Μια Φώτο μια Ιστορία

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Η γουρουνοκεφαλή… δώρο στον «προδότη» Φίγκο

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Η γουρουνοκεφαλή… δώρο στον «προδότη» Φίγκο

23 Νοεμβρίου 2002: Το El Clasico ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στιγματίζεται, όταν οι οπαδοί της πρώτης, ανάμεσα σε δεκάδες αντικείμενα, πέταξαν ένα κεφάλι γουρουνιού στο μέρος του «προδότη» Λουίς Φίγκο.

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

«Δεν είχα δει το γουρουνάκι, αλλιώς θα είχα τσιμπήσει έναν μεζέ. Είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι κάποιος είναι δυνατόν να μπει μέσα στο γήπεδο, έχοντας μαζί του ένα κεφάλι γουρουνιού ή ένα μπουκάλι ουίσκι. Αυτό δεν είναι αθλητισμός. Κατανοώ την αντιπαλότητα, αλλά αυτό ξεπερνάει κάθε όριο». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Λουίς Φίγκο, όταν έγινε πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο περίεργες στιγμές στην ιστορία των El Clasico.

Ήταν βράδυ της 23ης Νοεμβρίου του 2002. Η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί την Ρεάλ Μαδρίτης, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της La Liga. Όπως είναι λογικό, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Πορτογάλο εξτρέμ, ο οποίος ήταν ο μεγάλος συνδετικός κρίκος των δύο μονομάχων. Όμως, καλύτερα να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Λουίς Φίγκο, το καλοκαίρι του 1995, έκανε τη Μπαρτσελόνα να βγάλει από ταμεία της 2,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Τα 45 γκολ και οι 56 ασίστ στα πέντε χρόνια παρουσίας του, αποζημίωσαν και με το παραπάνω την συγκεκριμένη επένδυση. Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής είχε εξελιχθεί σε έναν ηγέτη των «μπλαουγκράνα» όμως η δίψα του Φλορεντίνο Πέρεθ για να γίνει πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, έφερε αντίθετα αποτελέσματα.

Το καλοκαίρι του 2000, μόλις εκλέγει πρόεδρος των «μερένχες», κράτησε τον προεκλογικό του λόγο και με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ, «έσπασε» την ρήτρα αποδέσμευσης που είχε στη Μπαρτσελόνα. Ο ποδοσφαιριστής δίνει τα χέρια με την Ρεάλ Μαδρίτης και μία τεράστια κόντρα αρχίζει. Οι οπαδοί των «μπλαουγκράνα» δεν το πήραν με καλό μάτι την συγκεκριμένη κίνηση και η «νίκη» της Ρεάλ σε αυτή την υπόθεση, έχει μείνει στην ιστορία.

Στην πρώτη του εμφάνιση στο Καμπ Νου, το γήπεδο δεν σταμάτησε να τον αποδοκιμάζει και τα συνθήματα έδιναν και έπαιρναν, όπως και οι κατάρες. Ωστόσο, στο δεύτερο παιχνίδι που πήγε στο γήπεδο της Βαρκελώνης, ο Λουίς Φίγκο βρήκε μπροστά του μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Το μίσος που υπήρχε σε ένα στάδιο 100 χιλιάδων οπαδών, ήταν πέρα από τα όρια και το παιχνίδι της 23ης Νοεμβρίου του 2002, έμεινε στην ιστορία για μία συγκεκριμένη στιγμή.

Στο αγωνιστικό κομμάτι δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Το ματς έληξε στο 0-0 με λίγες φάσεις και ελάχιστο θέαμα. Όμως, τα λεπτά που ο Λουίς Φίγκο στήθηκε στην γωνία του κόρνερ για να εκτελέσει, κάθε είδους αντικείμενο εκτοξεύθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Αρχικά, το μπουκάλι ουίσκι «J&B» φαινόταν σαν κάτι… ακραίο δίπλα στα δεκάδες μπουκαλάκια νερού που υπήρχαν στον αγωνιστικό χώρο. Όμως οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα το πήγαν ένα βήμα… παρακάτω.

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε δίπλα στον Φίγκο ένα κεφάλι… γουρουνιού. Αυτή η ενέργεια έφερε και την διακοπή του αγώνα για 16 λεπτά αλλά και την οργισμένη αντίδραση των εφημερίδων της επόμενης μέρας. Συγκεκριμένα, η Mundo Deportivo έγραψε: «Αυτό όχι! Απαράδεκτη στάση μιας μειοψηφίας που έριξε αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο». Τέλος, η τιμωρία ήταν δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων ευρώ.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0