Face to Face

Ο Χρήστος Βολικάκης στο BN Sports: «Τεράστια η δίψα μου για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς»

Ο Χρήστος Βολικάκης στο BN Sports: «Τεράστια η δίψα μου για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς»
Ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης, Χρήστος Βολικάκης έναν μήνα πριν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο μιλάει στο BN Sports για το μεγάλο του όνειρο, να γυρίσει στη χώρα μας με ένα μετάλλιο!

Αποτελεί τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή που έχουμε αυτή τη στιγμή στο άθλημα της ποδηλασίας στη χώρα μας. Πολλές και μεγάλες επιτυχίες στο «παλμαρέ» του, όπως τα δύο χρυσά μετάλλια στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ της Λευκορωσίας του 2019, όπως η στέψη του ως Κυπελλούχος Κόσμου τις σεζόν 2011-2012 και 2018-2019, 2019-2020.

Έχει κερδίσει συνολικά πάνω από 80 χρυσά μετάλλια, κατέχει 11 Εθνικά ρεκόρ και έχει συμμετάσχει ως σήμερα σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο (2008-3η θέση) στο Λονδίνο (2012-9η θέση) και στο Ρίο (2016-12η θέση).

Ο 33χρονος Χρήστος Βολικάκης -ο οποίος έχει επαναφέρει την ποδηλασία στο επίκεντρο με τις επιτυχίες του σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο- θα εκπροσωπήσει περήφανα τη χώρα μας για 4η φορά στην καριέρα του.

Το «BN Sports» λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα (28/6) για έναν εξαήμερο αγώνα στην Ιταλία, επικοινώνησε μαζί του, ώστε να μας μεταφέρει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του ενόψει της τεράστιας «αποστολής» του στο Τόκιο, με τους αγώνες να αρχίζουν στις 23 Ιουλίου και να ολοκληρώνονται στις 8 Αυγούστου.

ΧΡΗΣΤΟΣ_ΒΟΛΙΚΑΚΗΣ-4.jpg

Η συνέντευξη:


-Είστε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μια τέτοια διάκριση σας γεμίζει με αυτοπεποίθηση ενόψει της επικείμενης 4ης συμμετοχής σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες;


«Σίγουρα αυτό το συναίσθημα με διακατέχει. Όλα αυτά τα χρόνια και μετά από όλες τις ηλικιακές βαθμίδες που έχω περάσει, σχεδόν κάθε σεζόν κατακτώ μετάλλια στις διοργανώσεις που διαγωνίζομαι και σε Ευρωπαϊκό αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πήχης δεδομένα είναι ψηλά, ωστόσο έχω βρεθεί αντιμέτωπος ξανά με τους αθλητές που θα συναντήσω στο Τόκιο και πολλούς εξ' αυτών μάλιστα έχω καταφέρει και να τους κερδίσει στο παρελθόν. Θεωρώ πως αν η προετοιμασία πάει όπως πρέπει και βρεθώ στην καλύτερη μου μέρα, τότε θα πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το μειονέκτημα, όμως, είναι η έλλειψη αγώνων, καθώς λόγω του Covid-19 έχουν αναβληθεί αρκετές διοργανώσεις και στην ποδηλασία δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο ώστε να επιτύχει κανείς».


-Μετά την οριστικοποίηση της πρόκρισης σας στους Ολυμπιακούς είχατε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως: «Περάσαμε από χίλια κύματα, χαρήκαμε νίκες, στεναχωρηθήκαμε από ήττες, σηκώσαμε την Ελληνική σημαία ψηλά. Τέταρτοι Ολυμπιακοί Αγώνες για μένα και νιώθω πιο διψασμένος από ποτέ για διάκριση». Αυτή η δίψα που ανέφερατε είναι το «κλειδί» για να επιστρέψετε στην Ελλάδα με ένα μετάλλιο;


«Πάντα νοοτροπία μου είναι να δίνω τα πάντα και να προσπαθώ για το καλύτερο. Είναι η 4η φορά που συμμετέχω σε Ολυμπιακούς, αλλά η πρώτη στο συγκεκριμένο αγώνισμα (σ.σ. το Omnium) και το Ολυμπιακό μετάλλιο είναι το μόνο που μου λείπει.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω μια πορεία που ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ και νιώθω σε ένα βαθμό γεμάτος.

Η δίψα, όμως, για το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς είναι τεράστια».


