Face to Face

Ο Μάριν Μάριτς στο BN Sports: «Πιστεύαμε στην πρόκρισή μας στους τελικούς των πλέι-οφ» (video)

Ο Μάριν Μάριτς στο BN Sports: «Πιστεύαμε στην πρόκρισή μας στους τελικούς των πλέι-οφ» (video)
Στον απόηχο της επεισοδιακής σειράς ανάμεσα στην Λάρισα και τον Παναθηναϊκό, ο Μάριν Μάριτς φιλοξενήθηκε στο BN Sports και μίλησε για την εμπειρία του στην φετινή - γεμάτη συγκινήσεις- σεζόν.  

Συνέντευξη στον Αντώνη Νιανιά

Τον περασμένο Δεκέμβρη κατέφτασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα, για να αφήσει το όνομα του ανεξίτηλα γραμμένο στην πιο επιτυχημένη σεζόν στην μικρή ιστορία του συλλόγου. Από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των καθηλωτικών ημιτελικών απέναντι στο «τριφύλλι», απέδειξε ότι αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων ψηλών της φετινής Basket League.

Ονειρεύεται να αγωνιστεί στην Euroleague, ενώ αρκετά στοιχεία του παιχνιδιού του υιοθετήθηκαν από το παιχνίδι του Ντίνο Ράτζα. Μεταξύ άλλων μίλησε για τον NBAερ Ντάριο Σάριτς, τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και φυσικά για τον τρόπο με τον οποίο βίωσε τις αναμετρήσεις σε ΟΑΚΑ και Νεάπολη. Απολαυστικός σε κάθε του διήγηση...
μαριτς_31.jpg

Ξεκίνησες την καριέρα σου έφηβος, στην ομάδα της γενέτηρας σου, το Σπλιτ. Μου θυμίζει την ιστορία ενός Κροάτη θρύλου, του Ντίνο Ράτζα.

«Μιλάμε για μία σπουδαία περσόνα, πρότυπο στην Κροατία, κατάγεται και αυτός από την πόλη μου. Γνωριζόμαστε προσωπικά με βοηθάει συχνά στις ατομικές μου προπονήσεις τα καλοκαίρια. Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις».

Εκείνο το διάστημα κατέκτησες το ευρωπαϊκό Κ18 με την πατρίδα σου. Τι θυμάσαι από εκείνη την περίοδο

«Ντάριο Σάριτς, ο απόλυτος πρωταγωνιστής! Ο MVP ο οποίος αποτέλεσαι τον λόγο για τον οποία κερδίσαμε. Ήταν κυρίαρχος, κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει, έπαιζε σαν έναν σύγχρονο power forward. Eίχαμε παίκτες έτοιμους να θυσιαστούν για αυτόν, ήμασταν γενικά μία πολύ καλή ομάδα και κατορθώσαμε να πάρουμε τα μετάλλια»

Πρόσφατα αγωνίστηκες στην Λιθουανία με την φανέλα της Λιετκάμπελις, όπου βρίσκεται ο Έλληνας Παναγιώτης Καλαϊτζάκης. 

«Ναι, γνωρίζω τον Καλαϊτζάκη, όταν εγώ αγωνιζόμουν στη Λιετκάμπελις αυτός έπαιζε σε άλλη ομάδα της λίγκας, νομίζω στη Νεβέζις. Είναι εξαιρετικός παίκτης και διανύει μία πολύ καλή σεζόν, όπως και ο σύλλογος, ο οποίος έφτασε μέχρι τον τελικό αλλά έχασε από την Ρίτας. Κάθε παιχνίδι ήταν δύσκολο, κρινόταν στον πόντο.

Σε γενικές γραμμές είχαν πολύ καλή σεζόν και με παρουσία στο Eurocup. Τους παρακολουθώ σε ολόκληρη την σεζόν, ιδιαίτερα τον προπονητή με τον οποίο κρατάω επαφές, όπως και με κάποιους παίκτες. Στην Λιθουανία το μπάσκετ είναι όμορφο, λατρεύουν το άθλημα και για να επιστρέψω πάλι στον Παναγιώτη, πιστεύω ότι θα έχει μία πολύ καλή καριέρα».

Φτάνουμε στο τώρα και την Λάρισα. Ήρθες μεσούσης της σεζόν παρέα με τον Μούντι και αλλάξατε το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας. Τι στοιχεία πιστεύεις ότι προσθέσατε που έλλειπαν από το σύνολο;

«Σίγουρα φέραμε νέο αέρα σε μία περίοδο που η ομάδα κινούταν σε χαμηλές πτήσεις. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μία σπίθα και εγώ με τον Μούντι είμαστε ανταγωνιστικοί. Ιδίως ο Στεφ, ο οποίος έδινε τα πάντα στην προπόνηση μαζί με τον Κρουμπάλι. Έχουν τρομερή ενέργεια όπως και ο Χάvτσον ή ο Νώντας (σ.σ. Παπαντωνίου). 

Αυτό που ουσιαστικά συνέβη ήταν η αλλαγή της νοοτροπίας. Όσον αφορά αμιγώς εμένα ο προπονητής και οι συμπαίκτες με εμπιστεύτηκαν. Χρειάστηκε να είμαστε πιο καταιγιστικοί και το καταφέραμε με πλουραλισμό. Δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές στο μυαλό μας. Την μία μέρα ήμουν εγώ, την άλλη ο Μούντι, ενώ άλλες φορές χρειαζόμασταν τον Κρουμπάλι. Αυτό πάει να πει ομάδα»!



Ο Μούντι μου είχε πει για τον Τακιανό, ότι αυτός γύρισε τον διακόπτη.

