Face to Face

Η 18χρονη Ιωάννα Παπαθεοδωρου εντυπωσιάζει στις ΗΠΑ και στέλνει μήνυμα: «Το γυναικείο ποδόσφαιρο θέλει στήριξη - Στην Βοστώνη με αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα!»

Η 18χρονη Ιωάννα Παπαθεοδωρου εντυπωσιάζει στις ΗΠΑ και στέλνει μήνυμα: «Το γυναικείο ποδόσφαιρο θέλει στήριξη - Στην Βοστώνη με αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα!»

Είναι ένα κορίτσι 18 ετών που παίζει ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα διακρίνεται και στις σπουδές της αφού ήδη βρίσκεται με υποτροφία στη Βοστώνη σπουδάζοντας κινησιολογία, μια ανερχόμενη επιστήμη. Η Ιωάννα Παπαθεοδώρου δεν είναι το συνηθισμένο κορίτσι της ηλικίας της και το BN Sports την παρουσιάζει με έναν διαφορετικό τρόπο: μέσα από την κουβέντα της με έναν δεκατετράχρονο μαθητή και φίλο της, τον Γιώργο Κοτόπουλο που έτσι κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα να πάρει την πρώτη του συνέντευξη! 

Σχετικά Άρθρα

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε νέα κορίτσια στο ποδόσφαιρο, οι οποίες σε τόσο μικρή ηλικία  έχουν κατορθώσει αρκετά για να θεωρούνται επιτυχημένες για τα ελληνικά δεδομένα. Η Ιωάννα Παπαθεοδώρου αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει  τον κανόνα. Είναι μόλις 18 χρονών, ξεκίνησε από τις ομάδες του Πανερυθραϊκού και της Κηφισιάς. Επόμενός της σταθμός ήταν ο Ατρόμητος, στον οποίο αγωνίστηκε αρκετά χρόνια. Το 2019 κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Κορασίδων και στην Εθνική Γυναικών το 2020, σε ηλικία 17 χρόνων(!), σημειώνοντάς συνολικά 8 γκολ στις συμμετοχές της. 

Στα 18 της πλέον, είχε ήδη φτάσει στο Umass Lowell των Η.Π.Α. Εκτός όμως από αυτό η Ιωάννα είναι μία ταλαντούχα ποδοσφαιρίστρια, μία χαμογελαστή κοπέλα με θετική ενέργεια, που σπουδάζει -με υποτροφία που της προσφέρθηκε λίγο πριν τελειώσει το λύκειο!- κινησιολογία στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης

Η νεαρή επιθετικός είναι πρώτη σκόρερ του Πανεπιστημίου. Εκτός, όμως, από αυτό πριν καλά καλά προλάβει να γνωρίσει τα ονόματα των συμπαικτριών της, η Παπαθεοδώρου σκοράρει και στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και αναδεικνύεται rookie της κατηγορίας για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου! Η Ιωάννα οδηγεί την ομάδα της σε διαδοχικές νίκες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και κερδίζει άλλα δυο βραβεία «Rookie Of The Week»

Τι ρόλο έχει παίξει Ιωάννα  η οικογένεια σου σε ό,τι έχεις πετύχει μέχρι τώρα;

«Η οικογένειά μου έχει παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, θα έλεγα ίσως και τον σημαντικότερο, γιατί χωρίς τη στήριξή τους μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν θα μπορούσα να παίζω ποδόσφαιρο. Το λέω αυτό γιατί με αγόρια θα μπορούσα να παίζω μέχρι την ηλικία των 12 ετών -μιας και μέχρι τότε επιτρέπεται- οπότε από εκείνη τη στιγμή και μετά έπρεπε να γραφτώ σε μία γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, με την πιο κοντινή να είναι ο Ατρόμητος, ο οποίος έδρευε και εδρεύει στο Περιστέρι (αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιωάννα κατοικεί στη Νέα Ερυθραία, περιοχή περίπου 45 λεπτά από το προπονητικό κέντρο του Ατρομήτου).

