Face to Face

Ο Νίκος Καρανίκας στο BN Sports: «Η ΑΕΛ πάνω απ' όλους - Όταν κάποιος με προσβάλλει γίνομαι λιοντάρι»

Ο Νίκος Καρανίκας στο BN Sports: «Η ΑΕΛ πάνω απ' όλους - Όταν κάποιος με προσβάλλει γίνομαι λιοντάρι»
Ο Νίκος Καρανίκας αποκλειστικά στο BN Sports σε μία συνέντευξη - κατάθεση ψυχής.

Αποτέλεσε επί χρόνια έναν από τους πιο αξιόπιστους δεξιούς οπισθοφύλακες της Super League, με μεγάλες παραστάσεις τόσο με την χρυσή φουρνιά του ΠΑΣ Γιάννινα, όσο και με την αγαπημένη του ΑΕΛ. Ειλικρινής σε κάθε του έκφανση, δεν κρύφτηκε πίσω από λόγια και μίλησε για πρόσωπα που τον στιγμάτισαν θετικά, άλλα και για αυτά που του δημιούργησαν προβλήματα. 

Άνοιξε την καρδιά του και αποτύπωσε τα συναισθήματα του κατά την διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, με κύριο γνώμονα την Λάρισα που αποτελεί την πρώτη και παντοτινή του αγάπη. Σήμερα αγωνίζεται στο Κισινάου, έχοντας αποδείξει την περασμένη σεζόν στην Καρδίτσα ότι παραμένει μία αξιόλογη επιλογή για κάθε ομάδα, ενώ δηλώνει ψυχικά και σωματικά έτοιμος για οποιαδήποτε νέα πρόκληση. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ο απολαυστικός Νίκος Καρανίκας σε μία ανατρεπτική συζήτηση.

ρ_2.jpg

Συνέντευξη στον Αντώνη Νιανιά

Καταρχάς μίλησε μου για τα συναισθήματα σου αναφορικά με την ΑΕΛ

«Για μένα το γεγονός ότι έπαιξα με τα βυσσινί ήταν πολύ σημαντικό, καθώς πρόκειται για την ομάδα με την οποία μεγάλωσα, στην πόλη που γεννήθηκα. Εγώ και η οικογένεια μου είμαστε οπαδοί αυτής της ομάδας, πήγαινα στο γήπεδο και ήμουν ball boy της ΑΕΛ, ώσπου έφτασα σε σημείο να είμαι συμπαίκτης με αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Επίσης μπορεί να μιλάμε για μία επαρχιακή ομάδα, αλλά πρόκειται για την πιο ιστορική συγκριτικά με τις υπόλοιπες, με πρωτάθλημα, κύπελλα και κόσμο που συγκρίνεται με τους μεγαλύτερους ελληνικούς συλλόγους»

Πως αισθάνθηκες όταν έπαιξες για πρώτη φορά στο AEL FC ARENA

«Ουσιαστικά καθιερώθηκα λίγους μήνες μετά, όταν η ομάδα υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική και πολλοί παίκτες έφυγαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οι περισσότεροι εξ αυτών αποχώρησαν πριν τα Χριστούγεννα. Προπονητής μου ήταν ο Κρις Κόουλμαν, με τον οποίον έχω πολύ καλές σχέσεις και μιλάμε μέχρι σήμερα. Τον εκτιμώ πάρα πολύ τόσο σαν άνθρωπο όσο και σαν προπονητή... Έφυγε ο άνθρωπος σε μία περίοδο που μέχρι τον Δεκέμβρη ήμασταν πρώτοι αλλά και... απλήρωτοι από τον κ. Πηλαδάκη

Για να επανέλθω στην ερώτηση σου, δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου εμφάνιση στο AEL FC Arena. Ήταν ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου και σκόραρα μπροστά σε 14.000 κόσμο... πήρε φωτιά το γήπεδο. Είχα αφιερώσει το γκολ στον πατέρα μου, απίστευτη στιγμή».