-Κοιτώντας έναν χρόνο πίσω από σήμερα. Τι σας δίδαξε η ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η γενικότερη περιπέτεια με τον κορωνοϊό;


«Το μότο στη ζωή μου πάντα ήταν το “κάθε εμπόδιο για καλό”. Ωστόσο δεν ξέρω αν μπορώ να πω κάτι τέτοιο για την ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων πέρσι. Είχα το πλάνο μου, συμμετείχα σε πολλούς αγώνες, γεγονός το οποίο με βοήθησε τόσο στο να βρίσκομαι σε καλή φόρμα όσο και στο να γνωρίζω σε τι κατάσταση θα είναι οι αντίπαλοι μου.

Τίποτα, όμως, από αυτά δεν ίσχυε για φέτος, καθώς ήρθαν τα πάνω-κάτω. Είχα περισσότερο χρόνο να προπονηθώ, να ενισχύσω τα πλεονεκτήματα και να περιορίσω τα μειονεκτήματα, αλλά δεν έχω –όπως και άλλοι αθλητές- ικανοποιητικό αριθμό αγώνων στα πόδια μου και δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αντίπαλοι, όπως το ίδιο βέβαια ισχύει και για εκείνους αντίστοιχα.

Νιώθω πως όλοι μας είμαστε λίγο με “δεμένα” μάτια και κούρσα με τη κούρσα, αγώνα με τον αγώνα είναι κάτι που σίγουρα θα παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει να μπω δυνατά, να έχω την ψυχολογία με το μέρος μου και όλα θα φανούν.

Όσο για το γενικότερο κομμάτι της πανδημίας, έχω μάθει σαν άνθρωπος να ξεπερνάω εμπόδια στη ζωή μου. Είναι σίγουρα μια πολύ κακή συγκυρία που έπρεπε και πρέπει να ξεπεράσουμε οριστικά. Ήταν σωστή η απόφαση να ακυρωθούν οι Αγώνες, καθώς προέχει η δημόσια υγεία και εύχομαι να μην έχουμε άλλο πισωγύρισμα».

ΧΡΗΣΤΟΣ_ΒΟΛΙΚΑΚΗΣ-5.jpg


-Πριν λίγες εβδομάδες είχατε βρεθεί στο Μεξικό, όπου και κάνατε προπονήσεις. Πως ήταν η συγκεκριμένη εμπειρία και γιατί διαλέξατε τη συγκεκριμένη χώρα;


«Ήταν εξαιρετική επιλογή το Μεξικό για προετοιμασία και όλα κύλησαν άριστα. Διαλέξαμε εγώ και η ομάδα μου το συγκεκριμένο μέρος, διότι ήταν στα 2.000 μέτρα υψόμετρο και βοηθάει αρκετά στο να τεστάρουμε στον καλύτερο βαθμό την αντοχή και την απόδοσή μας.

Το ποδηλατοδρόμιο αυτό το γνωρίζω καλά, διότι έχω τρέξει σε πολλές διοργανώσεις εκεί, ενώ με βοήθησε και ο καιρός που ήταν ζεστός. Όλη βέβαια αυτή η προετοιμασία είχε ξεκινήσει με σκοπό να συμμετέχουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κολομβίας, το οποίο όμως αναβλήθηκε εξαιτίας των εξεγέρσεων που διαδραματίζονταν στη χώρα. Θέλαμε αυτό τον αγώνα, θα πηγαίναμε αρκετά καλά και μας στεναχώρησε αυτή η εξέλιξη.

Παράλληλα, ακυρώθηκε και το Ευρωπαϊκό στο Μινσκ, λόγω του περιστατικού αεροπειρατείας με τη Λιθουανία και πλέον αμφότερα έχουν μετατεθεί για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Θα είναι συνεπώς... “καυτή” η συνέχεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».


-Είχατε αναφέρει πως κορυφαία στιγμή της καριέρας σου είναι το μετάλλιο που κατακτήσατε σε ηλικία 19 ετών στην Αγγλία. Κοιτώντας πίσω σε αυτή τη στιγμή και μετά από όλες τις σπουδαίες διακρίσεις που πετύχατε τα χρόνια που ακολούθησαν, ποια θεωρείται ότι ήταν τα συστατικά της επιτυχίας;

«Σίγουρα ένας συνδυασμός συστατικών όπως η σκληρή δουλειά, οι θυσίες και η αφοσίωση στον στόχο, ένα “πακέτο” που είχα μάθει να ακολουθώ από μικρός. Το ταλέντο από μόνο του δεν μπορεί να σε φτάσει κάπου και πρέπει να το συνοδεύσεις με δουλειά, αγάπη και πίστη.

Τόσο εγώ όπως και πολλοί άλλοι αθλητές δεν πρόκειται να βρουν τίποτα “στρωμένο”, θα συναντήσουν πολλά εμπόδια. Έφτασα πολλές φορές στο σημείο να θέλω να τα παρατήσω, αλλά ποτέ δεν το έκανα και γι'αυτό έφτασα στη θέση να πετύχω όλες αυτές τις διακρίσεις».


