Football Talk

Καμερούν: Οι απόγονοι του Σάμουελ Ετό έγιναν «λιοντάρια» για τον Ρίγκομπερτ Σονγκ και γράφουν ιστορία από την αρχή!

Καμερούν: Οι απόγονοι του Σάμουελ Ετό έγιναν «λιοντάρια» για τον Ρίγκομπερτ Σονγκ και γράφουν ιστορία από την αρχή!
Στο Παγκόσμιο του Κατάρ θα βρίσκεται το Καμερούν, το οποίο κατόρθωσε να εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο με τρόπο ηδονικό. Η πορεία μίας αναδομημένης ομάδας η οποία κατάφερε να αποκλείσει την Αλγερία και να σκορπίσει χαρά στους 27 εκ. κατοίκους της...
Tα προκριματικά του υποτιμημένου αφρικανικού ποδοσφαίρου προσέφεραν τεράστιες συγκινήσεις, περιλαμβάνοντας δύο προκρίσεις στην κόψη του ξυραφιού. Και γέννησαν ενδιαφέρουσες ιστορίες, καθώς πλην του αποκλεισμού της Αιγύπτου του Μοχάμεντ Σαλάχ, ανέδειξαν την επιστροφή μίας παραδοσιακής ποδοσφαιρικής δύναμης. Ο λόγος για το Καμερούν του Ρίγκομπερτ Σονγκ και των πέντε Κόπα Άφρικα...

Μία ομάδα την οποία αναγνωρίζουν απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι και σε αυτό ευθύνεται η άλλοτε παρουσία του Σάμουελ Ετό. Όπως και οι διαδοχικές της παρουσίες σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέχρι το 2018, εκεί όπου δεν κατόρθωσε να συμμετάσχει στο τουρνουά της Ρωσίας. Στο γεγονός αυτό κρύβεται και το μέγεθος της τωρινής επιτυχίας, με την λαχτάρα για πρόκριση να υπήρχε έκδηλη στα μάτια των πρωταγωνιστών. 

Με γνώμονα την ιστορία

H δεύτερη χώρα σε κατακτήσεις του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής επέστρεψε, επιτυγχάνοντας και πάλι σπουδαίες διακρίσεις. Τρίτη θέση στο προ ολίγων μηνών διεθνές τουρνουά της ηπείρου και πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ.  

Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Η δυναμική της ομάδας αποτυπώνεται στις επτά διαδοχικές συμμετοχές της στο τουρνουά, με μικρή παρένθεση το διάλλειμα του 2018. Από το 1990 μέχρι σήμερα, έχει αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Σάμουελ Ετό, o Ροζέ Μιλά, ο Γκέρεμι, αλλά και ο νυν προπονητής της Ρίγκομπερτ Σονγκ

 talani.jpg

Συνδετικός κρίκος

Σπουδαία καριέρα σαν ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε στα ευρωπαϊκά γήπεδα με φανέλες όπως αυτή της Λίβερπουλ και της Γουέστ Χαμ. Επί 17 συναπτά έτη ενεργό μέλος της εθνικής Καμερούν, την οποία υπηρέτησε ως αρχηγός, διατηρώντας το ρεκόρ με τις περισσότερες συμμετοχές!

Η παρουσία του συνδυάστηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του έθνους, έχοντας κατακτήσει δύο φορές το Κόπα Άφρικα και πραγματοποιώντας την πιο επιτυχημένη πορεία σε Παγκόσμιο, φτάνοντας στα προημιτελικά της διοργάνωσης του 2002.

Από φέτος κάθεται στον πάγκο της ομάδας, με τους συμπατριώτες του να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις ηγετικές του ικανότητες. Γεγονός το οποίο μέχρι στιγμής αποδίδει, με το σύνολο του να χτίζει μέταλλο και να διασχίζει σιγά-σιγά το μονοπάτι των επιτυχιών.

 1111_3_1.jpg

Απόγονοι του Ετό 

Εκτός του προπονητή, υπάρχει βέβαια και η τωρινή φουρνιά, η οποία αποτελείται από ικανότατους παίκτες που αγωνίζονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πρώτη και καλύτερη η αιχμή του δόρατος, η επιθετική τριάδα που αποτελείται από τους ΑμπουμπακάρΤσούπο Μότινγκ και Τοκό Εκαμπί

Από κοντά και ο Ονάνα, ένας εκ των πιο ελπιδοφόρων τερματοφυλάκων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο οποίος από την επιστροφή του και έπειτα (απουσία λόγω τιμωρίας για ντόπινγκ), δείχνει και πάλι ικανός να στερήσει την χαρά από τους αντιπάλους του.

Άξια αναφοράς και η «ελληνική παροικία», καθώς δύο παίκτες που αγωνίζονται στην Super League 1, θα δώσουν το παρών στο Κατάρ. Ο λόγος για τους Επασί του ΟΦΗ και Κούντε του Ολυμπιακού, με τον δεύτερο μάλιστα να έχει ενεργό ρόλο στα αγωνιστικά πλάνα της ομάδας.

 toko_1.jpg

Ο δρόμος για το Κατάρ

Για να φτάσει το Καμερούν στο σήμερα, χρειάστηκε να κάνει υπερβάσεις. Αρχής γενομένης της φάσης των ομίλων όπου άφησε εκτός την Ακτή Ελεφαντοστού. Η αφρικανική τιτανομαχία έδειξε νικήτρια την ομάδα του Σονγκ, στο νήμα, κατορθώνοντας να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της με διαφορά μόλις δύο βαθμών. 

Ισχυρή παρουσία τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, διατηρώντας τα καλύτερα νούμερα ολόκληρου του ομίλου, με 13 γκολ υπέρ και μόλις 3 κατά. Με μονάχα μία ήττα η τελική συγκομιδή έδειξε 15 βαθμούς σε μόλις 6 αναμετρήσεις. 

Ακολούθησε το τελευταίο βήμα και η κλήρωση με την Αλγερία, από την οποία ηττήθηκε με 1-0 στην έδρα του. Στην ρεβάνς η κατάσταση αντιστράφηκε, με το τέρμα του Τσούπο Μοτινγκ να οδηγεί την αναμέτρηση στην παράταση, για να έρθει στο 124' η λυτρωτική προβολή του Τόκο Εκάμπι που οδήγησε ένα ολόκληρο έθνος σε πελάγη ευτυχίας!

Αντώνης Νιανιάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0