Μίλησε μου για την διοίκηση Πηλαδάκη

«Μπορεί η ΑΕΛ να έκανε γήπεδο αλλά οδηγήθηκε στην χρεοκοπία και θεωρώ ότι όλο αυτόν ήταν στοχευμένο. Πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές και Λαρισαίοι εργαζόμενοι έχασαν τα λεφτά τους, μεταξύ των οποίων και εγώ. Ήμουν ένα παιδί 16-17 χρονών στο πρώτο μου συμβόλαιο και δεν πήρα ευρώ. Κέρδισα την προσφυγή με έκδοση από την ΕΠΟ, αλλά δεν με κάλυπτε ο νόμος και δεν πήρα τα χρήματα μου. Διότι φτιάχτηκε η περιβόητος νομοθεσία τότε για την Γ' Εθνική. Μας πατήσανε κιόλας στο συναίσθημα ότι εμείς είμαστε Λαρισαίοι και ότι έπρεπε να βάλουμε πλάτη για να σώσουμε την ομάδα».

Θέλω να επανέλθουμε αργότερα στην Λάρισα και να μου μιλήσεις για την περίοδο που βρισκόσουν στα Γιάννενα...

«Η πρόταση από τον ΠΑΣ ήρθε μετά από δύο σεζόν, αφού ανεβήκαμε ξανά στην δεύτερη κατηγορία και φτάσαμε μέχρι τα play offs, όπου απέναντι σε ΑΕΚ και Ηρακλή πραγματοποίησα πολύ καλές εμφανίσεις. Εντόπισαν το γεγονός ότι ήμουν επιθετικά καλός, με πολύ ποιοτικές σέντρες, κάτι που πιστεύω ότι με χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα. Για μένα η τριετία μου στα Γιάννενα, αποτέλεσε την ομορφότερη ποδοσφαιρική μου περίοδο. 

Ήμουν χαρούμενος τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Διαθέταμε ένα εξαιρετικό κράμα παικτών και προσωπικοτήτων, εξαιρετικούς χαρακτήρες από τον μασέρ μέχρι την διοίκηση. Δεν πιστεύω ότι βρίσκεις εύκολα σε μία ομάδα τόσους πολλούς καλούς ανθρώπους. Κρατάω πολύ ωραίες αναμνήσεις, διότι γράψαμε και ιστορία, καθώς οδηγήσαμε για πρώτη φορά τον σύλλογο στην Ευρώπη, σε μία σεζόν που αγωνιζόμουν για συνεχόμενα 90λεπτα»
karanikas-giannina-5_1.jpg

Υπήρξες συμπαίκτης και με τον Πασχαλάκη, περιέγραψε τον μου λίγο

«Αλέξανδρος ήρθε έναν χρόνο μετά από εμένα στα Γιάννενα, πρόκειται για ένα παιδί με το οποίο κάναμε παρέα και μιλάμε ακόμα. Μιλάμε για έναν επαγγελματία με όλη την σημασία της λέξης και στο λέω επειδή έχουμε προσωπική επαφή, είναι ένας γίγαντας με καρδιά μικρού παιδιού. Ήταν άρρωστος με την δουλειά και ο θεός τον αντάμειψε με αυτά τα μεγάλα συμβόλαια έστω και αργά στην καριέρα του».

Ώσπου τελειώνει το κεφάλαιο ΠΑΣ και επιστρέφεις πάλι στην Λάρισα...

«Ο μεγαλομέτοχος μου έδειξε ότι με ήθελε πολύ και με προσέγγισε με πολλά τηλέφωνα, μου προσέφερε ένα πάρα πολύ καλό συμβόλαιο για τα ελληνικά δεδομένα. Έτσι επέστρεψα και η πρώτη σεζόν πήγε πολύ καλά, ένιωσα τεράστια τιμή ως Λαρισαίος που φόρεσα το περιβραχιόνιο στα 26 μου χρόνια. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα.