-Ο Έλληνας έχει δείξει πως αγαπάει το ποδήλατο. Θα θέλατε να ήσασταν η μεγάλη αφορμή για να μπει επιτέλους η ποδηλασία σε κάθε ελληνικό σπίτι;

«Πιστεύω πως αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει σε ένα βαθμό τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις επιτυχίες που έχω φέρει στην Ελλάδα.

Παρ'όλα αυτά σε σχέση με άλλες χώρες είμαστε ακόμα πίσω, αλλά θα συνεχίσω να προωθώ το άθλημα όσο μπορώ και να πάρει και η Ποδηλασία τη θέση και αναγνώριση που αξίζει».


-Η συμμετοχή ενός αθλητή στους Ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί την ύψιστη τιμή στον αθλητισμό. Ποιους, όμως, άλλους στόχους έχετε θέσει για το μέλλον;


«Πιο άμεσα ως στόχοι μπροστά μου –μετά το Τόκιο- είναι το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Και μετέπειτα θα εισέλθουμε ξανά στο νέο Ολυμπιακό “κύκλο”, στοχεύοντας το Παρίσι.

Εκτός αυτού, όλοι οι αγώνες, στους οποίους θα συμμετέχω στο μεσοδιάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικοί, διότι αυτοί δίνουν και τους βαθμούς που διαμορφώνουν την Παγκόσμια κατάταξη».

ΧΡΗΣΤΟΣ_ΒΟΛΙΚΑΚΗΣ-1.jpg


-Πως είναι μια τυπική ημέρα στη ζωή του Χρήστου Βολικάκη;


«Η μέρα μου ξεκινάει με το πρωινό μου. Αναχωρώ στη συνέχεια για το Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, όπου και αρχίζει η προπόνηση στις 10.00 το πρωί. Έως τις 14.30 το μεσημέρι δουλεύουμε στην ποδηλασία πίστας και μετά επιστρέφω στον Άγιο Κοσμά.

Τρώω το μεσημεριανό μου γεύμα, ξεκουράζομαι και συνήθως η απογευματινή προπόνηση είτε θα είναι ποδηλασία δρόμου (σ.σ. ξεκινάει από τον Άγιο Κοσμά ως το Σούνιο) είτε θα αφορά πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης.

Επιστρέφοντας κάνω τις απαραίτητες φυσιοθεραπείες, μετά βραδινό φαγητό και... ύπνος»!


-Στο Βόλο φτιάχνεται προς τιμήν σας Ποδηλατοδρόμιο δίπλα από το Πανσθεσσαλικό Στάδιο. Όταν το μάθατε ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις;


«Η δημιουργία του Ποδηλατοδρομίου στο Βόλο είναι ένας αγώνας ζωής που δίνουμε εγώ και η οικογένειά μου όλα αυτά τα χρόνια. Ως τώρα παίρναμε μόνο υποσχέσεις, αλλά όταν φέραμε την πρόταση μας τόσο στον τωρινό Δήμαρχο όσο και στον Περιφερειάρχη, την “αγκάλιασαν” από την πρώτη στιγμή και θα υλοποιηθεί, γεγονός βεβαίως που μας γεμίζει με μεγάλη χαρά. Είναι ένας όνειρο ζωής.

Μάλιστα, όπως έχω πληροφορηθεί, το εγχείρημα θα στηρίξει και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ.Αυγενάκης. Είμαστε το μοναδικό άθλημα που έχει μόνο ένα Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ και αυτό προκαλεί μεγάλες δυσκολίες.

Έφευγα μικρός από το σπίτι μου από το 2004 για να πηγαίνω εκεί να προπονούμαι κι ενώ πήγαινα ακόμα σχολείο. Το έργο θα γίνει δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου, θα αναπτύξουμε τις Ακαδημίες και θα αποτελέσει έναν υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο -παίζοντας και μεγάλο ρόλο στον αθλητικό τουρισμό, διότι ο Βόλος συνδυάζει βουνό και θάλασσα- στο οποίο μάλιστα θα επιδιώξουμε και να φέρουμε μεγάλες διοργανώσεις».


-Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που θα σας απολαύσουν από τους δέκτες τους στο Τόκιο;

«Νιώθω την αγάπη όλων των Ελλήνων. Άπαντες πρέπει να χειροκροτήσουν όλους τους Έλληνες αθλητές που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς όλοι μας δώσαμε ένα τεράστιο αγώνα για να βρεθούμε στο Τόκιο.

Και μακάρι να γυρίσουμε με πολλές επιτυχίες στη χώρα μας».

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0