Face to Face

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης στο BN Sports: «Το κυπριακό ποδόσφαιρο υποτιμάται στην Ελλάδα – Προβάδισμα στον Ολυμπιακό»! (video)

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης στο BN Sports: «Το κυπριακό ποδόσφαιρο υποτιμάται στην Ελλάδα – Προβάδισμα στον Ολυμπιακό»! (video)

Αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους παλαίμαχους Κύπριους ποδοσφαιριστές στη χώρα μας. Ο Κώστας Χαραλαμπίδης, «σημαία» του ΑΠΟΕΛ και με ελληνικό παρελθόν σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, ανέλυσε στο BN Sports τις βασικές αιτίες που το κυπριακό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε «άνθιση», ενώ έδωσε και μικρό προβάδισμα πρόκρισης στον Ολυμπιακό ενόψει της σημερινής (25/8, 22:00) ρεβάνς με τον Απόλλωνα.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης είναι μία φυσιογνωμία κοινής αποδοχής στο «Νησί της Αφροδίτης». Με μεγάλη καριέρα στις ενδοξότερες μέρες του ΑΠΟΕΛ και μετρώντας 94 συμμετοχές με το εθνόσημο (2ος στη σχετική λίστα πίσω από το Γιάννη Οκκά). Πλέον, παρότι έχει κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, η ζωή του εξακολουθεί να κινείται παράλληλα με το ποδόσφαιρο, όντας προπονητής στην U-17 της Κύπρου.

To BNSports επικοινώνησε μαζί του, θέλοντας να μάθει από… πρώτο χέρι τους λόγους που το κυπριακό ποδόσφαιρο συνεχώς εξελίσσεται. Επίσης, μίλησε για τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Λεμεσού, τους ελληνικούς συλλόγους που παραπαίουν στην Ευρώπη, καθώς και για το νέο κεφάλαιο της ζωής του, την προπονητική.

Κοιτάζοντας κανείς τις ομάδες που έχουν φτάσει μία «ανάσα» από τους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και κυρίως τη χώρα προέλευσής τους, γίνεται εν ριπή οφθαλμού αντιληπτό πως η Κύπρος είχε τέσσερεις παρουσίες (4/5) στα playoff ενώ η Ελλάδα μόλις μία (1/4). Συνεπώς η ερώτηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό, εκφέρεται φυσιολογικά και  αβίαστα.

«Υποτιμάται το κυπριακό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα»

«Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές υποτιμάται το κυπριακό ποδόσφαιρο στα μάτια των Ελλήνων. Το έζησα και εγώ. Σίγουρα υπάρχουν μεγαλύτερα μεγέθη στη Super League, όμως την τελευταία δεκαετία έχει ανέβει κατακόρυφα το επίπεδο του αθλήματος στην Κύπρο, αναλογιζόμενοι μεταξύ άλλων και το γεγονός πως η χώρα «έβγαλε» πέντε ομάδες στα προκριματικά» είπε αρχικά και παρουσίασε την ανάπτυξη αυτή σε τρεις άξονες.

«Έχουν έρθει επενδυτές στην Κύπρο»

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πίσω από το «τιμόνι» των ομάδων βρίσκονται πλέον επενδυτές, άνθρωποι με φιλοδοξίες και πλάνο. Έχει αλλάξει όλο το οργανόγραμμα, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και επιλέγοντας ανθρώπους του χώρου σε θέσεις-κλειδιά. Και αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις ομάδες. Ακόμα και σε αυτές που προβιβάστηκαν φέτος. Σε αντίθεση με 6-7 χρόνια πίσω, όταν ντόπιοι πάλευαν για την ομάδα που αγαπούσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 41χρονος παλαίμαχος εξτρέμ ως την πρωταρχική αιτία ανάδυσης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Δεν στάθηκε όμως μόνο σε αυτή και συνέχισε.

«Οι ομάδες δείχνουν μία συνέπεια»

«Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει επίσης και οι πορείες των ομάδων. Το ΑΠΟΕΛ κατά κύριο λόγο, με τις παρουσίες του παρελθόντος σημείωνε μεγάλη άνοδο στο ranking της UEFA. Πλέον έχουν ακολουθήσει και η Ομόνοια με την ΑΕΚ Λάρνακας και τον Απόλλωνα Λεμεσού, που έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν μία συνέπεια».

aeol.jpg



«Έρχονται σπουδαίοι ποδοσφαιριστές στην κυπριακή λίγκα»

Ως τρίτη πιθανή εξήγηση, ο νυν προπονητής της U-17 της Κύπρου επέλεξε την ποιότητα των αλλοδαπών που επιλέγουν τη Cyta League για να συνεχίσουν την καριέρα τους. «Έρχονται καλοί παίκτες από προηγμένα πρωταθλήματα, με παραστάσεις. Η άνοδος του προϋπολογισμού βοηθά ξεκάθαρα σε αυτό. Συνεπώς αναμένω το φετινό πρωτάθλημα να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό από τα προηγούμενα, με τις οικονομικές διαφορές να είναι ελάχιστες μεταξύ των ομάδων. Ο υψηλός ανταγωνισμός και η συνεχής εναλλαγή του πρωταθλητή, φέρνει τη βελτίωση του προϊόντος».

