Football Talk

Μπενφίκα: Ψάχνει την αναλαμπή σε μία… σκοτεινή χρονιά!

Μπενφίκα: Ψάχνει την αναλαμπή σε μία… σκοτεινή χρονιά!

Οι «αετοί» της Λισσαβώνας χωρίς αμφιβολία παίζουν το ματς της χρονιάς τους (μέχρι το επόμενο, εάν υπάρξει) ενάντια του ιστορικού και φορμαρισμένου Άγιαξ στην Γιόχαν Κροίφ Αρίνα (15/3, 22:00). Με βλέψεις για το «χρυσό» εισιτήριο που θα τους οδηγήσει στους «8» του UEFA Champions League αλλά και θα κάνει τους φιλάθλους τους… να ξεχάσουν προσωρινά την κάκιστη πορεία τους εντός συνόρων. 

 

Η Μπενφίκα είναι ακόμα ζωντανή από την πρώτη αναμέτρηση του ζευγαριού ενάντια στον Αίαντα στο Ντα Λουζ (2-2) και «ονειρεύεται» μία αλάνθαστη εμφάνιση για να «κλέψει» την πρόκριση από τους Ολλανδούς, κάνοντας την υπέρβαση. 

Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην Λισσαβώνα, η ομάδα του Νέλσον Βερίσιμο ίσως και να είναι εκείνη η «τυχερή», καθώς ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος ήταν σε τρομερή μέρα και απέτρεψε σε πολλές περιπτώσεις τους ποδοσφαιριστές του Άγιαξ από τα γκολ που θα μπορούσαν να κάνουν… τυπική την διαδικασία της ρεβάνς στο Άμστερνταμ. 

Η ιστορία δεν… είναι με το μέρος των Πορτογάλων

Για πολλούς η ιστορία μπορεί να σημαίνει τα πάντα όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, αλλά και για κάποιους τίποτα απολύτως. Σε αυτή την περίπτωση, η Μπενφίκα… δεν έχει το πάνω χέρι. Μιας και μετράει τέσσερις ήττες, τρεις ισοπαλίες και μόλις μία νίκη. Η μόνη νίκη των «αετών» είναι το μακρινό 1968/69, όταν είχαν επικρατήσει στο πρώτο ματς επί του «Αίαντα» με 3-1 στην Ολλανδία, αλλά στον επαναληπτικό ηττήθηκαν με το ίδιο σκορ και στον αγώνα «bonus» με 3-0

800px-Benfica_tegen_Ajax_1-3_elftal_Benfica_Bestanddeelnr_922-1224.jpg

Επιπλέον, δύο χρόνια αργότερα, τη σεζόν 1971/72, συναντήθηκαν ένα βήμα πριν τον τελικό και ο Άγιαξ πέρασε έστω και στις… λεπτομέρειες με 1-0 στην έδρα του χάρη στο γκολ «χρυσάφι» του Σάακ Σβάρτ

Μάλιστα, τα τελευταία τους «ραντεβού» που είναι πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα τη σεζόν 2018/19 για τους ομίλους του Champions League. Ο Άγιαξ πέρασε ως δεύτερος σε όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Μπενφίκα και ΑΕΚ, νικώντας τους Πορτογάλους με 1-0 στο 90’ και αποσπώντας την ισοπαλία (1-1) στο Ντα Λουζ. Εν συνεπεία η τότε ομάδα του Ρούι Βιτόρια να «υποβιβάζεται» στο UEFA Europa League.

«Καίγεται» να περιορίσει την… κρίση που υπάρχει!

Η πρώτη πολλά υποσχόμενη χρονιά, με τον θρύλο της ομάδας, Ρούι Κόστα στο «τιμόνι» της διοίκησης ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις όμως τα πράγματα… χάλασαν κάπου στη μέση. Ήττες εντός έδρας στο πρωτάθλημα από την Πορτιμονένσε (1-0), Σπόρτινγκ (3-1) και Ζιλ Βιθέντε (2-1) είναι «λεκέδες» για την διεκδίκηση της Primeira Liga. Πόσο μάλλον και οι χαμένοι βαθμοί κόντρα σε Μποαβίστα (2-2), Βιζέλα (1-1) αλλά και Μορεϊρένσε (1-1). Επίσης αξίζει να σημειωθεί και η «καταστροφική» εβδομάδα κόντρα στην Πόρτο, εκεί όπου σε διάστημα επτά ημέρων γνώρισε δύο ήττες με 3-0 σε κύπελλο και 3-1 για το πρωτάθλημα, με την πρώτη να στερεί και την θέση του Ζόρζε Ζεζούς. Ενώ το «κερασάκι» στη τούρτα είναι η ήττα από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας του Ρούμπεν Αμορίμ στον τελικό του Taca da Liga με 2-1.

FC-Porto-3-0-Benfica-__AU1I4317-scaled.jpg

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έκπληξη λόγω του ότι η Μπενφίκα «πληρώνει» τα οικονομικά σκάνδαλα του Λουίς Φελίπε Βιέιρα που μετά από 18 χρόνια, όντας πρόεδρος της αγαπημένης του ομάδας, έχει συλληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι και βρίσκεται στη φυλακή. Αλλά και την «δύναμη» που έχουν ανακτήσει οι αντίπαλοί της (Πόρτο, Σπόρτινγκ), πατώντας σε αυτή την στιγμή «κρίσης». 

Καθιστώντας, τη ρεβάνς κόντρα στην ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ ως έναν «τελικό» για τους πρωτευουσιάνους που δεν θέλουν να γκρεμίσουν ότι έχτισαν, να δείξουν πως υπάρχει φως στο… τούνελ αλλά και να «σκοτώσουν» έναν ακόμα γίγαντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μετά την Μπαρτσελόνα.

Φοίβος Πεφάνης 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0