάτι που επιβεβαιώνει πως, ότι διδάχθηκε, ήταν από τον «ιπτάμενο Ολλανδό». Αυτές οι γνώσεις δεν περιορίστηκαν στον ποδοσφαιρικό τομέα.

Φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2008. Ένα χρόνο πριν, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει αναλάβει τις τύχες της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα και οι «μπλαουγκράνα» ψάχνουν τον κατάλληλο για να οδηγήσει την ομάδα ξανά στην κορυφή. Ο άλλοτε άσος της είναι ο… εκλεκτός. Οι αντιπαραθέσεις ήταν πολλές, όμως αυτά που είχε προσφέρει στην Μπαρτσελόνα ως ποδοσφαιριστής, του άφηναν μία πίστωση χρόνου. Η πίστη του Κρόιφ ήταν η «ασπίδα» που άφηνε τον Πεπ να φέρει την επανάσταση στο ποδόσφαιρο.

14589025766621_1.jpg

Τέσσερα χρόνια ήταν αρκετά για να τα πάρει… όλα. Πέρα από τις 179 νίκες σε 247 ματς, ο Καταλανός προπονητής έβαλε το «τίκι-τάκα» στην ζωή μας και πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα, δύο Champions League, δύο κύπελλα Ισπανίας, δύο Διηπειρωτικά και ισάριθμα UEFASuperCup. Ο απολογισμός μιλάει από μόνο του και με ένα ρόστερ γεμάτο αστέρες όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Αντρές Ινιέστα και οΤσάβι.

Ο τελευταίος, καλείται να συνεχίσει αυτή την αρμονική συνέχεια που έχει χτίσει η Μπαρτσελόνα. Ο Τσάβι έπαιξε εκεί για συνολικά 17 χρόνια με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό «θρύλο» της. Το 2015, με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησε την Μπαρτσελόνα με την σκέψη πως θα επιστρέψει σε άλλο πόστο. Αυτό του προπονητή. Στην Αλ Σάαντ ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και φόρεσε τα… προπονητικά. Μέσα σε μία διετία, έπεισε πως μπορεί να μαγέψει και τους… πάγκους με τις ιδέες και το μυαλό του.

Ο Πεπ του έχει δώσει τις ευλογίες και ο Τζοάν Λαπόρτα, την ευκαιρία να δείξει τι αξίζει. Ο Τσάβι δεν είναι ο «νέος Γκουαρντιόλα», όπως και ο Πεπ δεν ήταν ο νέος Κρόιφ. Όμως μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει αυτή την αρμονική σειρά που κάνει το ποδόσφαιρο περισσότερο ρομαντικό και ακόμα παραπάνω… απρόβλεπτο.

1572376751_136825_1572376862_noticia_normal.jpg

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0