Face to Face

Ο Χρήστος Τασουλής στο BN Sports, A’ μέρος: «Ηθική ικανοποίηση όταν επέστρεψα στον Αστέρα Τρίπολης - Πίστευα πως μου έκαναν πλάκα όταν με κάλεσαν στην Εθνική» (video)

Ο Χρήστος Τασουλής στο BN Sports, A’ μέρος: «Ηθική ικανοποίηση όταν επέστρεψα στον Αστέρα Τρίπολης - Πίστευα πως μου έκαναν πλάκα όταν με κάλεσαν στην Εθνική» (video)

Από τις πιο γνωστές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου που αποτέλεσε σημαντικό μέλος του Πανιωνίου στις καλές εποχές αλλά έζησε και το όνειρο της Γαλλίας από κοντά. Ο Χρήστος Τασουλής ανοίγεται αποκλειστικά στο BN Sports και μοιράζεται της ιστορίες μίας… ζωής στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Αποστολή στην Τρίπολη: Νότης Χάλαρης

Η «γαλήνη» για έναν ποδοσφαιριστή βρίσκεται στην στιγμή που, η ομάδα που τον συνόδεψε στα πρώτα του βήματα στον κόσμο του αθλήματος, του κάνει επίσημη πρόταση μετά από ένα μεγάλο διάστημα γεμάτο εμπειρίες σε άλλους συλλόγους. Μία φράση που αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Χρήστου Τασουλή, ο οποίος από το 2018, βρίσκεται σταθερά στο ρόστερ του Αστέρα Τρίπολης και έχει εξελιχθεί σε μία από τις γνωστές φυσιογνωμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το BN Sports βρέθηκε στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και ο 30χρονος μπακ μοιράστηκε την τεράστια ιστορία του, από την πρώτη μέρα που φόρεσε τα ποδοσφαιρικά, μέχρι σήμερα. Η αποχώρηση από τους Αρκάδες στα 18 του, η ευκαιρία του Πανιώνιου και το όνειρο της Γαλλίας πριν επιστροφή στο… σπίτι.
εικόνα_Viber_2022-04-15_17-28-10-330.jpg

Αναλυτικά είπε:

  • Πως ξεκίνησες το ποδόσφαιρο και ποιος σε ώθησε σε αυτό;

«Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου το πήρα από τον πατέρα μου. Παίζαμε μπάλα μαζί παντού. Είτε στον κήπο, είτε στον δρόμο. Οπουδήποτε μπορούσαμε να κλωτσήσουμε μία μπάλα. Σιγά-σιγά άρχισε να μου αρέσει γιατί μπορούσες να παίξεις παντού. Στο σχολείο, στον δρόμο, έξω από το σπίτι, μέσα στο σπίτι (γέλια) και με οτιδήποτε. Μου άρεσε πάρα πολύ και κάπως έτσι κόλλησα το μικρόβιο. Μου έχει αλλάξει την ζωή και το αγαπάω πάρα πολύ»

  • Πότε κατάλαβες ότι μπορείς να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

«Αρκετά αργά το κατάλαβα. Μου άρεσε πολύ να παίζω και βρέθηκα στις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης μέχρι τα 18. Εκεί συνάντησα αρκετούς συμπαίκτες που ήθελαν να πάνε στην πρώτη ομάδα, να γίνουν επαγγελματίες. Εγώ δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Σκεφτόμουν πως απλώς μου αρέσει και θα παίξω ποδόσφαιρο και στην Αθήνα όταν θα πάω να σπουδάσω. Αλλά δεν είχα σκεφτεί να γίνω επαγγελματίας με συμβόλαιο, με υποχρεώσεις κλπ. Είναι κάτι που προέκυψε όταν βρέθηκα στην Αθήνα, περίπου στα 19 με 20»

  • Από την αρχή ήσουν μπακ ή έγινες στην πορεία;

