Face to Face

Ο Γιώργος Παπακώστας στο BN Sports: «Κοιτάξαμε στα μάτια Ολλανδία και Σουηδία - Μεγάλη επιτυχία των κοριτσιών η παραμονή»

Ο Γιώργος Παπακώστας στο BN Sports: «Κοιτάξαμε στα μάτια Ολλανδία και Σουηδία - Μεγάλη επιτυχία των κοριτσιών η παραμονή»

Ο προπονητής της Εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας Νεανίδων, Γιώργος Παπακώστας, μίλησε στο BN Sports μετά την νίκη επί της Τουρκίας με 2-0, με την οποία η εθνική προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Συνέντευξη στον Τάσο Φαραό


Μετά τη σπουδαία νίκη επί της Τουρκίας με 2-0 (10/10), η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Νεανίδων πανηγύρισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα, εξασφάλισε την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Γιώργος Παπακώστας, ο προπονητής που οδήγησε την ομάδα σε αυτή την επιτυχία, μίλησε στο BN Sports, αναφερόμενος στη σημασία αυτού του επιτεύγματος, στο επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα κορίτσια, αλλά και στο μέλλον τους.

- Με τη νίκη επί της Τουρκίας με 2-0 η εθνική Νεανίδων εξασφάλισε την παραμονή της στην κορυφαία κατηγορία, παίρνοντας ταυτόχρονα και την πρόκριση για την επόμενη φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πως αισθάνεστε για αυτήν την επιτυχία;

«Θεωρώ ότι ήταν κάτι αναμενόμενο. Tουλάχιστον για εμένα που έχω αυτή την ομάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Γνώριζα ότι σχετικά θα ήταν εύκολο να μπορέσουμε να κερδίσουμε την ομάδα της Τουρκίας μιας και την παρακολουθούμε τουλάχιστον τους δύο τελευταίους μήνες.

Εκείνο όμως το οποίο ήταν πάρα πολύ σημαντικό, ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε να κερδίζουμε μέχρι το 78ο λεπτό την ομάδα που είναι στην 4η θέση του ranking της UEFA, την Ολλανδία, όταν και τελικά κατάφερε να μας ισοφαρίσει. Λέω κατάφερε γιατί ήταν ένα παιχνίδι το οποίο ήταν πλήρως ελεγχόμενο από εμάς και από ένα ατομικό λάθος, κατά την άποψή μου, έφτασε στην ισοφάριση.

Όταν λοιπόν παίζεις με μία ομάδα όπως είναι η Ολλανδία η οποία στο ποδόσφαιρο των γυναικών έχει μία μεγάλη ιστορία και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κατάταξης και κάνοντας ένα σπουδαίο παιχνίδι με την Σουηδία, η οποία βρίσκεται στην 6η θέση της UEFA, θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενο να καταφέρουμε να κερδίσουμε την Τουρκία. Με ένα σκορ που νομίζω ότι είναι αρκετά φτωχό αν σκεφτεί κανείς ότι είχαμε 29 τελικές προσπάθειες, με 12 εντός εστίας, έναντι μία της Τουρκίας.

Εγώ λοιπόν θα μείνω στη γενικότερη εντύπωση και εκτίμηση αυτού του τουρνουά και θα κάνω την αποτίμηση ότι ήταν θετικό, όχι μόνο το αποτέλεσμα με την Τουρκία που ήταν η ουσία, αλλά και τα δύο πρώτα παιχνίδια που κοιτάξαμε και τις δύο ομάδες στα μάτια και τις αντιμετωπίσαμε σχεδόν στα ίσα. Θεωρώ λοιπόν ότι με τις ιδιαιτερότητες αυτού του τουρνουά, του να παίζεις δηλαδή κάθε τρεις μέρες, με κορίτσια τα οποία ακόμα στο Ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχουν ξεκινήσει τους αγώνες, άρα δεν είχαν και αγωνιστικό ρυθμό, μπόρεσαν και ανταποκρίθηκαν στις δύσκολες απαιτήσεις και των τριών αυτών ομάδων.»

-Μετά από τον αγώνα με τη Σουηδία, όπου σταθήκαμε αξιοπρεπώς, αναφερθήκατε στην δυναμική και την ποιότητα της ομάδας. Αυτά φάνηκαν και στο ισόπαλο 1-1 απέναντι στην πανίσχυρη Ολλανδία. Πιστεύετε ότι οι νεανίδες έχουν ανέβει ένα σκαλοπάτι στο ευρωπαϊκό στερέωμα;

«Ναι θεωρώ ότι έχουν βάλει όλες εκείνες τις βάσεις για να μπορέσουν πλέον να αντιμετωπίζουν αντίπαλους τους οποίους τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαμε καν να τους ακολουθήσουμε. Η δική μου δουλειά είναι αυτά τα κορίτσια να τα βλέπω, να τα επιλέγω και να τα κάνω ομάδα έτσι ώστε να πάρουμε τις καλύτερες δυνατότητές τους, αλλά σίγουρα οι ομάδες τους είναι αυτές που τα προετοιμάζουν κατάλληλα.