H συνολική αναβάθμιση αποτυπώνεται και στο ranking των χωρών της UEFA, με την Κύπρο να κλείνει τη χρονιά 2019-20, στη 16η θέση και ένα χρόνο αργότερα στη 15η, τη δεύτερη καλύτερη στα χρονικά. «Είναι ένα δίκαιο σύστημα. Όσο μαζεύεις βαθμούς, κατεβαίνεις στη βαθμολογία. Και αν αναλογιστούμε το μέγεθος, πληθυσμιακά, της χώρας συγκριτικά με τον αριθμό των 55 ομοσπονδιών, γίνεται κατανοητό πως κάτι γίνεται καλά στο νησί τα τελευταία χρόνια».

vathmologia.png

«Τεράστια αναλογία πληθυσμού και ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο»

Ποιος είναι όμως ο σταθερός και αστάθμητος παράγοντας;

«Το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι κατά κύριο λόγο ένα κοινωνικό φαινόμενο. Έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο, ο οποίος ως επί το πλείστων, ασχολείται αρκετά. Η αναλογία πληθυσμού και ενασχόλησης, είναι τεράστια. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και το υψηλό επίπεδο νεαρών προπονητών που αναβαθμίζουν το άθλημα και έχουν αναδείξει Κύπριους ποδοσφαιριστές που μπορούν να σταθούν σε ανταγωνιστικές καταστάσεις».

«Θα βοηθήσει η έλευση του Κετσπάγια»

Παρά ταύτα όμως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας έχει υπάρξει και πολύ καλύτερα. «Βάσει αποτελεσμάτων δεν είναι το καλύτερο «φεγγάρι». Πρέπει και ο Κύπριος ποδοσφαιριστής να δείξει τις ικανότητές του, να ανέβει και να ανταγωνίζεται τους ξένους. Και βεβαίως να λάβουν στήριξη από τις ομάδες τους, όπως το έκανε η Ομόνοια τα προηγούμενα χρόνια.. Η αύξηση όμως ντόπιων ποδοσφαιριστών στην εγχώρια λίγκα, σε συνδυασμό με τα ταλέντα των τελευταίων ετών και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Τιμούρ Κετσπάγια, θέτουν ένα μέλλον πιο αισιόδοξο. Ας μην ξεχνάμε ότι αριθμητικά δεν μπορούμε να παράγουμε πολλά ταλέντα».

timur-ketspagia.jpg

«Απέκτησε φιλοσοφία με τον Πογέτ στον πάγκο η Ελλάδα»

Ελλάδα και Κύπρος τέθηκαν αντιμέτωπες και στους ομίλους του Nations League, με τον Κώστα να λέει την εικόνα που του άφησε η «γαλανόλευκη». «Υπάρχει μια φιλοσοφία με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο, όπως επίσης και διάθεση των διεθνών να ακολουθήσουν πιστά το πλάνο του προπονητή. Η Εθνική Ελλάδος έχει ποιότητα, παίκτες που πρωταγωνιστούν και στο εξωτερικό και θεωρώ ότι θα τα πάει καλά στο άμεσο μέλλον».



«Πρωταρχικός μας στόχος να εμφυσήσουμε τη νοοτροπία νικητή»

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης αποτελεί τον ιδανικότερο συνεντευξιαζόμενο ώστε να μιλήσει για την επόμενη μέρα του κυπριακού ποδοσφαίρου, όντας προπονητής στην U-17. Σε κάθε του φράση, σε κάθε του σημείο στίξης αντιλαμβάνεσαι πόσο πολύ αγαπάει αυτό που κάνει. «Είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που δουλεύουμε και τη σοβαρότητα που δείχνουν τα παιδιά. Είναι μία καλή «φουρνιά» αυτή που προπονώ. Εμείς αυτό που επιθυμούμε πάνω απ’ όλα είναι σε όλα τα παιδιά να εμφυσήσουμε τη νοοτροπία νικητή και να παίζουν για τη νίκη. Να καταφέρουν κάτι μεγάλο για τους ίδιους και τον τόπο τους. Ο στόχος είναι ξεκάθαρα η Εθνική Ανδρών» είπε σε πρώτη φάση και συνέχισε. «Ο σκοπός μας είναι να τους αναπτύξουμε και ως αθλητές και ως ανθρώπους. Να είναι πιο εκπαιδευμένοι και για τους συλλόγους τους. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις αξίες και τα ιδανικά που διέπουν την αντρική ομάδα και τον κυπριακό λαό. Είμαστε αδιαπραγμάτευτοι σε αυτό».