«Στην αρχή έπαιζα πιο μπροστά. Ως εξτρέμ ή ως φορ. Όμως δεν είχα καλή επαφή με τα δίχτυα (γέλια) και αυτό με οδήγησε να αλλάξω θέση. Στα 18 άρχισαν να με βάζουν μπακ και στην αρχή το απεχθανόμουν. Δεν μου άρεσε καθόλου. Όπως και να το κάνεις, κανείς δεν θέλει να παίζει πίσω αλλά μπροστά. Άρχισε να μου αρέσει σιγά-σιγά, έκανα την διαφορά και καθιερώθηκα εκεί»

3680535.jpg

  • Φεύγεις από τον Αστέρας Τρίπολης και έπαιξες με Αθηναϊκό και Φωστήρα μέχρι τον Πανιώνιο. Αυτό το ταξίδι σε βοήθησε να γίνεις αυτό που είσαι τώρα;

«Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ανέβεις και να εκτιμήσεις αυτά που αποκτάς. Βρέθηκα από τις ακαδημίες μίας ομάδας, στον Αθηναϊκό της Δ’ Εθνικής. Η ομάδα υποβιβάστηκε και μετά με τον Φωστήρα προβιβαστήκαμε μέχρι και την Β’ Εθνική. Έζησα όλες τις κατηγορίες. Τις… δυσκολίες. Άρχισα να εκτιμώ και να κερδίζω διάφορα πράγματα στην ζωή μου. Με βοήθησε να έχω κίνητρο για κάτι καλύτερο και έτσι έμαθα να πορεύομαι και να έχω στόχους για να φτάσω μέχρι τον Πανιώνιο. Και πλέον βρίσκομαι με ακόμα καλύτερες συνθήκες εργασίας, τώρα στον Αστέρα Τρίπολης»

«Κατάλληλη ομάδα, στη κατάλληλη στιγμή ο Πανιώνιος - Αξέχαστη η εμπειρία στη Λανς»

  • Στον Πανιώνιο έκανες ένα μεγάλο βήμα. Ακούστηκε περισσότερο το όνομά σου. Τι θεωρείς πως εξελίχθηκε περισσότερο πάνω σου;

«Νομίζω πως ήταν η κατάλληλη ομάδα, την κατάλληλη στιγμή για να με αναδείξει. Όχι μόνο εμένα αλλά αρκετούς ποδοσφαιριστές. Είναι μία ομάδα που είναι στο κέντρο της Αθήνας, οπότε μπορούσε να έρθει να μας δει ο οποιοσδήποτε. Παράλληλα, είχε αρκετά οικονομικά προβλήματα, δυστυχώς, αλλά μας έδωσε την ευκαιρία σε εμάς τους νεότερους να παίξουμε. Αν ήταν υγιή οικονομικά, ίσως να μην είχαμε τόσες ευκαιρίες. Πήρα λεπτά συμμετοχής, δίχως ανταγωνισμός με παίκτες που έρχονται συνέχεια και με βοήθησε και η ηλικία. Όλα αυτά συνδέονται και φτιάχνουν κάτι για να φτιαχτεί το όνομά του»

  • Έρχεται λοιπόν η πρόταση της Λανς. Πως ένιωσες όταν ήρθε η πρόταση;

«Στον Πανιώνιο οι περισσότεροι περιμέναμε μία τέτοια πρόταση. Άσχετα αν περνούσαμε καλά μεταξύ μας. Παρά τα προβλήματα είχαμε δεθεί σαν οικογένεια αλλά θέλαμε το επόμενο βήμα. Το περίμενα πολύ καιρό και πίστευα ότι το άξιζα. Στα 26 μου ήρθε από τη Λανς και έζησε το όνειρο μου ουσιαστικά. Δυστυχώς δεν κράτησε πολύ αλλά θα μείνει αξέχαστο»

  • Δυσκολεύτηκες να φύγεις από την Ελλάδα;