Βλέποντας στο παρελθόν, απέναντι σε ομάδες όπως η Ολλανδία, η Σουηδία ή ακόμα και η Γαλλία, που είναι ακόμα πιο ψηλά, δεν μπορούσαμε να έχουμε παρά μία, δύο τελικές προσπάθειες. Τώρα, όταν χάνεις από την Σουηδία, η οποία μας κέρδισε 2-0 και είχε 12 τελικές προσπάθειες και εμείς ήδη είχαμε εννέα, από τις οποίες τα δύο ήταν τετ α τετ, στο τέλος σου μένει η λύπη του γεγονότος ότι δεν μπόρεσες να αποκομίσεις κάτι.

Θεωρώ λοιπόν ότι η δυναμική αυτής της ομάδας είναι ότι μπόρεσε και έχει κάνει πράγματα τα οποία δεν μπορούσε να κάνει στο παρελθόν. Οπότε ναι η συγκεκριμένη ομάδα έχει αλλάξει και νομίζω για 1-2 χρόνια ακόμα θα μπορέσει να είναι αρκετά ψηλά σε αυτό το επίπεδο. Το αν θα πάει ψηλότερα νομίζω ότι εξαρτάται περισσότερο από ενδογενή πράγματα. Το πόσο η ομοσπονδία ή γενικότερα η οργάνωση του πρωταθλήματος θα μπορέσει να το κάνει πιο ανταγωνιστικό, έτσι ώστε τα κορίτσια αυτά να μπορούν να παίζουν πιο ανταγωνιστικά στις κατηγορίες μας για να αποκτήσουν και την αγωνιστική εμπειρία και πλέον να βοηθάνε την εθνική ομάδα.»

-Πριν από την έναρξη του τουρνουά είχατε πει ότι στοχεύετε στο ματς με την Τουρκία γιατί ήταν ομάδα στα μέτρα της εθνικής. Αυτό συνέβη τελικά με την ομάδα να στέκεται πολύ καλά σε όλο το παιχνίδι χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα. Όταν έγινε το 1-0, έφυγε από πάνω σας το άγχος ότι θα μπορούσε να στραβώσει κάτι;

«Ναι βεβαίως. Είναι καθοριστικός παράγοντας το να καταφέρεις να βάλεις ένα γκολ απέναντι σε μία ομάδα που θεωρείς ότι είναι στα μέτρα σου, έτσι ώστε να φύγει το άγχος από τα κορίτσια. Έτσι μπορείς να ελέγξεις και το ρυθμό και την αντίπαλη ομάδα και να καταφέρεις να φτάσεις στη νίκη με σιγουριά. Γιατί πολλές φορές ο κακός δαίμονας του ποδόσφαιρου, που λέμε, μπορεί να σου γυρίσει την πλάτη και τελικά από μία τυχερή φάση η αντίπαλη ομάδα να καταφέρει να σκοράρει.

Πιστεύω ότι και στο ποδόσφαιρο των γυναικών η ψυχολογία παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο. Όταν ξέρεις ότι η ομάδα είναι ανταγωνιστική, όταν ξέρεις δηλαδή ότι έναν αντίπαλο μπορείς να τον κερδίσεις σχετικά εύκολα ή μπορείς να τον παίξεις στα ίσα και αργεί να μπει το γκολ, αυτό δημιουργεί έναν εκνευρισμό. Η δικιά μας προσπάθεια από τον πάγκο ήταν να μπορέσουμε να τις ηρεμήσουμε και να δείξουμε ότι με καθαρό μυαλό θα καταφέρουμε να φτάσουμε πιο εύκολα στην επίτευξη ενός τέρματος και τελικά του αρχικού στόχου που ήταν η παραμονή μας στην λίγκα Α.»

