Football Talk

Τότεναμ: Ο Κόντε φτιάχνει μια ομάδα που… τρομάζει με τις «ευλογίες» της διοίκησης

Τότεναμ: Ο Κόντε φτιάχνει μια ομάδα που… τρομάζει με τις «ευλογίες» της διοίκησης

Μετά από μια ιδιαίτερη σεζόν, ο Αντόνιο Κόντε έχει φέρει… ιταλική φινέτσα στην Τότεναμ και ετοιμάζεται για το επόμενο επίπεδο, μέσω ενός γεμάτου καλοκαιριού.

Στις 2 Νοεμβρίου του 2021 ο Αντόνιο Κόντε γινόταν και επίσημα ο νέος προπονητής μιας απογοητευτικής Τότεναμ, η οποία βρισκόταν μακριά από τον καλό της εαυτό αλλά και από τα… ευρωπαϊκά εισιτήρια. Μερικούς μήνες μετά, ο Ιταλός «μάγος» έχει μεταμορφώσει την ομάδα και την έχει οδηγήσει στην τέταρτη θέση της Premier League και στο Champions League.

Το πρώτο βήμα έγινε, οι «Spurs» επέστρεψαν στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και οι ποδοσφαιριστές τους (κυρίως ο Χάρι Κέιν) είναι ξανά χαρούμενοι. Όπως όμως ξέρει ο Κόντε αλλά και ο πρόεδρος Ντάνιελ Λίβι, η ομάδα πρέπει να «χτίσει» στις επιτυχίες αυτές και οι μεταγραφές των Μπισουμά, Πέρισιτς, Ριτσάρλισον (αλλά και οι… προ των πυλών Λενγκλέ και Σπενς) δείχνουν πως βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ο Ιανουάριος που έδειξε τον δρόμο

Για κάθε προπονητή που αναλαμβάνει μια ομάδα στην μέση της σεζόν, η άμεση εφαρμογή της φιλοσοφίας του είναι τουλάχιστον δύσκολη αν όχι αδύνατη. Ο Αντόνιο Κόντε, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το 3-5-2, δεν αποτελεί εξαίρεση, εκμεταλλεύτηκε όμως την χειμερινή μεταγραφική περίοδο για να «εμπλουτίσει» την ομάδα με τους ιδανικούς παίκτες για το σύστημα του.

Ροντρίγκο Μπεντανκούρ και Ντέγιαν Κουλουσέφκσι ήρθαν στο Λονδίνο από την Γιουβέντους και υπό τις οδηγίες του Ιταλού αναγεννήθηκαν. Ειδικά ο Σουηδός αποτέλεσε μια από τις καλύτερες μεταγραφές της Premier League για την περσινή σεζόν, καθώς πέτυχε πέντε γκολ ενώ μοίρασε και οχτώ ασίστ στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

Μαζί με Κέιν (12 γκολ, επτά ασίστ) και Σον (15 γκολ και τέσσερις ασίστ) ήταν κομβικοί για την επιθετική λειτουργία της Τότεναμ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της τέταρτης θέσης. Τα δύο μεταγραφικά αποκτήματα του Κόντε τον Ιανουάριο απέδωσαν (όχι τυχαία) και απέδειξαν πως ο Ιταλός… ξέρει να ψωνίζει.

Ένα (μεταγραφικό) καλοκαίρι που προκαλεί αίσθηση

Η σεζόν, λοιπόν, έφτασε στο τέλος της και η Τότεναμ κλήθηκε να δείξει πως μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται, αποδεικνύοντας πως… έχει πρόγραμμα. Με την στήριξη την διοίκησης, ο Κόντε βγήκε στην αγορά και με μεθοδικές και στοχευμένες κινήσεις κάνει τους φίλους της ομάδας να χαμογελούν.

Πρώτος… κρότος, αλλά και ένδειξη της μεταγραφικής πολιτικής, η απόκτηση του Ιβάν Πέρισιτς. Ο Κροάτης μπορεί να έχει μπει στο 33ο έτος της ηλικίας του, ήταν όμως βασικός στόχος του Ιταλού τεχνικού. Και υπάρχει λόγος. Οι δυο τους είχαν συνυπάρξει στην Ίντερ, την σεζόν που σήκωσε το πρωτάθλημα (2020-21), με τον Πέρισιτς να διαπρέπει στην θέση του αριστερού μπακ-χαφ.

Ο Μπισουμά, το δεύτερο ηχηρό απόκτημα της Τότεναμ, δεν έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Κόντε, έχει όμως όλα τα φόντα να «δέσει» στο σύστημά του. Δυνατός, all-around ποδοσφαιριστής, ταιριάζει «γάντι» στο πρότυπο μέσου που θέλει ο 52χρονος προπονητής. Αποτέλεσε άλλωστε έναν από τους πιο ποιοτικούς και επιδραστικούς παίκτες στην εξαιρετική σεζόν της Μπράιτον, η οποία την οδήγησε στην ένατη θέση, την καλύτερη στην ιστορία της.

Τέλος, ο Ριτσάρλισον ήρθε να συμπληρώσει την (ήδη γεμάτη ποιότητα) επίθεση της Τότεναμ. Ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα της Έβερτον, η οποία είχε ανάγκη να πουλήσει, αποτελεί δήλωση από την πλευρά των «Spurs», που θέλουν να δείξουν πως μπορούν και θέλουν να φέρουν ονόματα από το πάνω ράφι.

Φυσικά, οι Λονδρέζοι δεν σταματάνε εκεί. Ο Λενγκλέ της Μπαρτσελόνα φαίνεται πως βρίσκεται μια «ανάσα» από το να γίνει ποδοσφαιριστής του Κόντε και να ενισχύσει την άμυνά του. Ταυτόχρονα, κοντά στην Τότεναμ βρίσκεται και ο Τζεντ Σπενς, το 21χρονο «διαμάντι» της Μίντλεσμπρο (δεξί μπακ-χαφ, όπως αρέσει στον Ιταλό), που ως δανεικός στην Νότιγχαμ Φόρεστ την περσινή σεζόν ήταν καταλυτικός στην άνοδο της ομάδας.

Η Τότεναμ κάνει ήδη βήματα προς τα μπροστά. Με τον Αντόνιο Κόντε αρχιτέκτονα (και με την βοήθεια του Ντάνιελ Λίβι) φαίνεται πως «χτίζει» κάτι μεγάλο. Με το καλοκαίρι της να είναι ήδη… καυτό, η ομάδα «φωνάζει» πως θέλει να αλλάξει επίπεδο και υπόσχεται μια επεισοδιακή σεζόν!

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0