«Δεν νομίζω πως δυσκολεύτηκα. Έγιναν τόσο γρήγορα. Μέσα σε 4-5 μέρες πετούσα για Γαλλία. Ούτε που το σκέφτηκα γιατί ήθελα πάρα πολύ να το ζήσω σαν εμπειρία. Ήμουν σε μία πολύ καλή ηλικία για να το ζήσεις και δίχως υποχρεώσεις πίσω σου. Η αλήθεια είναι πως όταν πήγα εκεί, μου έλειπε η Ελλάδα. Μου έλειπε η καθημερινότητα αλλά δεν μου έλειψαν τα… άσχημα. Και όταν γυρνούσα, ήταν σαν να γύρισα στη… ζούγκλα. Με τους δρόμους, τα φανάρια κλπ. Έλεγα γιατί δεν είμαστε σαν τις άλλες χώρες. Είναι άλλο το επίπεδο εκεί σε όλους τους τομείς. Αλλά έτσι όπως είμαστε σαν άνθρωποι εδώ, είναι διαφορετική η κουλτούρα με εκεί. Ήμουν και Βόρεια Γαλλία. Μακριά από θάλασσα και όταν είχε ήλιο, άλλαζε όλη η καθημερινότητά τους. Παίζει τεράστιο ρόλο το κλίμα. Όμως, είχες προπονητικό, εγκαταστάσεις που δεν έχουν ομάδες πρώτης κατηγορίας εδώ»

xristos-tasoulis.jpg

  • Ποιες ήταν οι διαφορές μεταξύ ελληνικού και γαλλικού ποδοσφαίρου;

«Θεωρώ πως εκεί έχει τεράστια διαφορά η τακτική. Οι ομάδες εκεί δεν ήταν τόσο μπροστά στην τακτική όσο εμείς. Σίγουρα στην αμυντική λειτουργία ήταν κάτω από τη… βάση. Στην Ελλάδα το δουλεύουμε πολύ αλλά εκεί σχεδόν καθόλου. Πολύ ανοιχτό ποδόσφαιρο εκεί λόγω έλλειψη τακτικής. Στηριζόντουσαν στον ρυθμό, στην αντοχή και στην δύναμη. Γίνεται πιο θεαματικό το ματς αλλά τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα. Θυμάμαι στο πρώτο ματς, στα 20 λεπτά στην αρχή είχαμε βρεθεί δέκα φορές τρεις με τρεις στην άμυνα. Και έλεγα γιατί βγαίνουν τόσο ανεξέλεγκτα μπροστά. Δεν δούλευαν τις γραμμές τόσο»

  • Τι θεωρείς πως πήγε… λάθος στη Γαλλία και επέστρεψες μετά από έξι μήνες στην Ελλάδα;

«Νομίζω πως αυτά είναι θέμα προσαρμογής. Πόσο γρήγορα θα δείξεις πράγματα και να σε μάθουν στο πρώτο εξάμηνο. Αυτό είναι σημαντικό για να διεκδικήσεις μία θέση στο πρωτάθλημα. Με εμάς δεν πήγε καλά γιατί η ομάδα ξεκίνησε με επτά στις επτά ήττες. Κάτι που για ομάδα που πάει για να ανέβει, δεν πρέπει να συμβεί. Αν γίνει, τότε θα γίνουν αλλαγές και μόλις συνέβη αυτό, ήρθε νέος προπονητής, νέος τεχνικός διευθυντής. Έγιναν 7-8 μεταγραφές περίπου και φυσικά, δόθηκαν ευκαιρίες στους παίκτες που επέλεξε ο προπονητής. Και δεν ήμουν σε αυτές.