 ETHNIKI_5.jpg

-Πόσο μεγάλη επιτυχία θεωρείτε την παραμονή στην πρώτη κατηγορία;

«Πιστεύω ότι είναι μεγάλη επιτυχία από την άποψη ότι είναι μία ομάδα η οποία έχει ποιότητα και θα παίζει με ανταγωνιστικές ομάδες. Γιατί αν πέφταμε στη δεύτερη κατηγορία θα είχαμε απέναντί μας σχετικά εύκολες ομάδες και τα κορίτσια θα έχαναν την ευκαιρία να παίξουν απέναντι σε ομάδες οι οποίες είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Τα κορίτσια πλέον μπορούν να παίξουν αυτά τα παιχνίδια και θα ήταν σημαντική απώλεια εμπειρίας, αλλά και συνέχειας αυτής της καλής πορείας. Επ’ αυτού λοιπόν έχω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι μείναμε γιατί σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε ομάδες που ανήκουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία ή η Αγγλία.»

-Πόσο λαμπρό μέλλον θεωρείτε πως έχει αυτή η φουρνιά των κοριτσιών μας;

«Θεωρώ ότι έχει πολύ λαμπρό μέλλον. Γνωρίζοντας τα τελευταία πέντε χρόνια το ποδόσφαιρο των γυναικών στα κομμάτια των αναπτυξιακών ηλικιών από τη θέση των εθνικών ομάδων, δηλαδή της ομάδας Κ17 και Κ19 καθώς και από το αναπτυξιακό, υπάρχει μία σημαντική φουρνιά παικτριών, όπου μπορούν να ανταπεξέλθουν και να παίξουν ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.

Νομίζω ότι θα είναι η γενιά εκείνη που θα μπορέσει να στελεχώσει και να κάνει ακόμα πιο δυνατή την εθνική ομάδα των γυναικών, η οποία θα πρέπει να έχει τη συνέχεια αυτής της καλής πορείας και των αυξημένων δυνατοτήτων που δίνουν αυτά τα κορίτσια, για να καταφέρει να ανέβει ακόμα ψηλότερα στο ranking και να μπορέσει και αυτή να έχει ανάλογες επιτυχίες. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψει το ελληνικό πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες.

Θα αποτελέσουν το μέλλον του ποδοσφαίρου γυναικών και της εθνικής ομάδας, τουλάχιστον τα δύο με τρία επόμενα χρόνια, ειδικά αν γίνει και σωστός σχεδιασμός, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τη βοηθήσουν να ανέβει επίπεδο.»

-Πιστεύετε πως αυτά τα κορίτσια πρέπει πρώτα να αγωνιστούν στη ελληνική Α’ Εθνική ή θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσουν όσο νωρίτερα γίνεται τις εμπειρίες τους στις ομάδες του εξωτερικού, ώστε να βελτιωθεί και η εθνική γυναικών σε βάθος χρόνου;

«Εγώ εκείνο που θα έλεγα είναι ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί το ελληνικό πρωτάθλημα και το πρώτο βήμα θα ήταν να παίξουν σε αυτό. Μέσα από την ενδυνάμωση του ελληνικού πρωταθλήματος θα επωφεληθούν και οι ίδιες.

Θεωρώ όμως ότι κάποια από αυτά τα κορίτσια μπορούν ακόμα και αυτή τη στιγμή να ανταπεξέλθουν επάξια θα έλεγα και σε μερικά από τα πιο ισχυρά πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως είναι το γερμανικό, το αγγλικό ή το γαλλικό. Και σας το λέω αυτό, όχι μόνο επειδή ξέρω πλέον πως είναι τα κορίτσια αυτής της ηλικίας που παίζουν σε αυτά τα πρωταθλήματα, αλλά γιατί και μέσα από τα στατιστικά τα οποία παίρνουμε από τις πλατφόρμες, βλέπουμε ποιες είναι οι δυνατότητές τους με μετρήσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι κάποια κορίτσια έχουν μεγάλες ικανότητες για να μπορέσουν και τώρα να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Νομίζω όμως ότι τα περισσότερα από αυτά τα κορίτσια θα πρέπει να αγωνιστούν και να στελεχώσουν ομάδες του δικού μας πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας, τουλάχιστον τα επόμενα 1-2 χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσει και το πρωτάθλημά μας να γίνει πιο ανταγωνιστικό και μέσα από αυτό τα κορίτσια να αποκτήσουν τις εμπειρίες για να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους σε κάποια ομάδα του εξωτερικού. Έτσι θα αναδείξουν το ταλέντο τους αλλά και θα μπορούν να κάνουν ως επάγγελμα αυτό που θέλουν και αγαπάνε. Γιατί στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης οι οικονομικές απολαβές είναι τέτοιες ώστε να μπορείς να ζήσεις και μέσα από το ποδόσφαιρο.»

ethniki-1-2048x1400.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0