Έτσι έπρεπε να με μεταφέρουν σε καθημερινή βάση και ο συνολικός χρόνος που ξοδευόταν ήταν περίπου 3 ώρες κάθε μέρα, συν έναν αγώνα κάθε Σαββατοκύριακο, οπότε υπήρχε και μία πρακτική δυσκολία. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι η στήριξη των γονιών μου ήταν πολύ σημαντική για εμένα». 

r.jpg

Πόσο εύκολο είναι ένα κορίτσι να πετύχει στο ποδόσφαιρο, ειδικά στην Ελλάδα;

«Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα έλεγα ότι είναι δύσκολη περίπτωση, γιατί υπάρχουν δυστυχώς ακόμα προκαταλήψεις που θεωρούν το άθλημα ανδρικό. Επίσης έχω κατά καιρούς ακούσει θεωρίες που λένε ότι το ποδόσφαιρο “χαλάει” το γυναικείο σώμα, οπότε πολλοί γονείς είναι αρνητικοί στο να ασχοληθούν τα κορίτσια τους με το συγκεκριμένο άθλημα και αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές γυναικείες ομάδες και το επίπεδο να είναι σχετικά χαμηλό.

Αυτός ήταν και ο λόγος που έφυγα για την Αμερική, αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται και τεράστιες προσπάθειες από την ΕΠΟ αλλά και από την UEFA ώστε να εκλείψουν αυτές οι προκαταλήψεις για το γυναικείο ποδόσφαιρο ειδικά στην Ελλάδα». 

Διακρίνεις διαφορές αντιλήψεων για το άθλημά σου ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ;

​«Ναι, υπάρχουν τεράστιες διαφορές! Στις Η.Π.Α. το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι πάρα πολύ δημοφιλές και μπορώ να σου πω ότι είναι και πιο δημοφιλές από το αντρικό ποδόσφαιρο. Εδώ είναι διαδεδομένο το μπέιζμπολ, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο ή ακόμα και το λακρός. Οπότε ένα κορίτσι που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο στην Αμερική δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές γυναικείες ομάδες και μπορεί να ξεκινήσει από  πολύ μικρή ηλικία και να συνεχίσει την ενασχόλησή του με αυτό, στα σχολικά και φοιτητικά χρόνια.

Επίσης, μπορεί να σημειώσει επιτυχίες σε πανεπιστήμια, αφού χορηγούν υποτροφίες, όπως συνέβη και στη δική μου περίπτωση. Γενικότερα, όμως,  στην Αμερική αν ενδιαφέρεσαι  και είσαι καλός σε αυτό που κάνεις έχεις πολλές επιλογές για να εξελιχθείς, είτε είσαι αγόρι είτε κορίτσι. Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή που ήρθα στη χώρα με ‘’αγκάλιασαν’’, ήταν πάντα δίπλα μου και δεν τους ενδιαφέρει αν είσαι κορίτσι και από χώρα εκτός Η.Π.Α».

Πότε συνειδητοποίησες ότι ήταν αυτό που ήθελες να κάνεις;

​«Το είχα συνειδητοποιήσει από πολύ μικρή ηλικία, θα έλεγα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, γιατί ήταν αυτό που με ευχαριστούσε,  με γέμιζε, με ξεκούραζε. Ένιωθα άνετα να βρίσκομαι σε ένα γήπεδο και να παίζω ποδόσφαιρο».

​ Πού και πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια; 

​«Δέκα χρόνια είναι πάρα πολλά. Μπορώ να σου πω σε πέντε χρόνια. Αν όλα πάνε καλά, χωρίς τραυματισμούς δηλαδή, το όνειρό μου είναι να παίξω σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα του εξωτερικού, έχοντας κάποιο καλό συμβόλαιο, αφού προφανώς θα έχω τελειώσει τις σπουδές μου εδώ στην Αμερική.

​Θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την Ιωάννα για την προθυμία της να μιλήσουμε, παρά την πίεση του χρόνου. Της εύχομαι ολόψυχα να πραγματοποιήσει όλους τους στόχους που έχει θέσει στη ζωή της και η περίπτωσή της να γίνει η αρχή για ένα καλύτερο γυναικείο ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα!».

​​Γιώργος Κοτόπουλος 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0