Μετά κάποιοι τραυματισμοί με κράτησαν πίσω και κανείς δεν ενδιαφέρεται για έναν παίκτη που δεν έχει επιλέξει ο ίδιος. Η επιλογές ήταν να μείνω εκεί και μετά τον Γενάρη και να παίξω ελάχιστα ή να επιστρέψω στον Πανιώνιο και να πάρω λεπτά συμμετοχής. Γύρισα φυσικά με την ελπίδα να παίξω όμως ο τραυματισμός στους κοιλιακούς με ταλαιπώρησε αρκετά. Έχασα όλη τη χρονιά τελικά»

  • Ισχύει πως οι Γάλλοι δίνουν ευκαιρίες στα δικά τους παιδιά;

«Στην περίπτωσή μου, το έζησα ναι. Όμως είναι θέμα προπονητή. Αν δεν ξεχώριζε τον Γάλλο με ξένους, τότε δεν θα το σκεφτόταν. Υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν πρώτα τους Γάλλους ακόμα και αν ο ξένος είναι λίγο καλύτερος. Στην Ελλάδα είναι το ανάποδο. Όποιος δεν είναι η Έλληνας, είναι και καλύτερος. Δεν είναι όλοι έτσι αλλά οι περισσότεροι, δυστυχώς»

«Μου ήταν δύσκολο η πρώτη φορά που έφυγα από τον Αστέρα Τρίπολης – Όνειρο που πραγματοποιήθηκε η κλήση στην Εθνική»

  • Μετά το εξάμηνο στον Πανιώνιο, επέστρεψε στον Αστέρας Τρίπολης. Ήταν μία δικαίωση για εσένα που επέστρεψες;

«Δεν θα το έλεγα δικαίωση. Περισσότερο ηθική ικανοποίηση γιατί θα έπαιζα στην ομάδα όπου ξεκίνησα. Την πρώτη φορά που έφυγα ήταν πολύ δύσκολο. Ήμουν δέκα χρόνια στην ομάδα, δεν είχα προπονηθεί τότε αλλού και είχα προλάβει το γήπεδο που ακόμα ήταν χώμα. Ήταν η πρώτη σφαλιάρα για εμένα που έφυγα και για εμένα είναι ικανοποίηση που βρίσκομαι εδώ»

  • Υπήρξε ποτέ πρόταση από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδα;

«Υπήρχαν δημοσιεύματα τότε και με είχαν προσεγγίσει κάποιοι μάνατζερ για ενδιαφέρον κάποιας μεγάλης ομάδας, όμως δεν τους πιστεύω και τόσο. Ίσως και να υπήρξε ενδιαφέρον αλλά ποτέ δεν είχα κάτι επίσημο. Οπότε, δεν ξέρω πραγματικά τι ισχύει και αν τα δημοσιεύματα ήταν αληθή. Αλλά δεν είχα ποτέ επίσημη κρούση»

  • Έχεις υπάρξει και μέλος της Εθνικής Ελλάδας, χωρίς να προλάβεις να παίξεις. Πως ήταν το συναίσθημα όταν είδες πρώτη φορά το όνομά του ανάμεσα στις κλήσεις;

«Νομίζω πως αυτό είναι το πρώτο μεγάλο όνειρο που έζησα. Που είδα το όνομά μου στις κλήσεις της Εθνικής Ομάδας. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα και ειδικά εκείνη την περίοδο επειδή ήμουν… καινούργιος στη μεγάλη κατηγορία. Ένιωθα πως μπορώ να κάνω το επόμενο βήμα αλλά όχι να έρθει τόσο γρήγορα η κλήση. Ήταν και καλή η συγκυρία επειδή δεν υπήρχαν άλλα μπακ στη θέση. Ήταν το πρώτο όνειρο που πραγματοποιήθηκε»

tasoy002_0.jpg

  • Πως το είχες μάθει;

«Είχαν καλέσει έναν συμπαίκτη μου και εκείνος έδωσε το δικό μου. Πίστευα ότι έγινε για να με έχουν σταντ μπαϊ. Γενικά κρατιέμαι και μέχρι να πραγματοποιηθεί κάτι δεν ισχύει. Έλεγα εντάξει, ας το πάρουμε και βλέπουμε. Και όταν με πήραν τηλέφωνο, θυμάμαι, είμασταν στο ξενοδοχείο. Και βλέπω στην τηλεόραση πως είμαι στις κλήσεις. Και την ίδια στιγμή μου το είπαν στο τηλέφωνο και λέω εντάξει, μου κάνετε πλάκα. Δεν το πίστευα»