 301410737_770907354137788_120803603198040235_n.jpg

«Προβλέπω μία ανταγωνιστική Super League για τη σεζόν 2022-23»

Όσον αφορά τις ελληνικές ομάδες και κατά πόσον μπορούν μελλοντικά να βγάλουν αντίδραση και να μονιμοποιηθούν και πάλι στην Ευρώπη, ο πρώην παίκτης του ΑΠΟΕΛ είναι αισιόδοξος. «Οι μεγάλες ομάδες είναι εκεί. Η ΑΕΚ έχει επανέλθει, ειδικά τώρα με το καινούργιο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός με τα πάνω του και τα κάτω του, πάντοτε θα πρωταγωνιστεί ενώ και ο Παναθηναικός, τον οποίο παρακολουθώ στενά λόγω Γιοβάνοβιτς και Κόντη, χρόνο με το χρόνο θα γίνεται πιο ισχυρός. Ειδικά με τον Ιβάν στον πάγκο. Και ο ΠΑΟΚ με τον Άρη είναι ανταγωνιστικοί. Εκτιμώ ότι θα γίνει καλό πρωτάθλημα φέτος και θα δυναμώσουν οι ομάδες περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

«Θέμα συγκυριών που δεν προκρίθηκαν Παναθηναικός και Άρης»

Για το φετινό «στραπάτσο» από νωρίς και το γεγονός ότι μόλις μία ομάδα θα παίξει στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, είπε πως ήταν και θέμα συγκυριών. «Θα μπορούσαν και ο Παναθηναϊκός με τον Άρη να περάσουν στην επόμενη φάση. Στο «νήμα» αποκλείστηκαν. Τα προκριματικά είναι ματς ειδικών συνθηκών από τη στιγμή που γίνονται μέσα στη μεταγραφική περίοδο».

 300773027_469234074798922_2010720981566961637_n.jpg

«Τυχερός πρέπει να αισθάνεται ο Απόλλωνας με το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα

Το βράδυ της Πέμπτης (25/8, 22:00) θα διεξαχθεί η δεύτερη πράξη του ζευγαριού, Απόλλων Λεμεσού εναντίον Ολυμπιακού και ο Κύπριος τεχνικός, ανέλυσε αρχικά τα του πρώτου ματς. «Ο Απόλλωνας μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο όμως από το 15’ και μετά ο Ολυμπιακός έλεγξε το ρυθμό και ήταν ανώτερος, τακτικά και όχι μόνο. Το τελικό 1-1 ευνοεί την ομάδα της Λεμεσού αφού θα μπορούσε και να χάσει το παιχνίδι».

 

«Προβάδισμα ο Ολυμπιακός λόγω συνθηκών»

Ερωτώμενος για τη ρεβάνς στο Φάληρο και που θα έδινε προβάδισμα, θεωρεί πως ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει την πρόκριση. «Όλα είναι ανοιχτά. Πιστεύω ότι οι Πειραιώτες θα είναι σταθούν καλύτερα. Θέλουν να αποδείξουν μετά τη βαριά εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι, ότι δεν θα αποτύχουν. Συνεπώς τον περιμένω σοβαρό. Ως προς τον Απόλλωνα, έχει κίνητρο να κάνει ένα μεγάλο «διπλό». Θα είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι και δύσκολα θα ανοίξει το σκορ. Μικρό αβαντάζ δίνω στον Ολυμπιακό λόγω συνθηκών. Δύσκολα θα επιτρέψει να χαθεί και πάλι η πρόκριση στην έδρα του».

«Σκοπός μου να περνώ τη φιλοσοφία μου, όπου εργάζομαι»

Τέλος, η μακροσκελής συζήτηση ολοκληρώθηκε με τα μελλοντικά του πλάνα και το ενδεχόμενο να αναλάβει τον πάγκο κάποιου συλλόγου. «Δένομαι πολύ με ό,τι καταπιάνομαι. Αφιερώνω πάρα πολύ χρόνο για να προσφέρω το καλύτερο δυνατό. Επιθυμία μου είναι να μένω για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια ομάδα και να περνώ τη φιλοσοφία μου. Μικρά και σταθερά βήματα. Μακροχρόνιες παρουσίες. Κάποια στιγμή σίγουρα θα θελήσω να προπονήσω και εκτός Κύπρου κάποιο κλαμπ. Γιατί όχι και στην Ελλάδα. Προς το παρόν όμως η προσοχή μου είναι στραμμένη στους μικρούς, με τους οποίους έχω δεθεί αρκετά».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0