Μετέπειτα έγιναν κάποια πράγματα με εμένα και τον προπονητή που ήρθε... Όταν προσβάλλεται το είναι, η προσωπικότητα και η αξιοπρέπεια μου αντιδρώ. Έχω μεγαλώσει σε μία οικογένεια με ήθος και αξιοπρέπεια, για αυτό όταν κάποιος με προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο γίνομαι λιοντάρι απέναντι σε όλους και σε όλα. Έτσι φτάσαμε σε σημείο να πάμε στα δικαστήρια για να διεκδικήσω όσα μπορούσα να διεκδικήσω από το συμβόλαιο μου, κερδίζοντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου, η κόντρα δεν είχε να κάνει με την διοίκηση, αλλά με κάποια προσωπικά μου ζητήματα με τον τότε προπονητή, τον κ. Γρηγορίου. Ίσως ενοχλούσε το μεγάλο μου συμβόλαιο, ίσως ήθελε ο κόουτς να φέρει τους δικούς του παίκτες, όπως εν τέλει και έγινε. Ίσως να μην του έκαναν οι ισχυρές προσωπικότητες. Έτσι ήρθε σε αντιπαράθεση με πολλά παιδιά και δημιουργήθηκε μία άσχημη κατάσταση στα αποδυτήρια. Σκαρφίστηκαν διάφορα πράγματα που μείωσαν την αξιοπρέπεια και το ήθος μου, γι' αυτό και με βρήκαν αντίθετο σε όλα»
νικ_2.jpg

Ναι αλλά στο τέλος η κόντρα μεταφέρθηκε με ανακοινώσεις δικές σου και της διοίκησης

«Άκου, εγώ δεν είχα κάποιο προσωπικό πρόβλημα. Αυτοί το πήγαν σε αυτό το επίπεδο για να μειώσουν την αξιοπρέπεια μου και να γλιτώσουν κάποια χρήματα από το συμβόλαιο μου. Εγώ το ξεκαθάρισα και συνεχίζω να το λέω. Η ΑΕΛ είναι πάνω απ' όλα και όλους. Το όνομα μιας ομάδας είναι υπεράνω όλων, είτε αυτοί είναι προπονητές, είτε παίκτες, είτε πρόεδροι. Πάνω από τον σύλλογο δεν πρέπει να μπαίνει κανείς. Κανένας Καρανίκας δεν είναι πάνω από την Λάρισα. 

Η Λάρισα ήταν πάντα Λάρισα. Το 1980, το 1990, το 2007 που πήρε το κύπελλο, ακόμα και το 2018 που έπαιζα και ήμουν αρχηγός. Η ιστορία της δεν θα αλλάξει ποτέ... με τα πάνω της και τα κάτω της, παραμένει ο ίδιος σύλλογος. Αλλά κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι οι προπονητές και οι πρόεδροι πάνε και έρχονται. Οι ποδοσφαιριστές όμως που είναι πρωταγωνιστές, μειώνονται από τους παραπάνω και ας είναι αυτοί είναι που τους κάνουν μάγκες».

Ακολούθησε το κεφάλαιο Καρδίτσα όπου αγωνίστηκες την περασμένη σεζόν

«Έμεινα για έξι μήνες άνεργος από την Λάρισα και έπαθα τεράστια ζημιά... διότι δεν λύθηκε το συμβόλαιο μου για να μπορώ να αγωνιστώ σε άλλη ομάδα. Προκλήθηκε κακό στον περίγυρο μου, προσπάθησαν να λασπώσουν το όνομα μου με ψέματα, αλλά εγώ πορευόμουν πάντοτε με το μέτωπο καθαρό. Δεν είχα και ούτε έχω να φοβηθώ για τίποτα. Ότι έχω καταφέρει το κατάφερα με πολύ κόπο και ιδρώτα, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Εν τέλει ήρθε η πρόταση από την Καρδίτσα, όπου οι άνθρωποι εγγυήθηκαν ότι θα κάνουν ένα αξιοπρεπέστατο ρόστερ, κάτι που εν τέλει συνέβη. Μπορεί να μην κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε την πρωτιά, αλλά κάναμε πολύ καλά παιχνίδια. Πετύχαμε δέκα νίκες στην έδρα μας και φτάσαμε στους οκτώ του κυπέλλου όπου αποκλειστήκαμε από τον Παναθηναϊκό, Το κυριότερο όμως είναι ότι ευχαριστηθήκαμε το ποδόσφαιρο. 