  • Από μέσα, πως ήταν τότε στην Εθνική, με τις ήττες και τις αλλαγές;

«Τότε ήμουν ουσιαστικά ο… καινούργιος. Ο άγνωστος. Οι υπόλοιποι ήταν χρόνια στην Εθνική και είχαν παίξει σε μεγάλες κατηγορίες. Ήταν περίεργο για εμένα γιατί δεν ήξερα κανέναν προσωπικά. Ήταν και κακή περίοδο που κάναμε τις ήττες με τα Νησιά Φερόε. Ήταν πολύ καλό που πήγα αλλά πολύ άσχημο έτσι όπως εξελίχθηκε. Μαύρη σελίδα οι συγκεκριμένες ήττες. Και μετά είδαμε τον Ρανιέρι να παίρνει τον τίτλο με την Λέστερ. Εκεί καταλάβαμε πόσο διαφορετικό είναι να προπονείς μία εθνική χώρα και έναν σύλλογο. Δεν ξέρω αν είναι καλός προπονητής γιατί τον έζησα λίγο αλλά αυτό που έκανε ήταν… απίστευτο. Δεν ξέρω αν θα ξαναγίνει»

εικόνα_Viber_2022-04-15_17-31-44-598.jpg

«Από τα πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών – Σοβαρός προπονητής ο Ράσταβατς»

  • Πως νιώθεις που είσαι τόσα χρόνια εδώ στον Αστέρα Τρίπολης;

«Είναι πολύ ευχάριστο για εμένα να είμαι εδώ. Στην πόλη μου, με τους φίλους μου, την οικογένειά μου. Είναι η ομάδα που ξεκίνησα και που μου παρέχει τα πάντα. Θα ήθελα αγωνιστικά να έχουμε κάτι κάποια πράγματα καλύτερα για να το ευχαριστιόμαστε ακόμα περισσότερο. Για κάποιον που δεν μπορεί να βρίσκεται στις ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, είναι αμέσως καλύτερη επιλογή για κάποιον»

  • Για το φετινό πρωτάθλημα. Συμφωνείς με την τωρινή βαθμολογία και ποια ομάδα σε εντυπωσίασε;

«Ήταν από τα πιο ενδιαφέρονται των τελευταίων ετών. Μέχρι τελευταία αγωνιστική υπήρχε αγωνία και θα ήθελα να ήμασταν εμείς στα play off. Η ομάδα όμως που με εντυπωσίασε ήταν ο ΠΑΣ Γιάννενα. Έκανε την διαφορά και δεν το περίμενε κανείς καθώς δεν είχαν βάθος στο ρόστερ και με μικρό μπάτζετ. Χαμηλότερο από άλλες ομάδες. Το άξιζαν και πήραν την είσοδο στην εξάδα με το σπαθί τους. Θεωρώ δίκαιη τη βαθμολογία. Ειδικά μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας. Τόσο για τις τελευταίες, όσο και για την κορυφή»

  • Για τον Ράσταβατς ως προπονητή, τι έχεις να πεις; Πως είναι σαν χαρακτήρας και προπονητής;

«Σέβεται αρκετά τους ποδοσφαιριστές. Έχει ένα σοβαρό προφίλ προπονητή και βρίσκεται αρκετό καιρό στην ομάδα, οπότε έχει σχηματίσει εικόνα για όλους τους παίκτες. Έχει μεταφέρει το στυλ παιχνιδιού του. Ξέρουμε τι ζητάει και το εφαρμόζουμε. Ίσως θα μπορούσαμε και ακόμα καλύτερα αλλά αυτό τον έχει καθιερώσει εδώ. Είναι σημαντικό να δείξει τι μπορεί να κάνει ένας προπονητής όταν είναι καιρό στην ομάδα»

5217714_1.jpg

*Ευχαριστούμε την ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης για τη φιλοξενεία στο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης"

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0