Face to Face

Ο Γιώργος Βακουφτσής στο BN Sports: «Ο τελικός είναι 50-50, εάν ο Ολυμπιακός παίξει όπως με τη Βίλα, θα πάρει το τρόπαιο!» (video)

Ο Γιώργος Βακουφτσής στο BN Sports: «Ο τελικός είναι 50-50, εάν ο Ολυμπιακός παίξει όπως με τη Βίλα, θα πάρει το τρόπαιο!» (video)

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον μεγάλο τελικό του Europa Conference League την ερχόμενη Τετάρτη (29/05, 22:00), εκεί όπου Ολυμπιακός και Φιορεντίνα αναμετρώνται με φόντο έναν ευρωπαϊκό τίτλο! Ένας πρώην παίκτης των «Βιόλα» και ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στη Φιορεντίνα, ο Γιώργος Βακουφτσής, μίλησε στο BN Sports για τον τελικό, τις πιθανότητες των Πειραιωτών, αλλά και το... δικό του πέρασμα από τη Φλωρεντία. 

Συνέντευξη στην Άρτεμη Κλεφτάκη

Η μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά του Ολυμπιακού πλησιάζει. Την Τετάρτη στην OPAP Arena, οι Πειραιώτες θα «υποδεχθούν» τη Φιορεντίνα (29/05), με στόχο να μετατρέψουν τη βραδιά σε μία ιστορική στιγμή για τον σύλλογο, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο.


Απέναντί του, η Φιορεντίνα του Βιντσέντζο Ιταλιάνο που ταξιδεύει στην Αθήνα για να προσθέσει ένα πολυπόθητο τρόπαιο στη συλλογή της. Πέρυσι, έφτασε στην πηγή, στον τελικό του Europa Conference League, αλλά δεν γεύτηκε το… νέκταρ της επιτυχίας και τώρα ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Η κούπα που θα είναι και η πρώτη της από το 2001!


Αναμφίβολα, το κίνητρο και για τις δύο ομάδες είναι τεράστιο. Το BN Sports επικοινώνησε με έναν… πρώην «Βιόλα», τον Γιώργο Βακουφτσή, για τον προσεχή τελικό. Ο πρώτος Έλληνας που φόρεσε τη φανέλα της Φιορεντίνα έκανε λόγο για ένα πολύ ξεχωριστό παιχνίδι, μίλησε για την ευκαιρία που έχει ο Ολυμπιακός και έκανε τη δική του πρόβλεψη για τον τελικό.

Δεν γινόταν να μην αναγνωρίσει και να αναφερθεί στην εξαιρετική πορεία των «ερυθρολεύκων», κυρίως από τη φάση των νοκ άουτ και μετά, πορεία που αισίως τους έφερε έως το τέλος της διαδρομής.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Πρόκειται για μία ομαδική δουλειά και ίσως ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει στο μέγεθος που πρέπει την επιτυχία αυτού του ευρωπαϊκού τελικού. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν, αλλά με την έλευση του Μεντιλίμπαρ βρήκε αυτό που ζητούσε από την αρχή της χρονιάς. Ο τρόπος που έφτασε ως τον τελικό είναι εντυπωσιακός. Πρέπει να ‘πατήσει’ στην ψυχολογία που έχει χτίσει, στο κίνητρο ότι είναι ο πρώτος του ευρωπαϊκός τελικός και στις ικανότητές του». 


Βέβαια, αυτή η αναμέτρηση θα είναι ιστορική και για την Φιορεντίνα, αφού τα 23 χρόνια χωρίς τρόπαιο είναι… πολλά. Οι Ιταλοί έρχονται διψασμένοι, με στόχο να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν στον περσινό τελικό με τη Γουέστ Χαμ

«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία και για την Φιορεντίνα που θέλει να μεγαλώσει κι άλλο την ιστορία της. Το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι σε μία διαρκή άνοδο και αυτό αποτυπώνεται από την ευρωπαϊκή πορεία των ιταλικών ομάδων. Η Φιορεντίνα είναι μία από τις συμπαθητικές ομάδες στη χώρα, έχει τη δική της κουλτούρα και ένα δικό της ξεχωριστό επίπεδο. Οι φίλαθλοί της είναι εξαιρετικοί και πιστεύω ότι πολλοί την αγαπούν», σχολίασε ο Βακουφτσής για την επικείμενη αντίπαλο του Ολυμπιακού.