Εγώ προσωπικά το χάρηκα πολύ, είχαμε πολύ ωραία ομάδα. Στην Καρδίτσα είχα αξιοπρεπέστατο συμβόλαιο που δεν θα το έβρισκα ούτε στην Super League, αλλά ξέρεις καμία φορά δεν παίζουν ρόλο μόνο τα χρήματα. Μπορώ να σε πάω σε ένα μέρος με πολλά λεφτά και να είσαι δυστυχισμένος και την ίδια στιγμή να σε πάω κάπου με λίγα και να είσαι ευτυχισμένος».
νικολας.jpg

Πλέον αγωνίζεσαι στην Μολδαβία. Επηρέασε την απόφαση σου να μετακομίσεις η έλευση του Γιαννακόπουλου;

«Με τον Νίκο όπως είναι λογικό κάνουμε πάρα πολύ παρέα, έχουμε στήριγμα ο ένας τον άλλον. Η άποψη του μέτρησε, αλλά πλην αυτού, τέλος Ιουλίου στην Ελλάδα ήταν όλα παγωμένα. Σκέψου ότι η Super League 2 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα... τότε δεν υπήρχαν καν προπονητές στις ομάδες.

Η Κισινάου με ήθελε πολύ λόγω βιογραφικού, ώστε να έρθω και να αγωνιστώ κατευθείαν, όπως και έγινε. Δεν το σκέφτηκα πολύ, είπα στον εαυτό μου ότι έχω παίξει σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, βίωσα στην καριέρα μου και τα πάνω και τα κάτω. Ένιωσα ότι μπούχτισα με πολλές καταστάσεις και ήθελα να δοκιμάσω την εμπειρία του ποδοσφαίρου στο εξωτερικό. Ξέρεις δεν έχουν όλοι οι αθλητές την ευκαιρία να δουν κάτι διαφορετικό. Έτσι πάρθηκε η απόφαση».

Κλείνοντας θέλω να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο της ΑΕΛ, η οποία έχει αλλάξει σελίδα

«Αφουγκράζομαι την κατάσταση στην πόλη. Σκέψου ότι αυτή την στιγμή στα αποδυτήρια της ομάδας, οι μασέρ, οι γιατροί, οι φυσικοθεραπευτές και οι γενικοί αρχηγοί είναι παλιοί μου συμπαίκτες. Είναι σαν οικογένεια μου, με αγαπάνε και τους αγαπώ. Η Λάρισα δεν αξίζει να είναι στην δεύτερη κατηγορία, αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά διότι υπήρχαν κάποιες κυρώσεις με τις μεταγραφές και παρότι υπάρχει ποιοτικό ρόστερ θα πρέπει να παλέψει για να είναι διεκδικήτρια. Υπάρχουν δυσκολίες.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να επιστρέψει εκεί που της αξίζει το συντομότερο δυνατό, μακάρι και φέτος, διότι αξίζει να βρίσκεται ψηλά. Η ΑΕΛ ανήκει στην Super League και στις 5-6 πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Καμία άλλη επαρχιακή ομάδα δεν έχει την δυναμική του κόσμου, 10 με 15 χιλιάδες άτομα να περιμένουν την Κυριακή και να αφήνουν την δουλειάς του για να πάνε στο γήπεδο. Εύχομαι από καρδιάς με την αλλαγή διοίκησης να ευχαριστηθούν το ποδόσφαιρο και να επιστρέψουν στο γήπεδο, όπως και θα γίνει, διότι γνωρίζω καλά πως ήδη συμβαίνει αυτό. Γιατί όχι, αν το φέρει η μοίρα να γίνω και γω ξανά μέλος αυτής της οικογένειας, ώστε να βοηθήσω με την ψυχή μου αυτή την ομάδα».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0