«Φυσικά! Μας εμπιστεύτηκε και πίστεψε σε εμάς. Μας έκανε να παίξουμε όμορφο μπάσκετ και μας καθοδήγησε πολύ σωστά όταν αυτό χρειάστηκε κατά την διάρκεια των αναμετρήσεων. Όταν έπρεπε να είναι αυστηρός στις οδηγίες του το έκανε, ενώ όταν έπρεπε να παίξουμε ελεύθερα μας έδινε την ευχέρεια της πρωτοβουλίας. Ήταν και είναι εξαιρετικός απέναντι μας».

Ποια ήταν η οδηγία του πριν από το Game 4 στην Λάρισα;

«Πρέπει να παλέψετε! Να πάμε τον αγώνα στο man to man. Αλλά κύλισαν όλα κατ' ευχή. Είχαμε εξαιρετική στήριξη από τον κόσμο. Είμασταν πεινασμένοι, θέλαμε να οδηγήσουμε την σειρά στο ΟΑΚΑ».

Με το air condition τι έγινε; Πολλές οι φωνές από τον Παναθηναϊκό.

«Δεν έχω ιδέα... Εμάς δε μας φάνηκε περίεργο, ίσως γιατί προπονούμασταν εκεί, δεν το συνειδητοποιήσαμε. Είμασταν συνηθισμένοι, ίσως για αυτούς ήταν ένα σοκ. Μπορεί να το θεωρούσαν ακραίο να παίζουν χωρίς air condition, αλλά για εμάς ήταν φυσιολογικό».

Το  Game 5 στο ΟΑΚΑ ήταν ιδιόμορφο για εσάς...

«Η αλήθεια είναι ότι αλλιώς το σχεδιάζαμε. Θέλαμε να είμαστε συνεχώς κοντά τους στο σκορ, ώστε να μπορέσουμε στο τέλος να διεκδικήσουμε ότι μας αναλογεί. Τους βγήκαν όμως τα σουτ. Έπαιξαν πολύ καλό μπάσκετ, ειδικά ο Οκάρο Ουάιτ, έβαλε πολύ μεγάλα καλάθια. 

Χάλασε το μυαλό μας, δεν έβγαιναν οι άμυνες και δεν κατορθώσαμε να είμαστε συγκεντρωμένοι. Χωρίς να ψάχνω δικαιολογίες, δε στο λέω για αυτό, αλλά ήταν εξουθενωτικό το να ταξιδεύουμε συνέχεια και να παίζουμε τόσα παιχνίδια σε μόλις δέκα ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση ήταν λογικό, ανταπεξήλθαμε σε μία σειρά απέναντι στον Παναθηναϊκό, ομάδα Euroleague με μεγαλύτερο μπάσκετ και σπουδαίους παίκτες. Πήγαμε την σειρά στο Game 5 ενώ κανείς δεν μας υπολόγιζε, κανείς δεν περίμενε να μπούμε στα play offs! Πιστέψαμε στους εαυτούς μας, πιστέψαμε στην ομάδα, ακόμη και ότι θα φτάναμε στους τελικούς. Η χθεσινή εικόνα ήταν άσχημη, αλλά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική μας αξία».

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος σέντερ που αντιμετώπισες στην φετινή λίγκα;

«Σίγουρα ο Παπαγιάννης και ο Κέλι. Ο πρώτος είναι πελώριος, πολύ ψηλός, αλλά και αθλητικός. Από την άλλη ο Αμερικάνος είναι πολύ ταλαντούχος και πιο δεξιοτέχνης. Με τον «Πάπα» είχαμε ενδιαφέρον match up, μου μιλούσε συνέχεια και ξεκίνησε μεταξύ μας ένας άτυπος ανταγωνισμός, αλλά αυτό είναι το παιχνίδι. Θες να μάχεσαι για την μπάλα και για την ομάδα σου».
 μαριτς18.jpg

Ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα;

«Να καταφέρω να αγωνιστώ στην Euroleague. σε οποιαδήποτε ομάδα μου έδινε την ευκαιρία. Αυτή την στιγμή όμως μιλάω με την Λάρισα, η οποία σκοπεύει να αγωνιστεί στο Champions League της επόμενης σεζόν. Θέλουν να παίξουν στην Ευρώπη και θέλουν να με κρατήσουν. Σίγουρα θα ακούσω τα όσα θελήσουν να μου προσφέρουν, αλλά ο χώρος του μπάσκετ είναι πολύπλοκος. Πρέπει να παλεύεις μέχρι τέλους για αυτά που δικαιούσαι...

Θα δείξει, προς το παρόν συγκεντρωνόμαστε στις αναμετρήσεις με τον Προμηθέα θέλουμε πολύ να κατακτήσουμε την τρίτη θέση. Να τερματίσουμε ως επιτυχημένοι, έχει μεγάλη αξία για εμάς αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γράψαμε ιστορία, το μόνο που μένει είναι να δείξουμε ότι μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, είμαστε η κορυφαία ελληνική ομάδα. Δεν το λες και άσχημα!

Στο μέλλον θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου να συνεχίζω στην χώρα σας, μου ταιριάζει πολύ το στυλ παιχνιδιού. Κολλάει με τα χαρακτηριστικά μου. Μπορούμε να πούμε γενικά ότι είμαι ικανοποιημένος με την Ελλάδα, αλλά και με την Λάρισα, όλοι είμαστε χαρούμενοι εδώ. Ας τελειώσει η σεζόν και θα μιλήσω με τους ανθρώπους μου όπως και με την ομάδα».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0