Όπως ο ίδιος είπε, φέτος έχει παρακολουθήσει σχεδόν κάθε αγώνα των «ερυθρολεύκων», ωστόσο δεν θεωρεί ότι το «κλειδί» για την ελληνική ομάδα στο ματς θα είναι μόνο ένα.

«Σαφώς, για να νικήσει ο Ολυμπιακός θα πρέπει να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του. Ωστόσο, παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο. Είναι σε πλεονεκτική θέση από την άποψη ότι θα παίξει στην Αθήνα και όλη η προετοιμασία του θα γίνει σε οικείο περιβάλλον. Η ψυχολογία του βρίσκεται στα ύψη. Το πιο σημαντικό είναι να παρουσιαστεί στο γήπεδο σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει και να παίξει όπως απέναντι σε Φενέρμπαχτσε και Άστον Βίλα. Αν αγωνιστεί έτσι, πιστεύω ότι έχει καλές πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του». 


Αυτές οι πιθανότητες, όμως, θεωρεί ότι είναι εξίσου μοιρασμένες για Ολυμπιακό και Φιορεντίνα:

«Έχουν και οι δύο την ευκαιρία να γράψουν μία ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία τους και να μείνουν στην ιστορία. Θα είναι ένα πολύ ξεχωριστό παιχνίδι, ένας εντυπωσιακός τελικός. Νομίζω ότι το ματς είναι καθαρά 50-50, δεν μπορώ να δώσω ούτε ένα 51-49 υπέρ κάποιου. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η βραδιά αυτή καθ΄ αυτή, ποιος θα ‘πατάει’ καλύτερα στα πόδια του για να νικήσει στο τέλος».

­Ο Γιώργος Βακουφτσής, στην αρχή της καριέρας του, είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο εξωτερικό και στην Ιταλία για λογαριασμό της Φιορεντίνα, στην οποία πήγε το 1999. Μπορεί να μην αγωνίστηκε πολύ τον καιρό που πέρασε στη Φλωρεντία, με δύο δανεισμούς σε Ραβέννα και Ηρακλή να μεσολαβούν το στο διάστημα αυτό, ωστόσο ο ίδιος έζησε εκεί από τις πιο όμορφες εμπειρίες της καριέρας του.

φιορεντινα.jpg


Είχε την ευκαιρία να συνυπάρξει με σπουδαία ονόματα, όπως οι Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και Ενρίκο Κιέζα, μεταξύ άλλων, αλλά και να συνεργαστεί με κορυφαίους προπονητές, με τον Τζιοβάνι Τραπατόνι και τον Ρομπέρτο Μαντσίνι.

«Τότε, οι εποχές ήταν διαφορετικές. Το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν μακράν το κορυφαίο στον κόσμο και εκεί αγωνιζόταν παίκτες παγκοσμίου κλάσεως σχεδόν σε κάθε ομάδα. Έτσι γινόταν και με η Φιορεντίνα. Μόνο και μόνο που έπαιξα σε κάποια ματς πλάι σε τόσο σπουδαία ονόματα, μπορώ να πω ότι ήταν από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής μου και της καριέρας μου», τονίζει.

Επόμενοι σταθμοί ήταν ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, ο Εργοτέλης και ο Ηρακλής, εκτός των άλλων, και όταν το 2012 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Γιώργος Βακουφτσής αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική, την οποία «εγκατέλειψε» μόλις πέρυσι.

«Δουλεύαμε μαζί με τον Γιώργο Σίμο στην Εθνική Ελπίδων, την Καλλιθέα και τον Ιωνικό. Τώρα δεν βρίσκομαι σε κάποια ομάδα και δεν ξέρω αν θα είμαι, έτσι όπως είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαι σκεπτικός πάνω σε αυτό. Πάντως, αγαπάω το άθλημα και θα ήθελα να είμαι μέσα στο χώρο».

Τέλος, άφησε το δικό του σχόλιο για την άνοδο της Athens Kallithea στην Stoiximan Super League, την οποία θεωρεί ιδιαίτερα αξιόλογη ομάδα:

«Συγχαρητήρια για την Καλλιθέα, είναι μια επιτυχία μετά από δουλειά τριών χρόνων. Όλοι το προσπάθησαν πολύ, είναι μία καλή ομάδα με ωραία νοοτροπία. Πέρυσι δεν τα κατάφερε, αλλά ευτυχώς φέτος πήρε την άνοδο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει μία καλή παρουσία στην Stoiximan Super League και ότι δεν πρόκειται για ομάδα-πυροτέχνημα». 


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0