Football Talk

Champions League: «Μπαλάκια γιοκ», η κλήρωση θα εκτελείται με τη… βοήθεια υπολογιστή!

Champions League: «Μπαλάκια γιοκ», η κλήρωση θα εκτελείται με τη… βοήθεια υπολογιστή!

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε. Η αλλαγή στο φορμάτ του Champions League από τη προσεχή χρονιά αλλάζει και τη διαδικασία της κλήρωσης. Τέλος τα μπαλάκια, καθώς η διαδικασία θα εκτελείται στο εξής με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

Από την προσεχή χρονιά (2024/2025), το Champions League εισέρχεται σε μία νέα εποχή. Πέραν της αύξησης των ομάδων (από 32 σε 36) που θα συναγωνίζονται στη νέα διοργάνωση, θα υπάρχει δεδομένα μία δομική αλλαγή στη φιλοσοφία διεξαγωγής του τουρνουά. Το σύστημα των ομίλων «πνέει τα λοίσθια» και προσφέρει τη θέση του στον ενιαίο όμιλο των 36 ομάδων και των οκτώ αγωνιστικών (έναντι των έξι που είχαμε συνηθίσει), όπου κάθε ομάδα θα κληρώνεται με δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ δυναμικότητας (4 συνολικά με βάση τη βαθμολογία των ομάδων στην UEFA).

Τέσσερα παιχνίδια θα διεξάγονται εντός έδρας και τέσσερα παιχνίδια θα διεξάγονται εκτός έδρας. Επομένως, τα «διπλά» παιχνίδια αποτελούν παρελθόν. Κι εκεί που όλοι θεωρούσαν πως υπήρχε ήδη αρκετό μπέρδεμα στη συζήτηση, θα πρέπει να γίνει η επισήμανση πως από αυτή τη διαδικασία αποκλείεται το σενάριο ομάδες από την ίδια χώρα να τεθούν αντιμέτωπες, τουλάχιστον στην πρώτη φάση των οκτώ αγωνιστικών.

Από την UEFA υπολογίστηκε πως σε περίπτωση που η κλήρωση για το επόμενο Champions League διεξαχθεί με τον πατροπαράδοτο τρόπο, εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σε περίπου 3 με 4 ώρες και για τα «μάτια» της θα απαιτηθούν περίπου 900 μπαλάκια!

 Η διάρκειά της δηλαδή, θα είναι ισοδύναμη με την πρόσφατη τελετή των Όσκαρ! Αφάνταστος λογιστικός φόρτος.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε πως η αλλαγή στο νέο φορμάτ θα φέρει αλλαγή και στον τρόπο της κλήρωσης. Μπαλάκια γιοκ. Κομπιούτερ ον είναι το σύνθημα. Μία εταιρεία πληροφορικής με έδρα το Hertfordshire θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την αποστολή. Από την πλευρά της, η UEFA εγγυάται για την ακεραιότητα της διαδικασίας, έχοντας προσλάβει την περίφημη πολυεθνική ελεγκτική Ernst & Young για να επιβλέπει τις «εργασίες».

Μοναδική εξαίρεση, αποτελεί η χειροκίνητη επιλογή της πρώτης ομάδας από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να εκκινήσει με κάθε επισημότητα η τελετή.

Το νέο φορμάτ, επηρεάζει και τις διασταυρώσεις, καθώς οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες οκτώ θέσεις θα μπορούν να αναμετρηθούν μεταξύ τους μόνο σε περίπτωση που συναντηθούν στον τελικό (ακολουθώντας το seeding των διοργανώσεων του τένις).

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο καλεντάρι, με το πλέον επικρατέστερο σύστημα διεξαγωγής να αναφέρεται σε πραγματοποίηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης σε matchweeks, στη διάρκεια της οποίας θα παίζονται οι αγώνες του νέου Champions League.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπαίνει σε μία νέα εποχή και η UEFA δείχνει έτοιμη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να συνδυάσει τις επαναστατικές αλλαγές με την επιτυχία. Η UEFA δεν «φείδεται» χρημάτων και σκοπεύει να το μοιράσει στις ομάδες της γενναιόδωρα.

Όπως επίσης ισχυρίζεται, το νέο φορμάτ θα φέρει αύξηση στον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από 96 σε 108. Σε ό,τι αφορά την Premier League δε, είναι δυνατό, ευρωπαϊκά εισιτήρια να διαμοιράζονται σε 11 από τις 20 ομάδες!

Εξέλιξη πραγματικά αδιανόητη. 

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0